ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Στα σκαριά ενδιάμεση λύση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδα

Στα σκαριά βρίσκεται μια ενδιάμεση λύση για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, μια λύση που ήδη έχει πέσει στο τραπέζι της Κομισιόν...

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η τρόικα θα επιδιώξει τη μερική χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω των αγορών αλλά με συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Αποφεύγεται έτσι τόσο η χορήγηση απ’ ευθείας ενός νέου πακέτου, που θα σημάνει και νέα μέτρα, αλλά και η υποχρεωτική προσφυγή της Ελλάδας στις αγορές, που είναι προς το παρόν αμφίβολο αν θα αποδώσει.
Οι Βρυξέλλες ουσιαστικά θέλουν να ανοίξουν για την Ελλάδα ένα κανάλι χρηματοδότησης που δε θα επιβαρύνει τους πολίτες άμεσα, δηλαδή με ένα ακόμη δάνειο. Θα μπορεί ο ΕΜΣ να αγοράζει ομόλογα της Ελλάδας και θα καλύπτονται έτσι οι ανάγκες της χώρας που υπολογίζονται σε 10-15 δις ευρώ έως το 2016.
Το σχέδιο αυτό, πάντως, μπορεί να υλοποιηθεί υπό προϋποθέσεις, άλλωστε και ο ΕΣΜ μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπό όρους. Χρήση του εργαλείου αυτού θα γίνει μόνον εφόσον ιδιώτες επενδυτές δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Και φυσικά δεν είναι απαραίτητο να καλυφθεί ολόκληρο το χρηματοδοτικό κενό αφού φαίνεται να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» της τάξης των 5 δις ευρώ που περισσεύουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως αναφέρεται επίσης, υπάρχει πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη συμμετοχή της σε αγορές κρατικών ομολόγων, έως και τριετούς διάρκειας, από χώρες που βγαίνουν από προγράμματα προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται μνημονιακού τύπου κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας και συμμετέχει και ο ΕΜΣ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, που σημαίνει έμμεσο κούρεμα, μαζί φυσικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Το σχέδιο προβλέπει ότι τόσο ο ΕΜΣ όσο και η ΕΚΤ θα αγοράζουν μέρος των ομολόγων που εκδίδει η χώρα μας έως το 2016, όταν και υπολογίζεται η ολοκληρωτική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Το καταστατικό του ΕΜΣ προβλέπει ότι η συμμετοχή του σε εκδόσεις ομολόγων κρατών μελών μέσω του προγράμματος γραμμών πίστωσης δεν μπορεί, υπό κανονικές συνθήκες, να υπερβαίνει το 50% της αξίας της κάθε έκδοσης.
Υπό έναν όρο. Η χώρα στην οποία εφαρμόζεται το σχέδιο να έχει μερική πρόσβαση στις αγορές. Εξ’ ου και η αγωνία της κυβέρνησης να πάει σε πρωτογενή πλεονάσματα και να μπορέσει μέσα στο 2014 να βγει στις αγορές να πάρει κάποια χρήματα. Είναι το σχέδιο που λέει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο Γ. Στουρνάρας. Να μπορεί η Ελλάδα να ζει ως κράτος χωρίς ελλείμματα, είναι ασφαλώς βασική προϋπόθεση για να μας εμπιστεύονται οι ξένοι ιδιώτες που αγοράζουν ομόλογα.
Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου