VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνει υποψηφίους και «ενιαία αντιμνημονιακή γραμμή» για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης

Δυστοκία τόσο στην εξεύρεση στελεχών που θα ηγηθούν των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στη συγκεκριμενοποίηση της «αντιμνημονιακής» γραμμής..
στο επίπεδο των δήμων και των περιφερειών εξακολουθεί να υπάρχει στην Κουμουνδούρου. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πιθανότερο μέχρι τα τέλη του μηνός Ιανουαρίου.
Το κεντρικό ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταφέρει να αντιστοιχήσει τα ποσοστά και τις ψήφους των εκλογών για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αυτά που έχει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως κόμμα πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στα οποία αναμένεται να κυμανθεί στις κάλπες για το ευρωκοινοβούλιο.
Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιπαρέλθει η Κουμουνδούρου είναι η επιλογή των κατάλληλων εκείνων στελεχών που θα παίξουν ένα τέτοιο ρόλο συσπείρωσης δυνάμεων και θα εκφράσουν σε τοπικό επίπεδο την κεντρική γραμμή. Το ζήτημα ανέκυψε όταν στις βολιδοσκοπήσεις που έγιναν σε υψηλόβαθμα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο μέρος των προτεινόμενων αρνήθηκαν να κατέλθουν στον «τοπικό στίβο» και να «εγκαταλείψουν» την κεντρική πολιτική σκηνή. Μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι του Δημήτρη Παπαδημούλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου το όνομα έπαιξε για το δήμο της Αθήνας ωστόσο ο ίδιος με δήλωσή του στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έκλεισε αυτή τη συζήτηση.
Ορισμένοι, αποδίδουν την άρνηση της αποδοχής των υποψηφιοτήτων για τις τοπικές εκλογές στο γεγονός ότι το ζήτημα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών παραμένει και κατά συνέπεια σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις τα στελέχη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν να προσμένουν και να προσδοκούν ρόλο σε μια επικείμενη κυβέρνηση.
Για τους γνωρίζοντες όμως καλά τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι βαθύτερο και έγκειται στην ένδεια πληθώρας στελεχών ικανών να ανταποκριθούν στις πολλαπλές και πολυσύνθετες απαιτήσεις ενός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ταυτόχρονα θα είναι και δυνατά χαρτιά  με κύρος στις τοπικές κοινωνίες και βαθύτερη γνώση των προβλημάτων τους. Και η έλλειψη αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων δήμων της χώρας είναι σημαντική.
Για τους πιο παρατηρητικούς όμως το πρόβλημα είναι βαθύτερο για το ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται στο χαρακτήρα αυτής της μάχης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Μάλιστα εκεί δοκιμάζονται όπως φαίνεται και το ζήτημα του προς ποια κατεύθυνση θα αναζητήσει συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει τη διεύρυνση των δυνάμεών του ως εφαλτήριο για το βήμα παραπάνω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και εκεί φαίνεται να ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα και διαφωνίες για τη γραμμή και τον πολιτικό χαρακτήρα των συνεργασιών στους δήμους και στις περιφέρειες. Μάλιστα ο συντονιστής του τμήματος Αυτοδιοίκησης και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Τζόκας σε άρθρο του στην Ίσκρα για «το νόημα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην εποχή του μνημονίου» τονίζει χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προφυλαχτεί τόσο απ’ το να μετατραπεί είτε «σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για διάφορους όψιμα αντιμνημονιακούς τοπικούς παράγοντες, είτε σε «σέχτα κοκκινοαίματων». Σε συνέχεια αυτού και ενδεικτικό της όλης συζήτησης και του προβληματισμού ορισμένων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στον οποίο το αρμόδιο στέλεχος κλήθηκε επί της ουσίας να απαντήσει είναι η υποσημείωσή του ότι «η χρηστή διαχείριση είναι απαραίτητη αλλά όχι και επαρκής συνθήκη για να στοιχηθεί η Αριστερά με πρόσωπα στις τοπικές κοινωνίες. Η ολοκληρωτική αντικατάσταση του “Δήμαρχου αγωνιστή” με του “Δημάρχου Νοικοκύρη” δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα της Αριστεράς, ούτε της κοινωνίας».
Στην πραγματικότητα για το ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτή την περίπτωση αντανακλάται το ίδιο πρόβλημα που συναντάται σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στο μαζικό κίνημα και τους μαζικούς φορείς. Δυσκολεύεται να βάλει σε κίνηση με βάση τη δική γραμμή του, τους πολίτες, έστω εκείνους που τον ψηφίζουν. Αυτό το γεγονός εξηγεί και γιατί υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες απ’ το ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργείου εσωτερικών για την ημερομηνία του α’ και β’ γύρου των εκλογών που συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Η Κουμουνδούρου ευελπιστούσε ότι με γνωστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τα ψηφοδέλτιά της όποια και αν ήταν αυτά στις τοπικές εκλογές θα αποκτούσαν τη δυναμική εκείνη απ’ το γενικότερο πολιτικό κλίμα που δεν μπορούν να δώσει αυτή καθ’ αυτή η δράση του ΣΥΡΙΖΑ στο τοπικό επίπεδο.

Κάλχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου