Θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα παραπέμπει σε ένα άλλο «σχέδιο Μάρσαλ» ...
Από σήμερα ενεργοποιείται πλήρως το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς επισημοποιείται και επίσημα από τη Eurostat το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και ευελπιστεί ο Πρωθυπουργός να τεθούν λίαν συντόμως τα θεμέλια για τη λύση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους.
Ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, όπου θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί η πολιτική δήλωση των εταίρων για την επιτυχία της Αθήνας και την εκ μέρους τους ανταπόκριση στις δεσμεύσεις τους. Παράλληλα μεγάλη βαρύτητα δίδεται στην επικείμενη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το σχέδιο που θα σημάνει, όπως λέει ο ίδιος, την πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, καθώς θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα παραπέμπει σε ένα άλλο «σχέδιο Μάρσαλ».
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το σχέδιο θα βασιστεί στις τρεις μελέτες για το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας που έχουν εκπονήσει η McKinsey, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ο Αντώνης Σαμαράς το έχει συζητήσει εκτενώς με τον Γιάννη Στουρνάρα και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενοποίηση αυτών των τριών μελετών σε μια, ώστε να παρουσιαστούν στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα στη χώρα και αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα ώστε να περάσει η ελληνική οικονομία από τη φάση της σταθεροποίησης στην περίοδο της ανάπτυξης.
Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι πλέον σαφές ότι το λανθασμένο μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος πρέπει να αντικατασταθεί από μία δραστικά διαφορετική δομή ανάπτυξης και νέους στόχους. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να υιοθετήσει η χώρα ένα νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Βασική παραδοχή είναι ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί πλέον να στηριχθεί αποκλειστικά στην κατανάλωση, αφού δεν υπάρχουν πια φτηνά δανειακά κεφάλαια για να τη χρηματοδοτήσουν.
Για να πετύχει τους νέους της στόχους η χώρα οφείλει να υλοποιήσει ριζικές αλλαγές στην αναπτυξιακή της «μηχανή»:
*Το εθνικό οικονομικό μοντέλο πρέπει να γίνει πολύ πιο εξωστρεφές, με έμφαση στις αγορές του εξωτερικού, για να εξάγει αγαθά και υπηρεσίες και να εισάγει επενδυτικά κεφάλαια. Διεθνώς εμπορεύσιμοι τομείς, όπως ο τουρισμός, και η βιομηχανία πρέπει να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πόρων, ώστε να αποκτήσουν οικονομίες κλίμακας, τεχνογνωσία και ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο.
*Η χρηματοδότηση της οικονομίας πρέπει να περάσει από το δημόσιο χρέος στα ιδιωτικά και μετοχικά κεφάλαια. Αυτό απαιτεί ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που να είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και να προσελκύει εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ώστε να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτρέψουν στη χώρα να μειώσει τα επίπεδα χρέους.
*Η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να βελτιωθούν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάργηση περιττών δημόσιων οργανισμών που δεν προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και την ουσιαστική βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενεργοποιηθεί για την αξιοποίηση επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της χώρας, να στραφεί στη δημιουργία μεγαλύτερων μονάδων και σε δραστηριότητες παραγωγής και εμπορίου που αξιοποιούν καλύτερα τα επενδυτικά κεφάλαια, την τεχνολογία και το εργατικό δυναμικό. Η περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα συνεισφέρει επίσης στη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Ενδεικτικά μερικές από τις «οριζόντιες» και κλαδικές αναπτυξιακές δράσεις που θα περιγράφονται στο εθνικό σχέδιο θα είναι οι εξής:
*Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση επενδύσεων, ακολουθώντας την ταχύρρυθμη διαδικασία έγκρισης (fast track) που χρησιμοποιήθηκε για τα έργα υποδομής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Θα δοθεί προτεραιότητα στις κλαδικές επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη στο ρυθμό ανάπτυξης και με δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την τοπική απασχόληση.
*Οι δημόσιες επενδύσεις θα στραφούν σε έργα υποδομών με υψηλή συνεισφορά στην ανάπτυξη και την εγχώρια ΑΠΑ.
*Επαναπροσδιορισμός του περιβαλλοντολογικού και χωροταξικού πλαισίου, με τον καθορισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών χρήσης γης και την εναρμόνιση τους με τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της αγοράς, διατηρώντας παράλληλα την εθνική περιβαλλοντική κληρονομιά
*Δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού πρόσληψης στελεχών από την εγχώρια και διεθνή αγορά και την τοποθέτησή τους σε καίριες θέσεις ευθύνης (τεχνικές και διοικητικές) του δημοσίου τομέα.
*Βελτιστοποίηση των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης διεθνών πρακτικών αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας για την επισήμανση, τη βεβαίωση και την είσπραξη φόρων.
*Αύξηση της ταχύτητας του δικαστικού συστήματος στην εκδίκαση υποθέσεων, αρχίζοντας με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ίδρυση ενός 7ου τμήματος που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις στρατηγικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις (σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των υποθέσεων), ώστε να γίνει πιο ταχεία η διεκπεραίωσή τους από το σύστημα.
*Τοποθέτηση πρόσθετων δικαστικών λειτουργών με οικονομική εξειδίκευση στα διοικητικά πρωτοδικεία και εφετεία, με στόχο τη μείωση των υποθέσεων που
εκκρεμούν και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση μίας απόφασης, μέσω της προτεραιοποίησης και εκδίκασης υποθέσεων σε χαμηλότερα δικαστικά επίπεδα.
*Δραστική ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων με αλλαγή στα προγράμματα σπουδών ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στις πρακτικές δεξιότητες. Ως παράδειγμα αναφέρεται, η υποχρεωτική και βαθμολογούμενη πρακτική εξάσκηση των φοιτητών σε επιχειρήσεις στο προτελευταίο έτος σπουδών, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση από το ακαδημαϊκό περιβάλλον στην αγορά εργασίας.
*Ίδρυση ενός ανεξάρτητου θεσμικού οργάνου Οικονομικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης – με συνεισφορά και του ιδιωτικού τομέα – που θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και θα έχει ως αποστολή την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.
Μάρκος Αυρήλιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου