ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Φτώχια, αρρώστιες και βία φέρνει η κλιματική αλλαγή

Οι κίνδυνοι από την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν αφορούν μόνο το λιώσιμο των πάγων, τα ζώα και τα φυτά. Αφορά ανθρώπινα προβλήματα όπως η πείνα, οι ασθένειες,
η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι πρόσφυγες και οι πόλεμοι, που θα επιδεινωθούν.
Αν νομίζετε ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί κίνδυνο μόνο για τις πολικές αρκούδες, φυσικά και κάνετε μεγάλο λάθος. Αυτό είναι το μήνυμα κορυφαίων επιστημόνων του κλίματος που συγκεντρώνονται στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι κίνδυνοι από την υπερθέρμανση της Γης είναι άμεσοι και πολύ ανθρώπινοι.
«Η πολική αρκούδα είμαστε εμείς» λέει η Patricia Romero Lankao του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα στο Boulder του Κολοράντο, αναφερόμενη στο πρώτο επαπειλούμενο είδος από την υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαιτίας των πάγων που λιώνουν. Αυτή θα είναι μία από τους 60 επιστήμονες που θα παραβρεθούν στην Ιαπωνία για να ολοκληρώσουν τη δημιουργία μιας μαζικής και έγκυρης έκθεσης σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, παρόντες θα είναι εκπρόσωποι από περίπου 100 κυβερνήσεις.
Το βασικό μήνυμα, από όσα διέρρευσαν, είναι το εξής: οι σοβαροί κίνδυνοι και οι συνολικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πολύ πιο άμεσες και τοπικές απ’ ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Δεν αφορά μόνο το λιώσιμο των πάγων, τα απειλούμενα είδη ζώων και φυτών. Αφορά ανθρώπινα προβλήματα όπως η πείνα, οι ασθένειες, η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι πρόσφυγες και οι πόλεμοι, που θα επιδεινωθούν.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι επιστήμονες έχουν ήδη παρατηρήσει πολλές αλλαγές από την αύξηση της θερμοκρασίας, όπως η αύξηση των κυμάτων καύσωνα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Σοβαρές πλημμύρες, όπως αυτή που εκτόπισε 90.000 ανθρώπους στη Μοζαμβίκη το 2008, είναι πλέον πιο συχνές στην Αφρική και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική γίνονται όλο και πιο έντονες οι βροχοπτώσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς. Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική επηρεάζει όχι μόνο την πολική αρκούδα, αλλά την αλλαγή της νοοτροπίας και την επιβίωση των αυτοχθόνων πληθυσμών στο βόρειο Καναδά.
Παλαιότερες εκθέσεις της επιτροπής έχουν αγνοηθεί, διότι οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη έμοιαζαν πολύ μακρινές, σχολιάζει ο επιστήμονας Michael Mann του Pennsylvania State University. Αυτή η έκθεση διαπιστώνει ότι «δεν αφορούν μακρινές προοπτικές ούτε εξωτικά πλάσματα. Είναι παρούσες εδώ και τώρα». Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε το πάνελ της κλιματικής αλλαγής το 1988 και το έργο του γίνεται με τρεις ομάδες. Η μία εξετάζει την επιστήμη πίσω από την υπερθέρμανση του πλανήτη, η άλλη μελετά τις επιπτώσεις της και η τρίτη εξετάζει τρόπους για να την επιβράδυνσή της. Το 2007, η ομάδα κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης.
Έκτοτε, η ομάδα των επιπτώσεων επανεξετάζει την πιο πρόσφατη έρευνα και έχει συντάξει 30 κεφάλαια σχετικά με τις επιπτώσεις του πλανήτη και τις περιφερειακές επιπτώσεις. Τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα, αλλά στάλθηκαν σε μια σκεπτικιστική ιστοσελίδα. Το βασικό μήνυμα μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη, που η συνολική έκθεση χρησιμοποιεί περισσότερες από 5.000 φορές: τον κίνδυνο. «Η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματικά μια πρόκληση για τη διαχείριση των κινδύνων», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Chris Field του Carnegie Institution of Science στην Καλιφόρνια. «Είναι πολύ σαφές ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το είδος των γεγονότων που αντιμετωπίζουμε».
Αν συνεχιστούν οι κλιματικές μεταβολές, η έκθεση προβλέπει τις εξής συνέπειες:
Βία: Για πρώτη φορά, το πάνελ τονίζει τη λεπτή σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών και των συγκρούσεων του πλανήτη. Οι συμμετέχοντες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση δεν θα προκαλέσει πολέμους, αλλά θα προσθέσει έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα που θα κάνει τις υπάρχουσες απειλές χειρότερες.
Τρόφιμα: Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν μεταξύ 3 και 84 τοις εκατό ως το 2050, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των αλλαγών στις βροχοπτώσεις. Εστίες πείνας μπορεί να προκύψουν και σε πόλεις.
Νερό: Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα δει τις προμήθειες των υπογείων υδάτων να μειώνονται κατά περισσότερο από 10 τοις εκατό έως το 2080, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1980. Για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θα έχει σημαντικά λιγότερο νερό διαθέσιμο.
Υγεία: Σημαντικές αυξήσεις των προβλημάτων υγείας είναι πιθανές, με περισσότερες ασθένειες και πλήγματα από τα κύματα καύσωνα και τις πυρκαγιές και περισσότερες ασθένειες που μεταδίδονται από το φαγητό και το νερό. Όμως, η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι επιδράσεις του πλανήτη στην υγεία είναι σχετικά μικρές σε σύγκριση με άλλα προβλήματα, όπως η φτώχεια.
Πλούτος: Πολλοί από τους φτωχούς θα γίνουν φτωχότεροι. Η οικονομική ανάπτυξη και η μείωση της φτώχειας θα επιβραδυνθούν. Αν η θερμοκρασία αυξηθεί αρκετά, τα συνολικά έσοδα του κόσμου μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται μέχρι και 2 τοις εκατό, αλλά αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
 
huffingtonpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου