ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Χαμός με τον φόρο υπεραξίας. Θα ξυπνήσει ο κ. Θεοχάρης;



Για άλλη μια φορά ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, κάνει φάουλ που προκαλεί σάλο και εμφανίζει στον κόσμο μια εικόνα διάλυσης του κρατικού μηχανισμού..

Ο λόγος για τον φόρο υπεραξίας 15% επί των πωληθέντων ακινήτων. Δηλαδή αν κάποιο ακίνητο πουληθεί 100 ευρώ και είχε αγοραστεί 50 ευρώ, η διαφορά που προκύπτει φορολογείται με 15%, με τις όποιες μειώσεις του φόρου ανάλογα με την παλαιότητα του κτιρίου.
Εν πάση περιπτώσει, η υπόθεση αυτή έχει γίνει γνωστή από το περασμένο Φθινόπωρο και όλοι ήξεραν ότι από την 1η Ιανουαρίου όλες οι αγοραπωλησίες θα γίνονταν με το νέο καθεστώς. Όμως, παρ’ ότι η Γενική Γραμματεία γνώριζε ότι πρέπει να ισχύσει ο φόρος και να εισπράττει το κράτος έσοδα, δεν έχει δημοσιεύσει την ερμηνευτική εγκύκλιο η οποία θα ξεκαθαρίζει βασικά σημεία της διαδικασίας. Ούτε ποιος θα υπολογίζει το φόρο δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Οι συμβολαιογράφοι ή η εφορία;
Αλλά το σπουδαιότερο, και για το οποίο ρωτούν ιδιοκτήτες, μεσίτες και συμβολαιογράφοι, είναι ότι ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η αναγραφόμενη τιμή πώλησης στο συμβόλαιο ώστε να υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι η αντικειμενική αξία, στη συνέχεια είπαν ότι θα είναι η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή. Και έχει μεγάλη σημασία το γεγονός διότι όλα τα σπίτια πωλούνται σήμερα ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με την αντικειμενική αξία.
Αν, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο θεωρήσει ότι πρέπει να επιβληθεί ο φόρος επί της αντικειμενικής τότε θα έχουμε ένα ακόμη χαράτσι επί δικαίων και αδίκων.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι ο νόμος που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014 προβλέπει ότι ακόμη και όταν δεν προκύπτει υπεραξία από την πώληση ακινήτου ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό (υποαξία) ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας.
Αλλά αν θέλουμε να κρίνουμε το σύνολο του νέου φόρου, ουσιαστικά πρόκειται για «δωράκι» στους ιδιοκτήτες ακινήτων το οποίο ακυρώνει το φόρο μεταβίβασης. Η δε γραφειοκρατία είναι απίστευτη με αποτέλεσμα να αντιδρούν όλοι και οι συμβολαιογράφοι να ανακοινώνουν αποχή από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Άραγε θα ξυπνήσει ο κ. Θεοχάρης ώστε να λύσει θέματα που έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και καιρό; Ή έχει στο νου του μόνο η… αυτοπροβολή του;

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου