Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει σάλος σχετικά με την επικείμενη αμερικανική επίθεση κατά της Συρίας..
Πως μπορεί κάτι τέτοιο να επηρρεάσει την τιμή του αργού πετρελαίου;
Η Συρία δεν είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, παρόλο που το πετρέλαιο αποτελεί ένα σημαντικό εγχώριο ενεργειακό πόρο και τα έσοδα από αυτό είναι σημαντικά για το συριακό καθεστώς Άσαντ. Η παραγωγή περίπου 400.000 βαρελιών την ημέρα ισοδυναμεί με το 0,5% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου. Έτσι, οποιαδήποτε διαταραχή στην πλήρη παραγωγή τους είναι σχετικά ασήμαντη.
Ωστόσο, οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας για την εκδίωξη του καθεστώτος του Άσαντ, σταματώντας τον εμφύλιο πόλεμο και εξολοθρεύοντας τον πληθυσμό τους, θα έχει σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους για πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Συρία θεωρείται συχνά η "μαριονέτα" του Ιράν, έτσι οποιαδήποτε δράση εναντίον της Συρίας θα θέσει το Ιράν σε αμυντική θέση. Το Ιράν μπορεί να αντεπιτεθεί στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Ιράκ, το Μπαχρέιν ή τα Αραβικά Εμιράτα, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν στη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας. Όλα αυτά τα μουσουλμανικά κράτη, διαθέτουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Μια ενδεχόμενη ιρανική επίθεση, αναμφίβολα θα περιλαμβάνει χτυπήματα στις πετρελαιοπηγές αυτών των κρατών, καθώς και στα κέντρα διανομής - προσπαθώντας να τους βλάψει οικονομικά.
Ο κίνδυνος σύγκρουσης με τη Συρία, ενδέχεται λοιπόν να ξεκινήσει ένα γενικότερο θρησκευτικό πόλεμο Σουνιτών – Σιιτών μουσουλμάνων, ο οποίος θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια παραγωγή αργού πετρελαίου. Αυτό όπως είναι αναμενόμενο, θα προκαλέσει μια πολύ μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύρραξης στην περιοχή με αντεπιθέσεις του Ιράν ενάντια σε σουνιτικές χώρες, θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου στα 120-150 δολάρια το βαρέλι. Σε περίπτωση δε άμεσων χτυπημάτων στη Σαουδική παραγωγή (δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο), η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθεί στα 150-200 δολάρια το βαρέλι !!!
Διαβάστε κι άλλα θέματα για το πετρέλαιο ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου