ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Σχεδόν 6 δισ. ευρώ χρωστά το κράτος σε ιδιώτες

 

Μπορεί να υπήρξε οριακή μείωση στα χρέη του Δημοσίου, ωστόσο, τα λεφτά που χρωστά το κράτος σε ιδιώτες είναι πολλά, σχεδόν 6 δισ. ευρώ...
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο πρώτο δεκάμηνο του 2013, μειωμένες οριακά από τα 6,12 δισ. ευρώ, έφτασαν τα 5,99 δισ. Ευρώ. Στις οφειλές πρέπει να προστεθεί και ποσό 572,1 εκατ. ευρώ (από 643,2 εκατ. τον προηγούμενο μήνα), που αφορά εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Επομένως στο τέλος Οκτωβρίου το Δημόσιο χρωστούσε 6,57 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο από τα 6,76 δισ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στο τέλος Σεπτεμβρίου.


Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες συνεχίζεται, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, και τονίζει ότι από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών ανέρχεται περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ (86,5% της ληφθείσας χρηματοδότησης), δηλαδή στις 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, έχουν εξοφληθεί, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 29.677 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου 64% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων) έχει ήδη αποπληρώσει το 50% των συνολικών οφειλών του.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η έως σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, σημειώνει το υπουργείο, παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

«Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών, συνεχίζεται και εντείνεται» καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα περισσότερα “φέσια” τα έχουν τα Ταμεία, με τις οφειλές τους στα τέλη Οκτωβρίου να ανέρχονται σε 3,502 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένες από τον Σεπτέμβριο (3,547 δισ. ευρώ).

Ακολουθούν τα νοσοκομεία, των οποίων τα «φέσια» προς την αγορά ανέρχονται στα 1,07 δισ. ευρώ από 1,095 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, αυξημένες κατά 42 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και των κυβερνητικών φορέων και διαμορφώνονται στα 412 εκατ. ευρώ.

Στα 766 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά περίπου 87 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ανέρχονται οι οφειλές των ΟΤΑ.

Τα λοιπά νομικά πρόσωπα του δημοσίου οφείλουν στην αγορά 248 εκατ. ευρώ από 258 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου.


Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου