Χωρίς να πρωτοτυπεί και επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις του ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει..
μέσω συνέντευξής του στην ιταλική «La Stampa» ένα «σχέδιο ανάκαμψης χωρίς λιτότητα» και αναζητά μια ιδανική ευρωζώνη, χωρίς την Άγκελα Μέρκελ και τη σημερινή πολιτική του Βερολίνου, η οποία ωστόσο δεν υπάρχει, τουλάχιστον σήμερα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην προβολή της θέσης του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος ανάλογη με εκείνη του Λονδίνου του 1953 που είχε αντιμετωπίσει το γερμανικό χρέος. Μάλιστα αντεπιτίθεται ενάντια σε όσους τον κατηγορούν ότι με τις θέσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα εκτός ευρώ και λέει πολύ χαρακτηριστικά: «Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την ΕΕ και όχι να την αποσυνθέσουμε. Είμαστε πιο ευρωπαϊστές από τα συντηρητικά κόμματα που κατέστρεψαν την ιδέα της αλληλεγγύης και που δίχασαν τους λαούς. Η Ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με 18 κρίκους. Αν σπάσει ένας, σπάει η αλυσίδα και κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».
Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις θέσεις που διατυπώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι και παράγοντες, περί «μπλόφας» «διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών» κλπ προκειμένου να δώσει ρεαλιστικό χαρακτήρα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως ως προς το σκέλος του κατά πόσο είναι δυνατή η πολιτική που επαγγέλλεται εντός της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο η προβολή θέσεων με ιδιαίτερη εναντίωση στην πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο έναντι των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου γίνεται απ’ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απαραίτητη αν θέλει να αντιμετωπίσει τον ευρωσκεπτικισμό που εκφράζει κυρίως η ακροδεξιά και άλλα λαϊκίστικα κινήματα. Στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια προσπαθεί να οριοθετήσει το χώρο της Αριστεράς που εκπροσωπεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συμμερίζεται τις θέσεις του Μπέπε Γκρίλο, από τη στιγμή που έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για το οποίο και πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις», ενώ πάει παραπέρα σημειώνοντας ότι «η μεγάλη έκπληξη δεν θα είναι οι διάφορες μορφές λαϊκισμού ή εξτρεμισμού, αλλά η Αριστερά που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί τα εσωκομματικά πυρά με το αιτιολογικό ότι η πολιτική θέση υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη επιτρέπει στην ακροδεξιά να καρπώνεται το ευρωσκεπτικιστικό του ρεύμα και τη διαρκώς ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απ’ τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές. Αυτός είναι ένας απ’ τους βασικούς λόγους που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει σκληρύνει τελευταία τη ρητορική της τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναντι του Βερολίνου και πολιτεύεται με τη γραμμή «είμαστε πιο ευρωπαϊστές από τα συντηρητικά κόμματα που κατέστρεψαν την ιδέα της αλληλεγγύης και που δίχασαν τους λαούς» της Ευρώπης.
Κάλχας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου