Σε μείζον πρόβλημα για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα αναδεικνύεται η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με το ΔΝΤ να είναι ο...
αδύναμος κρίκος καθώς φαίνεται να επιμένει ότι τα ποσά που λέει ότι απαιτούνται είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ότι εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση. Κι όχι μόνον αυτή καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τα αποτελέσματα των stress tests από τρεις ξένους οίκους, κυρίως από την BlackRock αλλά και τις Rothschild και Ernst & Young.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα επιμένοντας ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν μπορεί να είναι πάνω από 5,8-6,2 δισ. ευρώ και την τρόικα να μην το δέχεται. Είναι τέτοια η ξεφτίλα του Πολ Τόμσεν που λέγεται ότι... έπεσε στις απαιτήσεις του από τα 20 δισ. στα 9 δισ. λες και η ανακεφαλαιοποίηση είναι μπακάλικο.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το οικονομικό επιτελείο σε συνεννόηση με το Μαξίμου θέλει να ζητήσει από την τρόικα να βγει από την παρούσα διαπραγμάτευση το κεφάλαιο «τράπεζες» ώστε να κλείσουν όλα τα υπόλοιπα και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων. Το θέμα των τραπεζών μπορεί να κλείσει αργότερα, να προχωρήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση με βάση το πόρισμα της ΤτΕ και εν συνεχεία όταν ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress test να εξεταστεί αν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες. Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα βάλει χέρι στα χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ και φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ.
Προβλήματα, πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν και σε άλλα μέτωπα, όπως στα εργασιακά με τους τροικανούς να επιμένουν σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Είναι πράγματι απίστευτο σε μια διαπραγμάτευση για την ελληνική οικονομία να θέτουν οι δανειστές θέμα μαζικών απολύσεων χωρίς έλεγχο και σε μια χώρα με 30% ανεργία.
Αντίθετα, υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε ζητήματα που αφορούν τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει κλείσει το 85% των θεμάτων.
Αποχωρώντας από το Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής Οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό».
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα, που εκκρεμούν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει» και πρόσθεσε: «Και γι αυτά θα βρούμε λύση. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής Οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη: «Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα».
Για το ζήτημα των Τραπεζών, σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ΄ αυτό το θέμα υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις». Είπε ειδικότερα, ότι υπάρχει η αρμοδιότητα της ΕΚΤ και η αρμοδιότητα της ΤτΕ.
Ανέφερε ακόμη ότι «οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση».
Αntinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου