ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τις θεσμικές αλλαγές που θέλει όλη η Ελλάδα


Για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ, κατώτερο των περιστάσεων και χωρίς συναίσθηση της θέσης που βρίσκεται, επιχειρεί να μπλοκάρει τις
θεσμικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.
Θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης η οποία φυσικά δεν μπορεί να γίνει τώρα, όμως, μπορούν να ξεκινήσουν οι διεργασίες από την προαναθεωρητική Βουλή.
Το antinews είχε γράψει αρκετές φορές για το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά που περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Μόλις πριν μερικές ημέρες το πρώτο μας θέμα ήταν «Δύο κινήσεις ματ από τον Αντώνη Σαμαρά» όπου αναφέραμε μεταξύ άλλων τις μεγάλες ανατροπές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός αφενός στην οικονομία και αφετέρου στην πολιτική και την κοινωνία.
Στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης έχουμε γράψει ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των βουλευτών, πιθανή ίδρυση Γερουσίας, κατάργηση του άθλιου νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγές στον τρόπο κατανομής του πολιτικού χρήματος κ.λπ.
Οι πληροφορίες που διακινήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες κάνουν λόγο για μια δυναμική παρέμβαση στον τομέα αυτό από τον κ. Σαμαρά που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Βενιζέλο. Στο πλαίσιο αυτό θα έπεφταν στο τραπέζι προτάσεις που και εμείς έχουμε αναλύσει αρκετές φορές, τις ίδιες που ανέφερε χθες και η ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος. Δηλαδή:
*θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή,
*αλλαγή εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας,
*θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού,
*επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας,
*ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων,
*κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας (χρόνος παραγραφής) ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών,
*αλλαγή της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών,
*πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και ανάθεση του ελέγχου σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας,
*κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή,
*καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής,
*ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου,
*ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο,
*θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής,
*κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών,
*ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου,
*ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων,
*αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία,
*πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό,
*θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.
Ποιος διαφωνεί με όλα αυτά; Λογικά δεν θα έπρεπε κανείς, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ, φοβούμενο ότι χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, εξέδωσε ανακοίνωση αντιδρώντας στην φημολογία που προέκυψε.
Η Χαρ.Τρικούπη ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία, πως «δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές» και ότι «τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις».
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ αναφέρεται:
«Η κυβερνητική συνεργασία διέπεται από την προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων και υπηρετεί πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές εθνικές ανάγκες. Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία της κρίσης που βίωσε και από την οποία αγωνίζεται να βγει και βγαίνει πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.
» Μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από ο,τιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος.
»Στην παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.
» Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη. Και σίγουρα τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος. Σε αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις πολιτικές προϋποθέσεις επέμενε και θα επιμένει σταθερά το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις και πρωτοβουλίες, όπως την περίοδο που έθετε μόνο του το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του συνταγματικού τόξου».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠαΣοΚ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε:
«Οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά.
» Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δημοκρατικός, δηλαδή, διάλογος και επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου.
» Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός. Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα».
Τα πράγματα είναι απλά, γιατί άραγε το τελειωμένο ΠΑΣΟΚ τα κάνει σύνθετα; Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ θέλουν να θέσουν στην κρίση του ελληνικού λαού ορισμένες βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα δομηθεί η νέα Μεταπολίτευση, η νέα Ελλάδα ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε την. Τι πρόβλημα έχει ο κ. Βενιζέλος; Μπορεί κι αυτός όπως και κάθε αρχηγός κόμματος να κάνουν προτάσεις και μέσα από έναν γόνιμο διάλογο να αποφασιστούν αυτά που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
Από την άλλη είναι δικαιολογημένο το άγχος του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος που σπαράσσεται για το αν έβηξε ο Γιωργάκης ή αν φτερνίστηκε ο Βαγγέλης. Όμως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει πότε θα αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ τι θέλει. Η πατρίδα έχει ανάγκη από θεσμικές αλλαγές που θα την βγάλουν από το μεταπολιτευτικό μοντέλο άσκησης της εξουσίας. Το απαιτεί ο ελληνικός λαός ο Σαμαράς ακούει και πράττει αναλόγως. Οι υπόλοιποι που βρίσκονται; Ο ένας μαζεύει τα κομμάτια του και ο άλλος (ο Τσίπρας) ονειρεύεται μπολιβιαριανές επαναστάσεις. Θα μείνουν μόνοι τους τελικά γιατί θα τους έχει προσπεράσει ο λαός.

Antinews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου