Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Έκθεση ΟΗΕ: Θα υπερδιπλασιαστεί ο καρκίνος ως το 2030

 
Τα νέα κρούσματα καρκίνου θα διπλασιαστούν έως το 2030, φθάνοντας τα 21,6 εκατομμύρια ανά έτος σε σύγκριση με 14 εκατ. το 2012, αναφέρει νέα έκθεση του ΟΗΕ...
Οι θάνατοι από καρκίνο θα αυξηθούν πιθανότατα από 8,2 εκατ. σε 13 εκατ. ετησίως, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και γερνά και οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν επικίνδυνες συνήθειες τρόπου ζωής, αναφέρει η έκθεση που συντάχθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC). 
Η έρευνα επικεντρώθηκε στην καπνοβιομηχανία, λέγοντας ότι οι πωλήσεις της ήταν «άρρηκτα συνδεδεμένες» με μια πιθανή αύξηση στον καρκίνο του πνεύμονα. Τα αποτελέσματα κυκλοφόρησαν την Δευτέρα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, με τη συμβολή πάνω από 250 επιστημόνων από 40 χώρες. Είναι η πρώτη σχετική έκθεση εδώ και έξι χρόνια.
Η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι οι συνολικές επιπτώσεις από καρκίνο «αναμφισβήτητα» πλήττουν περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτά τα έθνη αντιμετωπίζουν ήδη τη φτώχεια που σχετίζεται με καρκίνους που προκαλούνται από τη μόλυνση ή ασθένειες, είπε. Επιπλέον, θα προστεθούν και οι καρκίνοι εξαιτίας του πιο πλούσιου τρόπου ζωής: η υψηλή χρήση καπνού και αλκοόλ, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και η έλλειψη άσκησης.
Ο επικεφαλής του IARC Κρίστοφε Γουάιλντ είπε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη. «Το ιδιαίτερα βαρύ φορτίο που αναμένεται να πέσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος καθιστά απίθανη την αντιμετώπιση του καρκίνου, ενώ ακόμη και οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της θεραπείας και της περίθαλψης», είπε.
Ο καρκίνος ξεπέρασε τις καρδιακές παθήσεις ως η νούμερο ένα αιτία θανάτου στον κόσμο το 2011. Οι νέες περιπτώσεις κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν σε 19,3 εκατ. το 2025, με 11,4 εκατομμύρια θανάτους, είπε ο Γουάιλντ. Μέχρι το 2035, οι νέες περιπτώσεις θα αριθμούν περίπου 24 εκατ. ετησίως. Η έκθεση διαπίστωσε μια μικρή προκατάληψη του φύλου: το 53 τοις εκατό των περιπτώσεων καρκίνου και το 57 τοις εκατό των θανάτων αφορούσε άνδρες. Στους άνδρες, ο καρκίνος συχνότερα επιτίθεται στους πνεύμονες (16,7 τοις εκατό) και στη συνέχεια στον προστάτη (15 τοις εκατό), στο έντερο (10 τοις εκατό), το στομάχι (8,5 τοις εκατό) και το ήπαρ (7,5 τοις εκατό). Στις γυναίκες, ο καρκίνος ήταν πιο κοινός στο στήθος (25,2 τοις εκατό), το έντερο (9,2 τοις εκατό), τους πνεύμονες (8,7 τοις εκατό), τον τράχηλο (7,9 τοις εκατό) και το στομάχι (4,8 τοις εκατό).
Υπήρχαν, επίσης, και διαφορές ανά περιοχή: περισσότερο από το 60 τοις εκατό των περιπτώσεων καρκίνου στον κόσμο και το 70 τοις εκατό των θανάτων συνέβησαν στην Αφρική, την Ασία και την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, αναφέρει η έκθεση. Ως ποσοστό του πληθυσμού, ωστόσο, χώρες υψηλού εισοδήματος στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, είχαν υψηλότερα ποσοστά. Οι καρκίνοι του μαστού, του προστάτη και του εντέρου ήταν πιο χαρακτηριστικοί στον βιομηχανοποιημένο κόσμο, αναφέρει η έκθεση, και εκείνοι του ήπατος , του στομάχου και του οισοφάγου πιο συχνοί σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα.
Αρνητικό ρεκόρ για την Κίνα
Σχεδόν οι μισές νέες περιπτώσεις που διαγνώστηκαν το 2012 ήταν στην Ασία και οι περισσότερες από αυτές στην Κίνα, αναφέρει η έκθεση. Η Ευρώπη είχε σχεδόν το ένα τέταρτο των περιπτώσεων, η Αμερική περίπου το ένα πέμπτο και την Αφρική και η Μέση Ανατολή μόλις πάνω από οκτώ τοις εκατό. Αλλά όσον αφορά τους θανάτους, το ποσοστό της Ασίας αυξήθηκε σε περισσότερο από 50 τοις εκατό και της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σε σχεδόν 10 τοις εκατό, ενώ το ποσοστό της Αμερικής συρρικνώθηκε κάτω από 16 τοις εκατό και της Ευρώπης σε 21,4 τοις εκατό.
Ο καρκίνος συνήθως διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και η πρόσβαση στη θεραπεία δεν είναι εύκολη, ανέφερε η έκθεση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο πιο θανατηφόρος, με 19,4 τοις εκατό συνολικά, με τον καρκίνο του ήπατος να ακολουθεί με 9,1 τοις εκατό και του στομάχου με 8,8 τοις εκατό. Η έκθεση αναφέρει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι «άρρηκτα συνδεδεμένες με τις παγκόσμιες τακτικές των καπνοβιομηχανιών που έχουν στόχο να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους».
Η «επιδημία» του καπνίσματος εξελισσόταν στις φτωχές χώρες, «εμποδίζοντας ενδεχομένως την ανθρώπινη ανάπτυξη με την κατανάλωση ανεπαρκών πόρων, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στα ήδη αδύναμα συστήματα υγείας και αναστέλλοντας την εθνική παραγωγικότητα». 
Η έκθεση αναφέρει ότι το συνολικό, ετήσιο οικονομικό κόστος του καρκίνου στον κόσμο εκτιμάται σε περίπου 1, 16 τρις δολάρια για το 2010, «αλλά περίπου το ήμισυ του συνόλου των καρκίνων θα μπορούσαν να αποφευχθούν» μέσω της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας.
Η πρόληψη περιλαμβάνει τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που μπορεί να μειώσουν τους καρκίνους του ήπατος και του τραχήλου, την προώθηση της σωματικής άσκησης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, που θεωρείται ένας παράγοντας για τον καρκίνο του εντέρου και του μαστού, και τις αυστηρότερες αντικαπνιστικές εκστρατείες.
google.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου