ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Έρευνα: Διώκουν τους άθεους σε όλο τον κόσμο

Σε 13 χώρες σε όλο τον κόσμο, όλες μουσουλμανικές, άνθρωποι που ασπάζονται ανοιχτά την αθεΐα ή απορρίπτουν την επίσημη κρατική θρησκεία του Ισλάμ..
αντιμετωπίζουν την εκτέλεση σύμφωνα με το νόμο, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Και πέρα από τα ισλαμικά έθνη, ακόμα και μερικές από τις φαινόμενα πιο δημοκρατικές κυβερνήσεις της Δύσης στην καλύτερη περίπτωση κάνουν διακρίσεις εις βάρος των πολιτών που δεν πιστεύουν σε έναν θεό και στη χειρότερη περίπτωση τους φυλακίζουν για αδικήματα που σχετίζουν με τη  βλασφημία.
Η μελέτη, η Έκθεση Freethought 2013, εκδόθηκε από τη Διεθνή Ανθρωπιστική και Ηθική Ένωση (IHEU), έναν παγκόσμιο οργανισμό που ενώνει άθεους, αγνωστικιστές και άλλους σκεπτικιστές της θρησκείας, για να τιμήσει την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, την Τρίτη. «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών δεν σέβεται τα δικαιώματα των άθεων και των ελεύθερων στοχαστών, αν και έχουν υπογράψει συμφωνίες του ΟΗΕ για να αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες εξίσου», δήλωσε ο Πρόεδρος της IHEU Sonja Eggerickx.
Η μελέτη κάλυψε και τα 192 κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού και ολοκληρώθηκε με τη συμβολή δικηγόρων και ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εξέτασαν καταστατικά, δικαστικά αρχεία και αρχεία μέσων ενημέρωσης για να δημιουργήσουν την εικόνα της παγκόσμιας κατάστασης. Μια πρώτη έρευνα από 60 χώρες πέρυσι έδειξε ότι σε επτά χώρες η τιμωρία ήταν ο θάνατος, συχνά με δημόσιο αποκεφαλισμό, είτε για βλασφημία είτε για άρνηση της πίστης ή μετάβαση σε άλλη θρησκεία που επίσης προστατεύεται βάσει συμφωνιών των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά η πιο ολοκληρωμένη μελέτη του τρέχοντος έτους κατέδειξε άλλες έξι χώρες, με την πλήρη λίστα να περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Μαλαισία, τις Μαλδίβες, τη Μαυριτανία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τη Σομαλία, το Σουδάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη.
Σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία σε μια πρόσφατη υπόθεση που αφορούσε έναν κορυφαίο επικριτή της θρησκείας, οι ανθρωπιστές λένε ότι η αστυνομία συχνά διστάζει ή δεν επιθυμεί να διερευνήσει τις δολοφονίες των άθεων που πραγματοποιούνται από θρησκευτικούς φονταμενταλιστές. Σε όλο τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση, «υπάρχουν νόμοι που αρνούνται το δικαίωμα των άθεων να υπάρχουν, ανακαλούν την υπηκοότητά τους, περιορίζουν το δικαίωμά τους να παντρευτούν, εμποδίζει την πρόσβαση τους στη δημόσια εκπαίδευση, ή τους εμποδίζουν να εργάζονται για το κράτος». Η κριτική της θρησκευτικής πίστης ή ακόμα και η ακαδημαϊκή μελέτη για την προέλευση των θρησκειών συχνά αντιμετωπίζεται ως έγκλημα και μπορεί να εξομοιωθεί με το αδίκημα της βλασφημίας, υποστηρίζει η έρευνα.
Διακρίσεις και στην ΕΕ

Η IHEU, η οποία έχει μέλη σε 50 περίπου χώρες και υποστηρικτές σε πολλές ακόμα, όπου οι εν λόγω οργανώσεις απαγορεύονται, είπε ότι υπάρχουν συστηματικές ή σοβαρές διακρίσεις εις βάρος των άθεων και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση ήταν σοβαρή στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και την Πολωνία, όπου οι νόμοι περί βλασφημίας επιτρέπουν ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών με την κατηγορία ότι προσβάλλει μια θρησκεία ή τους πιστούς.
Σε αυτές και σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ολλανδία και το Βέλγιο το οποίο η έκθεση χαρακτηρίζει «ελεύθερο και με ισότητα», υπήρξε συστηματική διάκριση σε ολόκληρη την κοινωνία, που ευνοεί τις θρησκείες και τους πιστούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει, αν και η κατάσταση ήταν «ως επί το πλείστον ικανοποιητική» όσον αφορά το νομικό σεβασμό των δικαιωμάτων των άθεων, υπήρξαν μια σειρά από νομοθεσίες και πρακτικές «που εξισώνουν το να είσαι θρησκευόμενος με το να είσαι Αμερικάνος».
Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, οι άθεοι αντιμετωπίζουν συστηματικά διακρίσεις στις περισσότερες χώρες εκτός από τη Βραζιλία, όπου η κατάσταση ήταν «ως επί το πλείστον ικανοποιητική» και την Τζαμάικα και την Ουρουγουάη, την οποία η έκθεση κρίνει ως «ελεύθερη και με ισότητα». Σε όλη την Αφρική, οι άθεοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ή συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους όσον αφορά την ελεύθερη σκέψη, ενώ σοβαρές παραβιάσεις υπάρχουν και σε αρκετές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Ζιμπάμπουε και η Ερυθραία.
 
reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου