ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών γούνας στην Καστοριά

«Η εξωστρέφεια δεν είναι απλώς ένας μοχλός ανάπτυξης. Είναι το βασικό εργαλείο εξόδου από την κρίση. Εξαγωγές, τουρισμός...

και επενδύσεις είναι το τρίπτυχο θα μας βγάλει από την ύφεση και θα οδηγήσει τη χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, στη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματική ημερίδα στο Εκθετήριο Καστοριάς, που οργάνωσαν η Ομοσπονδία Γούνας και ο Σύνδεσμος Γουνοποιών.

«Στο υπουργείο Εξωτερικών πιστεύουμε ότι η οικονομική διπλωματία αποτελεί βασική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και η ιδιωτική επιχειρηματικότητα στο εξωτερικό, αποτελεί ουσιώδες στοιχείο και βραχίονα της εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε, μεταφέροντας και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Κούρκουλας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν μια σημαντικότατη αύξηση των εξαγωγών του Νομού Καστοριάς. Έναντι 325 εκατ. Euro το 2011, οι εξαγωγές του 2012 αυξήθηκαν κατά 16,2% και ανήλθαν στα 378 εκατ. Euro. Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα του διεθνούς χαρακτήρα της παραγωγικής αλυσίδας, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 42%. Αποτέλεσμα της πορείας αυτών των μεγεθών είναι η υπερκάλυψη των εισαγωγών κατά 141% από την αξία των εξαγωγών και συνεπώς η περιοχή της Καστοριάς συνεισφέρει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και δίνει το παράδειγμα σε άλλες περιοχές και κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και της βιοτεχνίας για την επιτυχή εξωστρεφή δραστηριοποίηση.

Παράλληλα μίλησε για τις διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις του νομού Καστοριάς. Στο θέμα της βίζας, καθώς οι πελάτες τους προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε: «Εμείς προκειμένου να διευκολύνουμε την αύξηση του τουριστικού ρεύματος που αποτελεί και πελατεία σας έχουμε τα τελευταία χρόνια αναπτύξει ένα πλέγμα παρόχων - κέντρων θεωρήσεων σε 18 χώρες. Οι πάροχοι συγκεντρώνουν με την βοήθεια των τουριστικών γραφείων τα διαβατήρια και αφού ελέγξουν τα σχετικά απαραίτητα δικαιολογητικά, τα προωθούν συνολικά στα Προξενεία μας προκειμένου να δοθούν οι βίζες.

Για τις χώρες που σας ενδιαφέρουν θα ήθελα να αναφέρω ότι η Ελλάδα έχει κέντρα εκδοσης visas στη Ρωσία, στην Κίνα, στην Ουκρανία και στην Τουρκία, στο Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Λίβανο, το Καζακστάν και άλλες χώρες.

Προσωπικά βρέθηκα στα τέλη Μαΐου στο Γενικό Προξενείο μας στη Μόσχα. Εκείνη την ημέρα, ήταν Δευτέρα, το Γεν. Προξενείο Μόσχας εξέδωσε 16.000 άδειες εισόδου.
Συνολικά το πρώτο οκτάμηνο του 201
3 εκδόθηκαν από τα 3 προξενεία στη Ρωσία 878.000 visas έναντι 558.000 το αντίστοιχο 8μηνο του 2012. Η αύξηση είναι σε ποσοστό 57%. Ειδικότερα η αύξηση στο Νοβοσιμπίρσκ ήταν 66%, στην Αγία Πετρούπολη 58% και στη Μόσχα 57%. Σε απόλυτο αριθμό αδειών η Μόσχα έρχεται πρώτη με 776.000 visas το 2013 ενώ η Αγία Πετρούπολη δεύτερη με 56.000 και το Νοβοσιμπίρσκ 46.000 visas.

Σε όλες τις χώρες που μας ενδιαφέρουν τουριστικά οι ελληνικές προξενικές αρχές έχουν σαφείς οδηγίες να δίνουν -εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις - βίζες για τη χώρα μας. Η Ελλάδα δίνει βίζα πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη.

Περαιτέρω ο διοικητικός μηχανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών αναδιαρθρώνεται ώστε να λειτουργούν πλέον περισσότερα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε χώρες ενδιαφέροντός σας. Έτσι στο επόμενο διάστημα πρόκειται να λειτουργήσουν Γραφεία στην Αγία Πετρούπολη, τη Ντόχα, και το Κουβέιτ στο πλαίσιο μίας αναδιάρθρωσης που έχει ήδη ξεκινήσει.

Όσον αφορά στο σκέλος των διαπραγματεύσεων για τις ευρύτερες εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όπως γνωρίζετε αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετέχει σε όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες και ενημερώνεται για την πρόοδό τους. Έτσι για τις Συμφωνίες Εμπορίου με την Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, συμμετέχουμε τόσο στην δημιουργία των διαπραγματευτικών εντολών, όσο και στην ανά στάδιο πρόοδο των συνομιλιών. Στόχος μας είναι να διασφαλίζεται η προστασία των συμφερόντων των συνολικών και των κλαδικών μέσω αυτών των συμφωνιών, είτε πρόκειται για αμυντικά είτε για επιθετικά συμφέροντα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών με το δίκτυο των Γραφείων Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων που διαθέτει σε 60 χώρες, μπορεί να σας προσφέρει κάθε είδους επιτόπια υποστηρικτική βοήθεια για τις εξαγωγές σας. Συνεργαζόμαστε με όλους τους εξειδικευμένους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς για την προώθηση της εξωστρέφειας, ενώ παράλληλα προχωρούμε σε οργανωτικές αλλαγές, που δεν θα περιορίζονται μόνο στις απαραίτητες διοικητικές μεταρρυθμίσεις αλλά θα ακούσουν τις ανάγκες και τις προτάσεις του ιδιωτικού τομέα για την διεθνή αναδιάρθρωση και ανατοποθέτηση των υπηρεσιών μας, για την καλύτερη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στον δύσκολο στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού».

Για τις ελληνικές εξαγωγές ο υφυπουργός σημείωσε ότι η πορεία θα είναι θετική, όπως το 2013, και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4,6% το 2014 και 6,6% το 2015. Αποτέλεσμα αυτών θα είναι η αύξηση της απασχόλησης κατά 2,6% το 2014.

Ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση και παρατήρησε: «Συχνά συγχέουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης με τη θεραπεία της. Τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της ύφεσης μπορεί να μην πάρθηκαν έγκαιρα, ίσως να μην πάντα τα σωστά αλλά η κρίση δεν προκλήθηκε από αυτά. Η κρίση προκλήθηκε από τα συσσωρευμένα πολυετή διαρθρωτικά προβλήματα που οδήγησαν την χώρα μας στα τέλη του 2009, ή ορθότερα ήδη από το 2008, οπότε είχαμε και τα πρόδρομα φαινόμενα, στο να βρεθούμε με την πλάτη στο τοίχο, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας. Τα αποτελέσματα των θυσιών για μείωση του ελλείμματος είναι θεαματικά. Έχουμε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και το 2014 ακόμα μεγαλύτερο. Υπενθυμίζω ότι οι εταίροι μας έχουν δεσμευτεί να ξαναδούν το θέμα του χρέους όταν η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα. Το τίμημα, βεβαίως, αυτής της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν εξαιρετικά επώδυνο. Τώρα, όμως, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση. Δεν υπάρχει εναλλακτική συνταγή. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, το γνωρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση για αυτό αποφεύγει να προτείνει συγκεκριμένο σενάριο και εξαντλείται είτε σε γενικόλογους λαϊκισμούς και λεονταρισμούς, που αν υλοποιούντο θα οδηγούσαν την οικονομία μας σε πυρηνική τήξη, είτε σε ύβρεις και τελικά σε απαξίωση όλων των θυσιών των τελευταίων ετών». 
τρομακτικο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου