ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα

To σύμβολο στη μάχη κατά του ρατσισμού, ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών... Ο Μαντέλα, λάτρης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και φιλοσοφίας, βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τους αγώνες που έδωσε κατά του απαρτχάιντ. Ολα τα διεθνή δίκτυα διέκοψαν και μετέδωσαν την τραγική είδηση για το θάνατο ενός ανθρώπου που συγκίνησε όλο τον πλανήτη με τον αγώνα του.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς πολιτικούς του κόσμου, ο οποίος οδήγησε τον αγώνα για να αντικαταστήσει το καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής με μια πολυφυλετική δημοκρατία. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια και επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο το 1990 και τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας. Διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια για ειρήνη και σε άλλους τομείς της σύγκρουσης. Κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1993.
Το χάρισμά του, η ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και η έλλειψη της πικρίας στην σκληρή μεταχείριση του, καθώς και η καταπληκτική ιστορία της ζωής του, εξηγούν εν μέρει την παγκόσμια απήχησή του. Από την παραίτησή του ως πρόεδρος το 1999, ο Μαντέλα έγινε ο πιο περιώνυμος πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής, κάνοντας εκστρατεία κατά του HIV/ AIDS και βοηθώντας να διασφαλιστεί το δικαίωμα της χώρας του να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2010.
Ο Μαντέλα – ο οποίος είχε μια σειρά από προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια – συμμετείχε επίσης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι και άλλες χώρες στην Αφρική και αλλού. Το 2004, στην ηλικία των 85, ο Μαντέλα αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή για να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του.
Έχει μπει στο νοσοκομείο αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2011 εισήχθη σε νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ για “εξειδικευμένες εξετάσεις”. Ενώ ήταν  στη φυλακή στο Robben Island στη δεκαετία του 1980, ο πρώην πρόεδρος έπαθε φυματίωση. Τον τελευταίο καιρό τον ταλαιπωρούσε μια λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής. Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του ANC το 1944. Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει. Επί 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν να εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και ενεργό μέλος του Αφρικανικού εθνικού Κογκρέσου. Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969 -σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, το 2010.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου