Το σκηνικό στο αμφιθέατρο του πολεμικού μουσείου το βράδυ της Πέμπτης ήταν ροκ...
Η συνύπαρξη και μάλιστα σε διπλανά καθίσματα των Δασκαλόπουλου και Τσίπρα και οι αναφορές του προέδρου των Βιομηχάνων σε Καστοριάδη και Λένιν (!) στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της ελληνικής οικονομίας «ερέθισαν» το ακροατήριο, ενισχύοντας την αμηχανία στους κόλπους των οπαδών του για τις πολιτικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου.
Ενδεικτική είναι η στάση ενός πολίτη (προφανώς ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ) που αποχωρώντας μαινόμενος απ’ την εκδήλωση στράφηκε προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ καλώντας τον να μην «ξαναπιάσει στο στόμα του» τον Καστοριάδη (για το Λένιν δεν είχε μιλήσει ακόμα) και στρεφόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα του απηύθυνε το ερώτημα «με αυτούς θα κυβερνήσεις; Με τη Δεξιά;» προσθέτοντας εν μέσω ουρλιαχτών πως «δε θα έπρεπε να είσαι εδώ αυτή τη στιγμή».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα της ιστοσελίδας tvxs.gr του Στέλιου Κούλογλου αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να πέσουν γέφυρες προσέγγισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΒ. Ωστόσο κάθε πλευρά έθεσε τους δικούς της όρους και μένει η συνέχεια να δείξει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε καταρχήν να καθησυχάσει τα πνεύματα και να διασκεδάσει τους φόβους του αριστερού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ για «κεφαλοκλείδωμα του μεγάλου κεφαλαίου στο ΣΥΡΙΖΑ» και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από «δύναμη ανατροπής σε δύναμη προσαρμογής». Τίποτα απ’ τα δύο δε συμβαίνει υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (παρεμπιπτόντως δεν αναφέρθηκε σε κυβέρνηση της Αριστεράς) «θα καταργήσει το μνημόνιο και θα σταματήσει τη λιτότητα». Και απευθύνθηκε στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο λέγοντας: «Κύριοι βιομήχανοι διαλέξτε: θέλετε ενίσχυση της κερδοφορίας σας που θα φορολογείται; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα σας φορολογήσει, ο Γιώργος ο Σταθάκης έχει άγριες διαθέσεις, ή θέλετε τον Στουρνάρα που εφαρμόζει τις εντολές του Τόμσεν και δε σας αφήνει κέρδη; Διαλέξτε».
Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε τη δική του απάντηση ζητώντας αποδοχή ορισμένων συνθηκών που επέβαλε η κρίση και «συμφιλίωση» με την ανεργία και λέγοντας ότι πρέπει «να συναντηθούν η ευθύνη και ο ριζοσπαστισμός» για να «συμβαδίσει η ιδιοτέλεια του κεφαλαίου με το γενικό συμφέρον» και «να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στον απαραίτητο πολιτικό ριζοσπαστισμό και τον επίσης απαραίτητο οικονομικό πραγματισμό». Ορισμένοι πάντως έσπευσαν να ερμηνεύσουν αυτές τις αναφορές και να τις συσχετίσουν με τα διάφορα σενάρια που έχουν εμφανιστεί τελευταία σε μερίδα του τύπου περί μελλοντικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Τις εντυπώσεις πάντως ενώπιον ενός αριστερίζοντος ακροατηρίου τις κέρδισε ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ της συζήτησης και σε ορισμένες περιπτώσεις χειροκροτήθηκε σαφώς πιο θερμά απ’ τον πρόεδρο του ΣΕΒ, εκφράζοντας θέσεις που στρέφονται σαφώς κατά των κυβερνητικών. Χαρακτήρισε «ψύχωση» την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και «στρεβλή» την αντίληψη που λέει ότι την ανάπτυξη τη φέρνει το «μικρό κράτος». Για το πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι «είναι σημαντικός στόχος αλλά δεν επαρκεί για την αναγκαία ανόρθωση της οικονομίας» (!) προσθέτοντας για τη βιωσιμότητα του χρέους ότι χρειάζεται «αναδιάρθρωση του χρέους με όρους ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Με απλή επιμήκυνση και με το σημερινό ΑΕΠ δε λύνεται το πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αntinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου