Η πλειοψηφία Τσίπρα δεν είναι πλέον συμπαγής. Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει, η κατάσταση είναι ρευστή και η αναμόρφωση του εσωκομματικού συσχετισμού είναι άγνωστο που θα καταλήξει.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μεταφέρεται η εσωκομματική αντιπαράθεση που άνοιξε τις τελευταίες μέρες και εκδηλώθηκε και στο εσωτερικό της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε επί δύο συνεχόμενες μέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) για να καταλήξει να ψηφίσει εισήγηση προς τα μέλη της κεντρικής επιτροπής.
Οι συμβιβαστικές φόρμουλες που βρέθηκαν σε πολλά σημεία δεν αναιρούν τις βαθιές διαφωνίες που παραμένουν και εκφράζονται σ’ αυτή τη φάση σε δύο επίπεδα που αφορούν την οργανωτική και κομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το θέμα των πολιτικών συνεργασιών και συμμαχιών του κόμματος. Η εισήγηση Τσίπρα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ωστόσο ειδικά σε αυτά τα δύο αγκάθια (οργανωτικό, συμμαχίες) αναμένονται να υπάρξουν και ξεχωριστές τροπολογίες στην κεντρική επιτροπή, τουλάχιστον απ’ την Αριστερή Πλατφόρμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα που προέκυψε αυτές τις μέρες είναι η πλήρης αναμόρφωση των εσωκομματικών συσχετισμών με άγνωστη μέχρι στιγμής τελική κατάληξη. Το βέβαιο είναι ότι εκφράζεται ένα κλίμα εσωστρέφειας που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να δώσει διέξοδο η επικείμενη σύνοδος της κεντρικής επιτροπής. Όπως και να έχει πάντως η πλειοψηφία Τσίπρα είναι δεδομένο πως πλέον δεν είναι συμπαγής. Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει, η κατάσταση είναι ρευστή και η αναμόρφωση του εσωκομματικού συσχετισμού είναι άγνωστο που θα καταλήξει.
Δεν είναι μόνο οι «53» που εμφανίστηκαν στ’ αριστερά της πλειοψηφίας Τσίπρα αλλά και η επί της ουσίας διάσπαση στη σοσιαλιστική τάση των Πασοκογενών. Μετά την πρωτοβουλία του Α. Μητρόπουλου να καταθέσει με τον Δ. Τεμπονέρα κείμενο ξεχωριστό που χαρακτήριζε γραφικότητα να επιμένει κανείς σε συνεργασίες προς τα αριστερά και το ΚΚΕ, οι υπόλοιποι πασοκογενείς όπως οι Π. Κουρουπλής, Γ. Μιχελογιαννάκης, Κ. Χρυσόγονος, Δ. Τσουκαλάς και Α. Κοτσακάς, διαχώρισαν τη θέση τους απ’ τον Α. Μητρόπουλο και κατέθεσαν δικό τους κείμενο με το οποίο τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας πλατιάς Δημοκρατικής και Πατριωτικής κοινωνικής συμμαχίας, που ξεκινά από τον χώρο του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θα φθάνει στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που τοποθετείται ξεκάθαρα απέναντι στην πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας.
Στη συγκεκριμένη στιγμή διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που θέτει εμπόδια με τα σημερινά δεδομένα σε μια πιο ουσιαστική πορεία σύγκλισης καταρχήν με δυνάμεις όπως η ΔΗΜΑΡ που είναι στα άμεσα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να αποκλείεται και η κοινή εκλογική κάθοδος των δύο κομμάτων.
Εκεί άλλωστε εντάσσονται και οι υπαινιγμοί Τσίπρα για το παράδειγμα της ΕΔΑ και των διεργασιών για την ανασυγκρότηση του χώρου του Κέντρου.
Κάλχας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου