Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πως να αντιμετωπίσετε το «πρήξιμο» από τις εισπρακτικές εταιρείες

Της Έφης Καραγεώργου
katathlipsi
Και σε μία και σε δύο και σε τρεις εισπρακτικές εταιρείες αναθέτουν οι τράπεζες την «δουλειά» της ενόχλησης για την είσπραξη..

της ίδιας ληξιπρόθεσμης οφειλής. Έτσι, συχνά ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μας ενοχλούν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι για το ίδιο πράγμα. Επιτρέπεται; Πώς μπορούμε να αμυνθούμε;

Εφιάλτης για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν γίνει οι εισπρακτικές εταιρείες, που δέχονται αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις, προκειμένου να «ενημερωθούν» ότι καθυστέρησαν τη δόση του δανείου ή της κάρτας τους, αλλά και επειδή καθυστέρησαν να πληρώσουν το λογαριασμό του κινητού τους τηλεφώνου.
Το φαινόμενo, έχει πλέον βγει από το πλαίσιο της ενημέρωσης, όπως το ορίζει ο νόμος και έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη.
Μάλιστα ο δανειολήπτης μπορεί να δεχθεί τηλεφωνικές κλήσεις από δύο ή και τρεις διαφορετικές εταιρείες, για το ίδιο δάνειο. Και αυτό επειδή οι τράπεζες συνεργάζονται για την είσπραξη των οφειλών με περισσότερες από μία εταιρείες.
Σαφώς  η κάθε τράπεζα μπορεί να συνεργάζεται με όσες εταιρείες το επιθυμεί, όμως  δεν επιτρέπεται για την ίδια σύμβαση ο δανειολήπτης να δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις ενημέρωσης από διαφορετικές εταιρείες. Τουλάχιστον αυτό λέει ο νόμος
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όπως και το Γραφείο του Τραπεζικού Μεσολαβητή κατακλύζονται από χιλιάδες παράπονα δανειοληπτών και καταναλωτών. Διότι συχνά οι «τηλεφωνητές» ξεφεύγουν από το πλαίσιο του νόμου και ασκούν ψυχολογική βία.  Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για «τηλεφωνητές» που εμφανίζονται ως δικηγόροι και δεν διατάζουν να απειλήσουν ακόμα και με  διαδικασίες πλειστηριασμού αν το χρέος δεν εξοφληθεί έγκαιρα.
Σύμφωνα όμως  με το νόμο  3758/2009 που διέπει τη λειτουργία τους, ο σκοπός τους είναι η εξώδικη ενημέρωση του δανειολήπτη. Και απαγορεύεται οι υπάλληλοι να εμφανίζονται ως εργαζόμενοι στις τράπεζες, ή ως δικηγόροι, απαγορεύεται να εκφοβίζουν τους δανειολήπτες με απειλές για δήθεν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Σημειώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα  ανάλογες κλήσεις δέχονται και καταναλωτές που «έσπασαν» νωρίτερα από τη λήξη  τα συμβόλαια που είχαν με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ίντερνετ κλπ, είτε επειδή δεν τους ικανοποιούσαν, είτε επειδή βρήκαν φτηνότερο πακέτο. Οι εταιρείες αυτές λοιπόν διεκδικούν τώρα να πληρωθούν και για τους μήνες που δεν πρόσφεραν υπηρεσίες.
Αν λοιπόν δέχεστε τέτοιες κλήσεις θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
  • Απαγορεύεται να σας καλεί εισπρακτική εταιρεία, χωρίς τη δική σας εξουσιοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα στην οποία έχετε το δάνειο ή την πιστωτική κάρτα θα πρέπει να σας ενημερώσει με επιστολή της για την εταιρεία με την θα οποία συνεργάζεται και θα σας καλεί για την οφειλή σας.
  • Θα πρέπει να δώσετε την έγγραφη συγκατάθεση σας, δηλαδή ότι συναινείτε να ενημερώνεστε από την εισπρακτική εταιρεία.
  • Απαγορεύεται να σας καλούν σε καθημερινή βάση, για την ίδια οφειλή.
  • Απαγορεύεται να σας καλούν διαφορετικές εταιρείες για την ίδια οφειλή.
  • Απαγορεύεται να σας καλούν στο χώρο εργασίας, ή να ενημερώνουν τρίτους για το είδος της οφειλής σας.
  • Η εισπρακτική εταιρεία μπορεί να σας καλεί κάθε δεύτερη μέρα (μόνο τις εργάσιμες) και στις ώρες από 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
  • Απαγορεύεται η άσκηση ψυχολογικής βίας, η προσβλητική συμπεριφορά και χρήση προσβλητικών εκφράσεων.
Η ΓΓ Καταναλωτή έχει δεχθεί πλήθος καταγγελιών και επειδή γνωρίζει ότι συχνά οι εταιρείες ενημέρωσης  ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας, έχει θέσει κανόνες που ρυθμίζουν το πλαίσιο λειτουργίας τους.
Συγκεκριμένα οι εταιρείες ενημέρωσης  είναι  υποχρεωμένες να καταγράφουν και να τηρούν για 1 χρόνο το περιεχόμενο της επικοινωνίας προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας.
Θα πρέπει να ενημερώνουν  υποχρεωτικά τον οφειλέτη για τον σκοπό της κλήσης και ότι η συνομιλία καταγράφεται.
Σημειώνουμε ότι το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη. Επίσης απαγορεύεται οποιοδήποτε σχόλιο από την πλευρά του υπαλλήλου της εταιρείας, ανάρμοστη ή προσβλητική συμπεριφορά εκ μέρους του τιμωρείται με πρόστιμο.
Επίσης είναι υποχρεωμένες μέσα σε 10 μέρες  -και χωρίς καμία επιβάρυνση- αν το ζητήσετε να σας χορηγήσουν, κατάσταση με τα συναφή δεδομένα κίνησης των τηλεφωνικών συνδέσεων καθώς και τα αναγνωριστικά στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία για παραβίαση του νόμου.
Καλό είναι όταν δέχεστε τηλεφώνημα από τέτοια εταιρεία να γράφετε την ώρα κλήσης, το όνομα της εταιρείας και του υπαλλήλου που σας κάλεσε.
Μπορείτε να αρνηθείτε να απαντήσετε, αν δεν έχετε ενημερωθεί επίσημα (εγγράφως από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε) για την εισπρακτική εταιρεία.
Στη Γενική Γραμματεία καταναλωτή και στην τηλεφωνική γραμμή 1520 μπορείτε να υποβάλλετε καταγγελίες και παράπονα για παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους της εισπρακτικής εταιρείας

arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου