ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Πως η λέξη computer προέρχεται από τα Ελληνικά

Όταν πλημμύριζε ο Νείλος στην Αρχαία Αίγυπτο, οι αγρότες που είχαν χωράφια δίπλα στο ποτάμι έχαναν τα όρια τους..
Όταν βρέθηκε εκεί ο Θαλής ο Μιλήσιος να μετρήσει την μεγάλη πυραμίδα από την σκιά της, του ανέθεσαν να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε μετά την άμπωτη να μπορούν να ξαναβρούν οι Αιγύπτιοι αγρότες τα όρια των χωραφιών τους.
Ο Θαλής έβαλε πασσάλους ανά τακτά διαστήματα στην άκρη του ποταμού κατά μήκος της ακτής. Από κάθε πάσσαλο έδεσε μακριά σχοινιά προς τα έξω, προς τα χωράφια, δηλαδή κάθετα σε διεύθυνση προς τον ποταμό.
Τα σχοινιά κατά μήκος τους, ανάλογα με τις αποστάσεις έφεραν κόμβους!!! Με την βοήθεια των κόμβων μέτρησε ακριβώς τα σύνορα του κάθε αγρού αφού είχε σταθερή απόσταση από τον ποταμό.
Η μέθοδος αυτή, του να υπολογίζεις δηλαδή με ακρίβεια, ονομάστηκε «κομβέω» (=υπολογίζω, μετρώ ακριβώς με την βοήθεια κόμβων).
Αργότερα το πήραν οι Λατίνοι όπου όσοι ήξεραν να εκτελούν μαθηματικές ή αριθμητικές πράξεις, το φώναζαν δυνατά (εξού «κομπασμός»), και ο υπολογισμός σε αυτούς έγινε «combaso»ή «compasso» (υπάρχει και σήμερα όργανο στη ναυσιπλοΐα για υπολογισμό της πορείας του πλοίου κλπ.).
Έκτoτε, από το μετρώ ή υπολογίζω με ακρίβεια compaso προέκυψε η λέξη «computer»!
Στα αγγλικά άραγε πώς λέγεται το computer; Γιατί στα Ελληνικά ξέρουμε!
Περιοδικό «Ελλάνιον Ήμαρ»

Star-fm.gr

1 σχόλιο:

  1. Μην αναπαράγετε ότι δεν είστε σε θέση να ελέγξτε, σας παραθέτω απόψεις ειδικών στη γλώσσα. (Νίκος Σαραντάκος) .... Είναι τόσο αριστοτεχνικός πορτοκαλισμός, που είναι κρίμα να τον σχολιάσουμε, λέγοντας, ας πούμε, ότι ρήμα “κομβέω” δεν υπάρχει σε αρχαίο ελληνικό κείμενο, παρά μόνο ίσως στην υπόγεια μυστική ραβινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης. Αλλά στενοχωρήθηκα όταν είδα μέσω γκουγκλ ότι ένας από τους ιστοτόπους που αναδημοσιεύουν το πορτοκαλούργημα είναι ο… greekteachers.gr, που περιέχει θέματα για δασκάλους (και από δασκάλους) -αναρωτιέμαι λοιπόν πόσα παιδάκια του δημοτικού θα πέσουν αθώα θύματα αυτής της μπαρούφας. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ιστότοπος είχε με χαρά δημοσιεύσει τον άλλο πορτοκαλισμό για την αρχαία προέλευση του… αμπεμπαμλόμ και ύστερα αναδημοσίευσαν και το δικό μου άρθρο, σημειώνοντας δίπλα: Ο αντίλογος. (Σαν να λέμε: Τα ξόρκια θεραπεύουν – Ο αντίλογος). Φαίνεται όμως πως οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί μας είναι πολύ πρόθυμοι να αναμασήσουν εθνωφελείς μύθους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή