Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Γιατί ο Πούτιν “άδειασε” τον Σαββίδη

Ο ομογενής επιχειρηματίας -και ιδιοκτήτης, πλέον, του ΠΑΟΚ- Ιβάν Σαββίδης, φρόντιζε συστηματικά να καλλιεργεί την εικόνα του «ανθρώπου του Πούτιν» στην Ελλάδα..
Μετά την έμμεση πλήν σαφή αιχμή που άφησε ο Ρώσος πρόεδρος για τον Σαββίδη, κατακρίνοντας όσους δεν επενδύουν στη Ρωσία, αλλά στην «προβληματική Ελλάδα», η εικόνα αυτή μάλλον ανατρέπεται (Ο Πούτιν διαφωνεί με επενδύσεις στην Ελλάδα ). Ο ρωσικός Τύπος μάλιστα, θεωρεί ότι τα βέλη Πούτιν στρέφονται ευθέως κατά του Ιβάν Σαββίδη.
Μετά τη χθεσινή επίσκεψη Πούτιν στην περιφέρεια Ροστόβ Να Ντονού (Ροστόβ του Ντόν), στην περιφέρεια δηλαδή με μεγάλη ελληνική Διασπορά, όπου δραστηριοποιείτο πολιτικά και επιχειρηματικά ο ομογενής πολιτικός και μπίζνεσμαν, ο ρωσικός Τύπος είναι κατηγορηματικός. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αργκουμέντι & Φάκτι», στο Διαδίκτυο (http://www.rostov.aif.ru/money/article/30873), στο οποίο αναφέρεται: “Ακριβώς, τον Σαββίδη εννοούσε ο Πούτιν, όταν μιλούσε για “ελληνικές επενδύσεις”. Να σημειωθεί πως η εταιρεία «Ντον Ταμπάκ» (σ.σ. του Σαββίδη) απέκτησε το 84% της ΣΕΚΑΠ». Σε άλλο σημείο του κειμένου παραπέμπει σε δεδομένα της ρωσικής έκδοσης του Forbes, το οποίο ανέφερε ότι στο Ροστόβ «η PEPSICO ακύρωσε τα σχέδιά της να κτίσει ένα εργοστάσιο, ενώ η Hayatt Regency Rostov δεν ολοκλήρωσε έργο που είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε το 2011. Ακόμα, ο επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, ιδιοκτήτης της μεγάλης κτηνοτροφικής μονάδας παραγωγής αλλαντικών «Τάβρ» και της καπνοβιομηχανίας «Ντον Ταμπάκ», τώρα επενδύει στην Ελλάδα».
Είναι προφανές ότι η δήλωση Πούτιν που καλούσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στη Ρωσία και όχι στην «προβληματική Ελλάδα», ήταν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση. Εξάλλου, αν πραγματικά πίστευε ότι δεν πρέπει να επενδύει η Ρωσία στην Ελλάδα, δεν θα είχε ενδιαφερθεί η Gazprom για να αγοράσει την ΔΕΠΑ. Και όποιος ξέρει τι σημαίνει Gazprom, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας δεν κάνει την παραμικρή επιχειρηματική κίνηση, δίχως το πράσινο φώς του Κρεμλίνου ή κατ’ επιταγή της πολιτικής ηγεσίας στη Μόσχα. Στην περίπτωση του Ροστόβ όμως, ο Πούτιν ήθελε να δείξει στους κατοίκους του ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για την ευημερία τους.
Ποιος είναι
 Όμως, επειδή στο Ροστόβ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, το να αφήνει κάποιος, και μάλιστα ο ίδιος ο Πούτιν, υπονοούμενα για έναν πασίγνωστο εκεί παράγοντα, όπως ο Σαββίδης, δημιουργεί υποψίες. Να σημειωθεί πως ο Ιβάν Σαββίδης ήταν –ανοικτός- χρηματοδότης του κόμματος του Πούτιν, «Ενιαία Ρωσία». Είχε επίσης εκλεγεί επανειλημμένως και βουλευτής του συγκεκριμένου κόμματος, ενώ για τις υπηρεσίες του είχε παρασημοφορηθεί από τον Πούτιν. Ως γνωστόν, ο Σαββίδης είχε συστηματικά καλλιεργήσει την εικόνα του προσώπου-«γέφυρας» ανάμεσα στην  Ελλάδα και τη Ρωσία, ανάμεσα στην ελληνική Διασπορά της Νότιας Ρωσίας και τη Μόσχα.
Βέβαια, στην Ελλάδα το περιβάλλον του κ.Σαββίδη, το ονομαζόμενο από πολιτικούς κύκλους στη Μόσχα και «ποντιακό λόμπυ» της Ρωσίας, παρουσιάζει τον ομογενή σαν έναν ιδιαίτερα ισχυρό επιχειρηματία στη Ρωσία, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, όποτε θέλει ανοίγει την πόρτα του γραφείου του Πούτιν και μπαίνει μέσα. Σίγουρα, ο Σαββίδης έχει μια σημαντική οικονομική επιφάνεια. Όχι όμως, αυτή που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, με βάση την κατάταξη των 500 πλουσιότερων Ρώσων (στοιχεία 2011) βάσει της προσωπικής περιουσίας τους, ο Ιβάν Σαββίδης είναι στην 306η θέση. Αν, ωστόσο, τον συγκρίνει κανείς με έναν άλλο ομογενή επιχειρηματία, τον Φιλάρετο Γκαλτσίδη, τον ονομαζόμενο και «βασιλιά του τσιμέντου», ο οποίος μάλιστα διαθέτει και βίλλα στην Μεσσηνία, και βρίσκεται στη θέση 30 της λίστας, καταλαβαίνει τη διαφορά. Από την ίδια λίστα προκύπτει επίσης, ότι ο Σαββίδης έχει 0,31 δις. δολάρια προσωπική περιουσία, ενώ ο Γκαλτσίδης 4,5 δις. (!).
Αλλάζει άρδην η εικόνα

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η εικόνα του «μεγαλοπαράγοντα» που κινείται στο τρίγωνο Μόσχας-Ελλάδας-Ροστόβ, έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Κατ’ αρχήν, ο Ιβάν Σαββίδης δεν εξελέγη εκ νέου βουλευτής. Κάτι που, κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων στη Μόσχα, μάλλον δείχνει δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου στο πρόσωπό του. Σε αυτή την περιφέρεια επίσης, σύμφωνα με μερίδα του ρωσικού Τύπου, μαίνεται επιχειρηματική (;) μάχη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο Ι.Σαββίδης να χάσει το αεροδρόμιο του Ροστόβ, το οποίο ελέγχει. Ακόμα, κατά τα ίδια δημοσιεύματα και την αγροκτηνοτροφική μονάδα που έχει, άλλοτε φέρεται να θέλει να την πουλήσει και να την εγκαταλείψει, και άλλοτε να την … αναπτύξει.
Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια μερίδα του ρωσικού Τύπου «πυροβολεί» διαρκώς τον Σαββίδη, άλλοτε για μεγάλα ποσά που έβγαλε στο παρελθόν, μέσω τράπεζας («Τράπεζα Μόσχας»), από τη Ρωσία στο εξωτερικό, και άλλοτε για τις επιχειρήσεις του. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Moscow Post στις 23-9-2011 που ανέφερε ότι η καπνοβιομηχανία «Ντον Ταμπάκ» (άνω του 90% κατέχει η σύζυγος του επιχειρηματία, Κυριακή Σαββίδη) μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό 12 εκ. δολάρια. Βεβαίως, ο Σαββίδης εδέχετο αυτά τα βέλη, ακριβώς λόγω της σχέσης του με το κόμμα «Ενιαία Ρωσία», επειδή έπρεπε να πληγεί ο Πούτιν. Πάντως, εναντίον στελεχών της συγκεκριμένης Τράπεζας, έχει ασκηθεί δίωξη για σειρά «περίεργων» υποθέσεων.
Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με τη θεαματική αύξηση των δραστηριοτήτων του στη χώρα μας, μάλλον δείχνει ότι ο κ.Σαββίδης αποχωρεί (ή τον αναγκάζουν να αποχωρήσει;) σιγά-σιγά από τη Ρωσία και ρίχνει το βάρος του στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, ο ίδιος, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, φέρεται να θέλει να βάλει υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης στην περιοχή Ροστόβ Να Ντονού, το 2015! Προς το παρόν, το μόνο για το οποίο ακούγονται φήμες, είναι ότι προσπαθεί να βρίσκεται πίσω από «επενδύσεις» και «deal» στην Ελλάδα, και κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα. Μέχρι και ότι βρίσκεται πίσω από την εξαγορά μεγάλης βιομηχανίας στη βορειοδυτική Ελλάδα, έχει ακουστεί.
Όπως και να’ χει, για να «αξιοποιήσει» ακόμα και αυτές τις μεσαίου –για τα οικονομικά δεδομένα της Ρωσίας- επιπέδου δυνατότητές του στην Ελλάδα, χρειάζεται καλές «διασυνδέσεις» και επιρροή. Και, όπως όλοι οι επιχειρηματίες που αποζητούν επιρροή, αγοράζουν μια ποδοσφαιρική ομάδα, το ίδιο έκανε και αυτός με τον ΠΑΟΚ. Αρκεί όμως, αυτό για να πείσει ότι μπορεί να γίνει «μεγάλη δύναμη»; Το άδειασμα εκ μέρους του Ρώσου προέδρου, του στέρησε τα πολύτιμα «παράσημα» του «ανθρώπου του Πούτιν».

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου