Η κυβέρνηση μπορεί να έλαβε
στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, ισχυρή πολιτική στήριξη, από το Κολλέγιο
Επιτρόπων και τον Ζοσέ Μπαρόζο,..
αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι τα καλά
λόγια των Βρυξελλών μεταφράζονται σε αλλαγή στάσης της τρόικας, η οποία
δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της.Η διπλή αυτή στάση δανειστών και εκπροσώπων τους, μοιάζει να επιβεβαιώνει την υποψία ότι έχουν μοιραστεί ρόλοι, με τους Ευρωπαίους να έχουν πάρει τον ρόλο του «καλού» και τους τροϊκανούς εκείνον του «κακού», μπερδεύοντας το κλίμα και θολώνοντας τα νερά, με μοναδικό στόχο να διατηρούν τις πιέσεις, χωρίς ωστόσο να εξωθούν την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μπορούν να την χρησιμοποιούν όποτε χρειάζεται, ενόψει Προεδρίας και ευρωεκλογών.
Το …αγκάθι των πλειστηριασμών, το οποίο έχει τινάξει την διαπραγμάτευση στον αέρα, δεν είναι το μόνο, αφού για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, σύμφωνα με πληροφορίες πιέζει αφόρητα, για επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση και πάλι στο 23% κι’ ενώ η μείωση του στο 13% απέδωσε, όπως υποστηρίζει με στοιχεία η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, πάντως, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, αφού επέμενε ότι στους σχεδιασμούς του είναι ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%, και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει εν ευθέτω και στην μείωσή του ΦΠΑ, σταδιακά και σε άλλους κλάδους.
Οι τροικανοί πιέζουν αφόρητα και στο θέμα των πλειστηριασμών, καθώς αυτό συνδέεται κατά τους ισχυρισμούς τους, με την ανάγκη για τακτοποίηση από τις τράπεζες (έστω λογιστική) των κόκκινων δανείων, αφού έτσι θα κριθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια, ακόμα και η ίδια επιβίωση τους Σε αυτά που ισχυροποιούν τους πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο είναι και η επικείμενη αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να αποδείξουν τις αντοχές τους στα σενάρια πίεσης (stress tests) και επομένως θα χρειαστεί να εμφανίσουν ότι κάποια από τα ποσά που έχουν δανείσει μπορεί να ανακτηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Κομισιόν οι οδηγίες που έχουν δοθεί στην τρόικα, παρά τα εύσημα που αποδίδονται στην ελληνική κυβέρνηση, αποτυπώνεται στην φράση Ευρωπαίου αξιωματούχου προς τους εκπροσώπους των δανειστών: «…να είστε ακριβείς και όχι ευχάριστοι».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, οι τροϊκανοί δεν αποδέχονται την άποψη της κυβέρνησης, τουλάχιστον, όπως την εξέφρασε ο Ε. Βενιζέλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ότι δηλαδή, η χώρα έχει εκπληρώσει τα milestones και θα λάβει τη δόση κανονικά.
Επιμένουν ότι τα 4 milestones είναι ανοικτά και πως η αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα (ΕΑΣ) αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες δεν μπορούν να ανακτηθούν και επομένως η μοναδική λύση είναι το λουκέτο. Ροβεσπιέρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου