Ούτε μια «κόκκινη» γραμμή που είχε θέσει η κυβέρνηση, δεν παραβιάστηκε από την τρόικα, παρά τις αρχικές παράλογες απαιτήσεις της...
Η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να πείσει τους... άπιστους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ ότι ακόμη και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι περίφημες συστάσεις για απελευθέρωση των αγορών, δεν μπορούν να γίνουν σε απόλυτο βαθμό καθώς υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητας.
Ουσιαστικά επιτεύχθηκε μια έντιμη συμφωνία η οποία δεν διαλύει τα πάντα, δεν προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις και έχει περιθώρια βελτίωσης.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στα επίμαχα θέματα η συμφωνία έχει ως εξής:
• Δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι. Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης εναρμονιζόμαστε με τα κοινοτικά δεδομένα δηλαδή θα κυκλοφορεί γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.
• Σε ότι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην τιμή έτσι ώστε και οι φαρμακοποιοί να μη χάσουν τα προϊόντα και να υποχωρήσουν και οι τιμές ώστε να ελαφρυνθεί η τσέπη των καταναλωτών. Ετσι, καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες. Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η νίκη αυτή πιστώνεται στον Αδ. Γεωργιάδη που επέμεινε μέχρι τέλους. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την Τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή και σε ότι αφορά στο δίκτυο διανομής.
• Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία» σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .
• Ως προς τα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.
• Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι με στόχο τη μείωση της τιμής του.
• Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ σχολίασε το ίδιο στέλεχος.
• Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι 3 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην πολιτική διάσταση των διαπραγματεύσεων ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης είπε ότι : « Η διαπραγμάτευση έγινε συντονισμένα από την κυβέρνηση· όπου υπήρξαν διιστάμενες απόψεις οι αποφάσεις λήφθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο. Μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, που θα γίνει το αργότερο σε δύο εβδομάδες, θα υπάρξουν συζητήσεις και ενημερώσεις και των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και πρόσθεσε ακόμη ότι «η έκθεση του ΟΟΣΑ είχε παραγγελθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Οταν αναλάβαμε τον Ιούνιο του 2012 βρήκαμε την έκθεση αλλά και να μην υπήρχε έπρεπε να την εφεύρουμε· προφανώς ο συγκεκριμένος παράγων αναφέρεται στις αιτιάσεις που έχουν αποδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το κόστος της έκθεσης ανήλθε στα 936.000 ευρώ.
Antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου