Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Eνα γιγαντιαίο κουβούκλιο από ατσάλι θα σκεπάσει το Τσέρνομπιλ – Θα «σφραγίσει» τη διαρροή της ραδιενέργειας


Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη ρωσοουκρανική κρίση, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας έχει μπει μπροστά ένα έργο το οποίο

σκοπεύει να κάνει οριστικά παρελθόν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα όλων των εποχών: ένα τεράστιο σκέπασμα που θα σφραγίσει το κατεστραμμένο εργοστάσιο και θα αποκλείσει ακόμα και την παραμικρή διαρροή ραδιενέργειας.
Το κάλυμμα θα κατασκευαστεί από ατσάλι και θα ζυγίζει 32.000 τόνους. Θα έχει 360 μέτρα ύψος. 257 πλάτος και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2017. Το κόστος της κατασκευής, υπέρογκο όπως και το έργο, θα κοστίσει γύρω στο 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από τις ΗΠΑ, καθώς και από άλλα 30 κράτη. Η ατσάλινη αψίδα θα παραμείνει για τουλάχιστον 100 χρόνια. Τόσος χρόνος υπολογίζουν οι επιστήμονες ότι θα χρειαστεί για να καθαριστεί πλήρως η περιοχή από τα πυρηνικά κατάλοιπα και για να σταματήσει εντελώς η έκλυση ραδιενέργειας από τον αντιδραστήρα.



Η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου του 1986, η οποία έμεινε κρυφή για πολλές μέρες από την τότε σοβιετική κυβέρνηση, προκάλεσε δεκάδες θανάτους. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από εγκαύματα και άμεση έξθεση στη ραδιενέργεια ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί λόγω της μυστικοπάθειας των αρχών. Σίγουρα πάντως, ήταν πολύ περισσότερα όμως τα θύματα από καρκίνο και λευχαιμία μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν. Ακόμα και σήμερα, η περιοχή στην ακτίνα γύρω από το Τσέρνομπιλ παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά καρκίνου σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού.



Οσο για τις πόλεις και τα χωριά γύρω από το Τσέρνομπιλ, μεταμορφώθηκαν σε νεκρή ζώνη. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και κάθε ίχνος ζωής απαγορεύτηκαν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο, σε μια έκταση σχεδόν 1.610 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χωριά ολόκληρα και πόλεις εκκενώθηκαν και κάποια κατεδαφίστηκαν. Το Τσέρνομπιλ είναι μια πόλη φάντασμα. Τι ίδιο και το Πριπιάτ, μια κοντινή πόλη που κάποτε είχε 45.000 κατοίκους-φάντασμα.



Σήμερα, 28 χρόνια αργότερα, το ατσάλινο κουβούκλιο προτίθεται να θάψει οριστικά την κόλαση που ξεκίνησε εκείνο τον Απρίλη του 2012. Ο μόνος φόβος που εκφράζουν ορισμένοι παράγοντες είναι μήπως η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία επιφέρει καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου. Ωστόσο, όπως βεβαιώνουν όσοι δουλεύουν στο εργοτάξιο: «Το Τσέρνομπιλ και η απαγορευμένη ζώνη βρίσκονται μακριά από τα σημεία της αναταραχής. Το έργο συνεχίζεται κανονικά».

Φωτογραφίες: Associated Press 

arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου