Κάθε ένα – δύο μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνει την πορεία του προϋπολογισμού, τις δαπάνες των φορέων,..
αν κάποιοι έχουν ξεφύγει κ.λπ. Εδώ και αρκετούς μήνες, οι μοναδικοί φορείς του Δημοσίου που δεν παρουσιάζουν ούτε καν στοχοθεσία, δηλαδή κοινώς δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων, γνωστό ως ΚΕΕΛΠΝΟ.
Καλά για το ΤΧΣ και την κ. Σακελλαρίου θα μιλήσουμε άλλη φορά, εντύπωση κάνει, όμως, το γεγονός ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ γράφει την κυβέρνηση στα παλιά του τα παπούτσια και συνεχίζει χωρίς έλεγχο και χωρίς κανέναν να το ενοχλεί. Σαν ένα μικρό Γαλατικό Χωριό που κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει.
Είναι, λοιπόν, Νοέμβριος και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας μπαίνει μια ντροπολογία η οποία αναφέρει:
Άρθρο 21
Έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων
1. Ο έλεγχος των λοιμώξεων που συνδέονται με τη νοσηλεία των ασθενών στους Χώρους Παροχής Υγείας αποτελεί βασική αρμοδιότητα και ευθύνη των Διοικήσεων αυτών. Η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των Διοικήσεων όσον αφορά στον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων θα βασιστεί στην παρακολούθηση της διαχρονικής εξέλιξης συγκεκριμένων δεικτών ελέγχου λοιμώξεων.
2. Ο καθορισμός των δεικτών ελέγχου νοσοκομειακών λοιμώξεων ορίζεται μετά από εισήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αποτελεί τον αρμόδιο Φορέα για την επιτήρηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
3. Οι συγκεκριμένοι δείκτες υπολογίζονται με βάση δεδομένα που πρέπει υποχρεωτικά να συλλέγονται από τις δομές υγείας που θα αποδίδονται στους Αρμόδιους Φορείς, κοινοποιούνται στο Υπουργείο και στο ΕΣΥ – NET και αποτελούν βασικό κριτήριο αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για κάθε νοσοκομείο.
4. Κάθε Μονάδα Υγείας υποχρεούται να κοινοποιεί στο Υπουργείο Υγείας και να αναρτά στο ΕΣΥ – NET: α) τη συνολική ετήσια δαπάνη για τον περιορισμό των νο-σοκομειακών λοιμώξεων στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, β) τη συνολική ετήσια δαπάνη για την θεραπεία των νοσοκομειακών λοιμώξεων στους νοσηλευθέντες ασθενείς στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.
5. Συστήνεται Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΑ) σε κάθε Μονάδα Υγείας, η οποία θα λαμβάνει οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως αρμόδιος φορέας για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Υποχρεωτική θεωρείται η παρουσία νοσηλεύτριας επιτήρησης λοιμώξεων.
Με αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας εξειδικεύονται τα θέματα που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.
6. Στην παρ. 1 του άρθρου 6 «ελεγκτική Διαδικασία» του ν. 2920/2001 (Α΄ 131) «Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας» (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προστίθεται τελευταίο εδάφιο, ως εξής: «Τα Νομικό Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που αποτελούν εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, υπόκεινται σε διαχειριστικό έλεγχο αποκλειστικά από τον Γενικό Επιθεωρητή του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. και την Υ.Π.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., ύστερα από εντολή του Υπουργού Υγείας.»
Δηλαδή, σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο του Άρθρου 21 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, τα νομικά πρόσωπα του υπουργείου δεν υπόκεινται στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών. Που σημάνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ γίνεται ανεξέλεγκτο τσιφλίκι. Ο κ. Στουρνάρας ή ο κ. Σταϊκούρας δεν μπορούν να μπουν στο άβατο ενός καλοπληρωμένου οργανισμού και να δουν που και γιατί ξοδεύονται εκατομμύρια. Και πρόκειται για φορέα ο οποίος παίρνει κρατικά κονδύλια πάνω από 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με το πιο πάνω άρθρο το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι υπεράνω όλων, δίνει διαταγές σε όλους σε ότι αφορά τις λοιμώξεις, ιδιαίτερα τις νοσοκομειακές και δεν δίνει ποτέ λογαριασμό στο υπουργείο Οικονομικών παρά μόνο στο Υγείας.
Άραγε γιατί η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτο το Κέντρο; Έχει κάτσει το υπουργείο Υγείας να κάνει αξιολόγηση του συγκεκριμένου φορέα; Προσφέρει έργο, ξοδεύει καθαρά και χωρίς σκιές τα χρήματα που λαμβάνει; Έχει παραπάνω προσωπικό που πρέπει να αξιολογηθεί και να μπει σε διαθεσιμότητα ή μήπως ο κ. Αδωνις βλέπει απολύσεις μόνο στα νοσοκομεία που καταρρέουν;
Να θυμίσουμε μόνο ότι το ΚΕΕΛΠΟ έχει κρεμαστεί στα μανταλάκια ουκ ολίγες φορές και μάλιστα πέρυσι το ΣΔΟΕ έκανε ντου και προχώρησε σε μια μεγάλη έρευνα για να δει αν υπάρχει τεράστιο σκάνδαλο. Θυμίζουμε ότι η Φ. Σκοπούλη, τότε υφυπουργός Υγείας είχε δώσει εντολή για έρευνα έπειτα από καταγγελίες για «ύποπτες» οικονομικές συναλλαγές. Τότε λοιπόν είχε αποκαλυφθεί ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ από το 1993 έχει εξαιρεθεί από πλήθος διατάξεων που ισχύουν για τον δημόσιο τομέα, με την επίκληση του επείγοντος χαρακτήρα των δράσεων-παρεμβάσεών του και της ανάγκης για ευελιξία. Μία από τις σημαντικότερες εξαιρέσεις, σημείωνε η κ. Σκοπούλη, αφορά στις διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού, «που διατηρείται παρά τις πρόσφατες αλλαγές με το Ν. 3871/10». Σύμφωνα όμως με την υφυπουργό, ως αντιστάθμισμα προβλέπεται ετήσιος οικονομικός έλεγχος του ΚΕΕΛΠΝΟ από ορκωτούς λογιστές και η υποβολή εκθέσεων στον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό.
Εν πάση περιπτώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ στα 20 χρόνια λειτουργίας του έχει καταγγελθεί για πλήθος ατασθαλιών, για παράνομες προσλήψεις, για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για υποτιθέμενες έρευνες και εκστρατείες. Ως υπεύθυνο για τις λοιμώξεις γενικώς δεν θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανο για τη δουλειά του. Κόσμος πολύς πεθαίνει στα νοσοκομεία από κλεμπσιέλα ή ψευδομονάδες αλλά κανείς δεν κάνει τίποτε. Το Κέντρο προχωρά σε εκστρατείες ενημέρωσης πότε για τη γρίπη, πότε για το AIDS πότε για την αιθαλομίχλη αλλά κανείς δε γνωρίζει πόσα σπαταλιούνται για μια δουλειά που θα μπορούσε να κάνει και το υπουργείο Υγείας.
Παλαιότερα υπήρχαν καταγγελίες για ορυμαγδό προσλήψεων και τριπλασιασμό του προσωπικού την περίοδο 2007 -2010 με το Κέντρο να λειτουργεί τότε με πάνω από 1.200 άτομα, λες και μας χτύπησε θανατηφόρος ιός. Έχουν καταγγελθεί επίσης σπατάλες για αγορά κτιρίου ή για διάφορα «δωράκια» και κρυφά κονδύλια. Γενικώς «μυρίζει» πολύ άσχημα εκεί μέσα.
Και πάμε στο ποιοι διοικούν το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόεδρος είναι η καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, σύζυγος του Δημ. Κρεμαστινού, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προσωπικού γιατρού του Ανδρέα Παπανδρέου. Γενικώς ένα στέλεχος που διαπρέπει στον ιδιωτικό τομέα και διοικεί και το Κέντρο αλλά έχει θέση και στο πανεπιστήμιο. Για την κ. Κρεμαστινού είχαν γίνει καταγγελίες ότι λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου ο τότε υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος είχε μετατρέψει την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε ΑΕΙ που θα δίνει μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Καθηγήτρια στη Σχολή αυτή ήταν η κ. Κρεμαστινού. Στο Δ.Σ. του Κέντρου συναντά κανείς την Ελένη Γιαμαρέλλου, γνωστή καθηγήτρια του νοσοκομείου Υγεία, την Μένη Μαλλιώρη, γνωστή φίλη του πασοκικού κατεστημένου που πρόσφατα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον ΟΚΑΝΑ αλλά και τον… Μητροπολίτη Δανιήλ της Καισαριανής ως εκπροσώπου της Εκκλησίας, λες κι έχει καμιά δουλειά η Εκκλησία με τις λοιμώξεις.
Σε κάθε περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζεται να μην μπορεί να το αγγίξει κανείς και είναι απορίας άξιον γιατί. Ποιος το προστατεύει και ποιος δε θέλει να αλλάξει τίποτε, Μήπως η διοίκησή του που αντιπροσωπεύει το καθηγητικό κατεστημένο; Μήπως κάποια αόρατος χειρ σταματά τους ελέγχους; Κάποιος από την κυβέρνηση πρέπει να το κοιτάξει πριν σκάσει κανένα σκάνδαλο που δε μαζεύεται με τίποτα.
Antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου