Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων»
Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Σαμαρά που θέτουν σε στέρεες βάσεις την επανεκκίνηση της ελληνικής κτηνοτροφίας παρουσίασε ο..
Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε διευρυμένη σύσκεψη στους Φιλιππαίους Γρεβενών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες, Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Τιμολέων Κοψαχείλης, ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο πρόεδρος, κ. Νίκος Παλάσκας και τα μέλη του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας καθώς και πρόεδροι κτηνοτροφικών συλλόγων από τη Μακεδονία και την Ήπειρο.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός τους ενημέρωσε για τις ενέργειες του ΥπΑΑΤ που στοχεύουν στη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Στις τοποθετήσεις τους οι Περιφερειάρχες κκ. Αγοραστός και Δακής, ο Βουλευτής κ. Κοψαχείλης και ο Δήμαρχος κ. Κουπτσίδης εξήραν το έργο που επιτελεί ο κ. Χαρακόπουλος στο ΥπΑΑΤ και αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία που έχουν για την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα.
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση Σαμαρά, ανταποκρινόμενη σε πάγια αιτήματα των κτηνοτρόφων, έδωσε λύσεις ουσίας σε χρόνιες παθογένειες του κλάδου. Παρουσίασε στους κτηνοτρόφους τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην κτηνοτροφία μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), καθώς πλέον:
1. νομιμοποιούνται οριστικά αυθαίρετες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς κανένα πρόστιμο,
2. απαλλάσσονται από την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας οι νέες σταυλικές εγκαταστάσεις και
3. θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαίσιο για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε πως υπέγραψε τις σχετικές ΚΥΑ, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας ανασυγκρότησης του κτηνοτροφικού τομέα σε υγιείς βάσεις. Ταυτόχρονα προέτρεψε τους παραγωγούς να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, ιδιαίτερα στο γαλακτοκομικό τομέα αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις της ΚΥΑ για τις Οργανώσεις Παραγωγών, όπου με πρακτικές συμβολαιακής γεωργίας και ουσιαστική σύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, θα επιτευχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής, η σταθεροποίηση των τιμών παραγωγών και η εύρυθμη λειτουργία όλης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθύμισε, άλλωστε, ότι η νέα ΚΑΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αλλά και τη στήριξη του αγροτικού συνεργατισμού. Ενώ τόνισε πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να παρέχει στοχευμένα συνδεδεμένες ενισχύσεις με την παραγωγή. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο κ. Χαρακόπουλος, σημείωσε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να υπηρετεί μια συγκεκριμένη στρατηγική στήριξης τομέων εθνικής σημασίας, όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία καθώς θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής φέτας ΠΟΠ.
Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση αναθεώρησης του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ για την πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών, καθώς και 30 εκατομμύρια ευρώ για στοχευμένα μικρά σχέδια βελτίωσης, κυρίως για την κτηνοτροφία.
Τέλος, αποφασίστηκε, το επόμενο διάστημα, να πραγματοποιηθούν δύο συσκέψεις:
1. Με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρη Αποστολάκο για το ζήτημα των βοσκοτόπων, την βιολογική κτηνοτροφία και άλλα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Οργανισμού.
2. Με το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρη Μελά για ζητήματα που αφορούν στη νέα ΚΑΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου