Σε αναπροσαρμογή της τακτική του έχει προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας έμφαση στην «ευρωπαϊκή» του παρουσία και απ’ αυτή τη σκοπιά..
αντιπολιτεύεται και την κυβέρνηση στο εσωτερικό ως «πιστού και υπάκουου μαθητή της Μέρκελ».
Ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στη Guardian εστιάζει στην ανάγκη «να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την ξαναχτίσουμε πάνω σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση» και σημειώνει ότι «Είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προχωρώντας στην αναμόρφωση του κράτους, στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με το πλαίσιο προστασίας που ιστορικά έχει συμβάλει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη, στο βορρά και στο νότο, ένα μέτωπο κατά της λιτότητας, κατά της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα καταργήσει τις διαχωριστικές γραμμές, το “χρηματικό τείχος”, μεταξύ πλουσίων και φτωχών». Ενώ σε ότι αφορά το μέγεθος της κρίσης επισημαίνει ότι αυτή δεν περιορίζεται στην Ελλάδα αλλά πως «η Ευρώπη δεν έχει βιώσει παρόμοια ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια» καθώς «το κράτος πρόνοιας έχει περιοριστεί σε πρωτοφανή βαθμό στη μεταπολεμική εποχή».
Μάλιστα στον απόηχο των επαφών του πρωθυπουργού με την γερμανίδα Καγκελάριο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον Αντώνη Σαμαρά ότι προανήγγειλε την ελληνική προεδρία της ΕΕ ως «προεδρία υποτέλειας στα μνημόνια και τη λιτότητα, χωρίς αμφισβήτηση των κυρίαρχων στρατηγικών» και επέκρινε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι «δεν έχει να προβάλλει καμία διαφορετική στρατηγική για την Ευρώπη και την έξοδο απ’ την κρίση, πέρα απ’ την επιμονή στην ίδια νεοφιλελεύθερη συνταγή της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Στην πραγματικότητα απ’ την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια σιωπηρή αποδοχή της κριτικής που δέχεται απ’ τα αριστερά του σε ότι αφορά τις αντιφάσεις της στρατηγικής του για την κατάργηση του μνημονίου με ταυτόχρονη παραμονή στην ευρωζώνη. Κριτική που η εσωκομματική αντιπολίτευση διατηρεί σε πιο χαμηλούς τόνους το τελευταίο διάστημα, ενώ πιο συστηματική κριτική σ’ αυτό το πεδίο ασκεί στο ΣΥΡΙΖΑ το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου.
Ο τέως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει κατ’ επανάληψη την Κουμουνδούρου ότι ψεύδεται σε ότι αφορά την εναλλακτική που προτείνει καθώς η δημοσιονομική πειθαρχία και η επιτήρηση είναι πλέον δεδομένη για όλες τις χώρες της ΕΕ και ιδίως της χώρες της Ευρωζώνης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η ευρωζώνη είναι μια μνημονιακή φυλακή» με όλες τις χώρες σε «επιτήρηση στον αιώνα τον άπαντα». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Κουμουνδούρου απέφυγε να δώσει ευθείες απαντήσεις στον Αλέκο Αλαβάνο αλλά προτίμησε επίσημα να υποτιμά το θέμα και να προσπαθεί να ταυτίσει την κριτική Αλαβάνου προς το ΣΥΡΙΖΑ με την κριτική που δέχεται η Κουμουνδούρου απ’ τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πολιτικής της Άγκελα Μέρκελ και του Βερολίνου.
Αυτού του είδους η κριτική και η πραγματικότητα που αποτυπώθηκε στα λεγόμενα Ρεν για επιτήρηση μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους, «υποχρεώνει» τον Αλέξη Τσίπρα να αναπροσαρμόσει τη ρητορική του εμφανιζόμενος ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής αριστεράς που θα αντιταχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου, προκειμένου να πείσει και στο εσωτερικό της χώρας ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική στο πλαίσιο της παραμονής στο ευρώ.
Σχεδιασμός με ορίζοντα τις ευρωεκλογές
Την ίδια ώρα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να σχεδιάζει την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, γεγονός που βασίζεται στην εκτίμηση πως δεν θα υπάρξουν εθνικές εκλογές ως τότε. Αυτή την εκτίμηση αποτυπώνουν οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων την Τετάρτη με την επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ορόσημο για την Ελλάδα τις ευρωεκλογές και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τότε «σβήνουν τα φώτα για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου».
Συντροφικές τρικλοποδιές;
Παράλληλα νέα πτυχές στην κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ προσθέτει η αντιδικία της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με δηλώσεις που αποδίδονται στην επικεφαλής της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και σύμφωνα με αυτές φέρεται να έχει δηλώσει σε εκδήλωση- συνάντηση στην Αθήνα των προέδρων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση, ότι οι γερμανοί πολίτες δεν μπορούν να ανεχτούν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ίδια η Γκάμπι Τσίμερ κατηγόρησαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο για «αθλιότητα» και «αρχιτέκτονα της διαστρέβλωσης και της διαρροής». Ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ την πλευρά του επιμένει ότι «Η πρόεδρος Γκάμπι Τσίμερ έκανε σαφές στην τοποθέτηση της ότι πρέπει να γίνει και λογιστικός έλεγχος και κούρεμα του χρέους. Ο κ. Βενιζέλος πήρε το λόγο μετά από αυτήν και της επετέθη αντιστρέφοντας τα λεγόμενά της. Ως εκ τούτου. η πρόεδρος ξαναπήρε το λόγο και επανέλαβε την θέση της». Απ’ την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου εξωτερικών απάντησε ουσιαστικά εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «είναι θεσμικά απαράδεκτος και προσβλητικός ο ατυχής υπαινιγμός της κυρίας Τσίμερ ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είναι ο αρχιτέκτονας διαρροών προς τα ΜΜΕ για όσα η κυρία Τσίμπερ είπε δημόσια σε μια θεσμική διαδικασία! Αυτά που είπε η κυρία Τσίμερ δημοσίως, τα άκουσαν πολλοί παριστάμενοι, οι δε απόψεις του κ. αντιπροέδρου της κυβέρνησης διατυπώνονται, επίσης, δημόσια και επίσημα και δεν διαδίδονται μέσω διαρροών».
Απ’ την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στις διευκρινιστικές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου εξωτερικών και επισημαίνει ότι «Αυτές είναι οι απόψεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, αυτά είναι τα κόμματα με τα οποία συνεργάζεται, όπως το Die Linke που καταψήφισε στο γερμανικό κοινοβούλιο όλα τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.Ωραία διαπραγμάτευση κάνει στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας που θέλει μάλιστα να ηγηθεί των θέσεων αυτών στις ερχόμενες ευρωεκλογές».
Υπενθυμίζεται πάντως -και σ’ αυτό δε χωράει αμφισβήτηση- ότι το Die Linke στη Γερμανία είχε «αδειάσει» το ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.
Κάλχας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου