ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Παγκόσμιο Κύπελλο: ποιους υποστηρίζουν οι «ορφανοί» οπαδοί

Πολλές χώρες δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έτσι, δισεκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο έπρεπε να «υιοθετήσουν» χώρες για να υποστηρίξουν.


Μερικές φορές η σύνδεση είναι προβλέψιμη, άλλες φορές προκαλεί έκπληξη. Ποιος ήξερε ότι οι Κινέζοι είχαν σιωπηλά υιοθετήσει τη Γερμανία; Ή ότι οι Πακιστανοί συμπαθούν τη Χιλή; Ιδού τι υποστηρίζουν οι «ορφανοί» φίλαθλοι.
Σουηδία
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Aftonbladet, οι περισσότεροι Σουηδοί υποστηρίζουν το Βέλγιο. «Μας αρέσουν πολύ οι νέοι παίκτες που δεν έχουμε ξαναδεί σε μεγάλα γήπεδα. Το Βέλγιο δεν έχει παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2002, γι 'αυτό είναι εντελώς νέοι. Ήρθαν από το πουθενά και νομίζω ότι γι’ αυτό αρέσουν» λέει ένας φίλαθλος.
Πολωνία
Τα τελευταία χρόνια, οι Πολωνοί υποστηρίζουν τη Γερμανία, που ονομάστηκε από τα τοπικά ΜΜΕ «η πολωνική ομάδα». Αυτό συμβαίνει επειδή ο Μίροσλαβ Κλόζε -ο πιο παραγωγικός σκόρερ όλων των εποχών της Γερμανίας - και ο Λούκας Ποντόλσκι γεννήθηκαν στην Πολωνία. «Μπορεί η εθνική ομάδα μας να είναι χάλια, αλλά τουλάχιστον έχουμε δύο Πολωνούς που παίζουν σε μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου» λέει ένας φίλαθλος.
Ρουμανία
«Οι Ρουμάνοι υποστηρίζουν ομάδες που έχουν παράδοση στο ποδόσφαιρο, όπως η Ισπανία και η Γερμανία», λέει ο Mihnea Mihaita, ένας ρουμάνος αθλητικογράφος. «Πολλοί άνθρωποι στη Ρουμανία υποστηρίζουν τη Γερμανία ή την Ιταλία -τη Γερμανία λόγω της σύστασής της και την Ιταλία εξαιτίας της λατινόφωνης γλώσσας μας». Για τον τελευταίο λόγο, αρκετοί είναι και οι οπαδοί της Ισπανίας.
Ουκρανία
Το πρωί πριν από το κρίσιμο παιχνίδι Ρωσίας και Νότιας Κορέας, ένα καφέ στο Κίεβο κρέμασε μια πινακίδα: «Καταληψίες εναντίον Κορέας». Το συμπέρασμα είναι προφανές. Οι Δυτικοί Ουκρανοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μία αγαπημένη ομάδα, αλλά υπάρχει μία ομάδα που όλοι θέλουν να χάσει: η Ρωσία. Στην ανατολική Ουκρανία βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν. Στο Ντόνετσκ, δεν είναι εύκολο να βρεις μια θέση για να παρακολουθήσεις το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην πόλη- φάντασμα πολλοί δεν βγαίνουν έξω τη νύχτα και οι περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν νωρίς. Κάποιοι φίλαθλοι παρακολουθούν από ένα αυτοσχέδιο, αμυδρά φωτισμένο μπαρ τον αγώνα Ρωσία-Νότια Κορέα. «Κάποτε ανατρίχιαζα με τον ουκρανικό ύμνο» λέει ένας φίλαθλος. «Τώρα δεν μπορώ λόγω της κατάστασης εδώ ... Γιατί μας βομβαρδίζουν;». Ένας άλλος, επαναστάτης με ένα καπέλο του μπέιζμπολ και στολή καμουφλάζ που φυλά την είσοδο με ένα Καλάσνικοφ, είπε ότι υποστηρίζουν την Αργεντινή και τη Γερμανία, καθώς «η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ δεν έχει ακόμα δική της ομάδα».
Λετονία
Με το περισσότερο από το ένα τέταρτο των κατοίκων της Λετονίας να είναι ρωσικής εθνικότητας, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι, ιδίως στην πρωτεύουσα, τη Ρίγα και τις ανατολικές περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία, υποστηρίζουν τη Ρωσία. Η ρωσική μειονότητα τείνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για το ποδόσφαιρο από τη λετονική πλειοψηφία, που είναι πιο παθιασμένη με το χόκεϊ επί πάγου. Πολλοί υποστηρίζουν επίσης την Ολλανδία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Αργεντινή.
Αρμενία
Η Αρμενία είχε παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και οι περισσότεροι Αρμένιοι συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή την πολιτική και οικονομική συμμαχία. Ωστόσο, οι πιστοί του ποδοσφαίρου φαίνεται να υποστηρίζουν άλλες ομάδες όπως η Βραζιλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Οι Αρμένιοι δείχνουν ιδιαίτερη εκτίμηση στο γερμανικό ποδόσφαιρο, ιδίως από τότε που το κορυφαίο αστέρι της Αρμενίας, Χένριχ Μχιταριάν, εντάχθηκε στην Ντόρτμουντ από την ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ τον Ιούλιο του 2013, σε μια μεταγραφή 27,5 εκατ. δολαρίων. Ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, αναφέρθηκε σε πρόσφατη φιλική ήττα 6-1 από τη Γερμανία και είπε ότι είναι ο λόγος που τώρα πανηγυρίζουν για αυτή την ομάδα. Το αποτέλεσμα, είπε, δεν θα είναι πλέον ενοχλητικό, αν οι Γερμανοί θριαμβεύσουν στη Βραζιλία. Οι περισσότεροι Αρμένιοι πιθανότατα θα συμφωνήσουν.
Αζερμπαϊτζάν
Η χώρα δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Φαίνεται πως οι περισσότεροι υποστηρίζουν εξίσου τις δύο γειτονικές χώρες, τη Ρωσία και το Ιράν. Υπάρχουν όμως και οπαδοί της Ολλανδίας και της Βραζιλίας.
Γεωργία
Στη Γεωργία, μια χώρα όπου ο πρώην σταρ της Μίλαν Κάχα Καλάτζε είναι πλέον υπουργός ενέργειας, η υποστήριξη για το ιταλικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, είναι μια ομάδα που οι Γεωργιανοί δεν πολυσυμπαθούν, μετά τις μετα-σοβιετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η εθνική ομάδα της Γεωργίας ποτέ δεν κατάφερε να περάσει στο τελικό στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά υπάρχουν πολλοί παθιασμένοι φίλαθλοι. Τόσο πριν όσο και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Γεωργία έβγαλε πολλά ταλέντα του ποδοσφαίρου, όπως ο Νταβίντ Κιπιάνι, ή ο Αλεξάντρ Τσιβάτζε και μετα-σοβιετικά ο Σότα Αρβελάτζε και ο Καλάτζε.
Νότια Αφρική
Η Νότια Αφρική, που φιλοξένησε το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010, δεν κατάφερε να προκριθεί. Για πολλούς οπαδούς το κενό έχει καλυφθεί από την Γκάνα, η οποία συγκίνησε όταν πέρασε στα προημιτελικά πριν από τέσσερα χρόνια. Πολλοί θεωρούν την Γκάνα δεύτερη ομάδα τους και μάλιστα της έχουν δανείσει το παρατσούκλι της εθνικής ομάδας τους –έκαναν το Bafana Bafana, BaGhana BaGhana σε μια ένδειξη αλληλεγγύης.
Αίγυπτος
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν τη Βραζιλία και την Αργεντινή, επειδή έχουν καλές ομάδες. Αλλά πολλοί υποστηρίζουν και την Αλγερία, τη μόνη αραβική ομάδα στο κύπελλο. Μια ομάδα οπαδών της Αλγερίας στην Αίγυπτο μάλιστα, έχει ανεβάσει ένα τραγούδι στο YouTube με τιτλο We Are One.
Αφγανιστάν
Η αγάπη του Αφγανιστάν για το ποδόσφαιρο αυξήθηκε όταν η εθνική ομάδα κέρδισε το περσινό Κύπελλο Νότιας Ασίας, που γιορτάστηκε με πυροβολισμούς σε όλη τη χώρα. Αλλά δεν υπάρχει καμία προφανής προτίμηση για τους Αφγανούς. Πολλοί νέοι Αφγανοί συχνά υποστηρίζουν τις ομάδες των παικτών που έχουν ακούσει, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Οι περισσότεροι παρακολουθούν το ποδόσφαιρο στο σπίτι με τους φίλους και την οικογένεια. Δεν υπάρχουν μπαρ, επειδή οι θρησκευτικοί νόμοι στην Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν απαγορεύουν την πώληση αλκοόλ.
Πακιστάν
Μπορεί το εθνικό άθλημα να είναι το χόκεϊ, και η εθνική «θρησκεία» το κρίκετ, αλλά οι Πακιστανοί παρακολουθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο Καράτσι, οι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να φροντίσουν ώστε να υπάρχει αρκετή ενέργεια κατά τα δημοφιλή παιχνίδια. Και ενώ η ομάδα της χώρας μαραζώνει, οι Πακιστανοί απολαμβάνουν να βλέπουν χώρες που παρουσιάζουν μία επιθετικότητα, όπως λέει ένας ντόπιος αθλητικογράφος, σαν τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα και την Ουρουγουάη. Η Βραζιλία είναι η αγαπημένη τους ομάδα, αν και οι γυναίκες προτιμούν την Ισπανία.
Φιλιππίνες
Οι Φιλιππίνες προτιμούν κυρίως το μπάσκετ –ένα από τα κληροδοτήματα που άφησαν πίσω τους οι ΗΠΑ. Ως μια ισπανική αποικία, το κύριο άθλημα των Φιλιππίνων ήταν το ποδόσφαιρο εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο, αυτή η ευνοιοκρατία άρχισε να μειώνεται, όταν η Αμερική πήρε τα ηνία. Η Ολλανδία είναι από τις αγαπημένες τους ομάδες, καθώς ο παίκτης της Τζόναθαν ντε Γκούζμαν κατάγεται από την χώρα. Πολλοί είναι παθιασμένοι και με τη Βραζιλία, ενώ στις αγαπημένες τους ομάδες περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Αγγλία και η Ισπανία.
Ινδονησία
Η ομάδα της Ινδονησίας μπορεί να μην τα κατάφερε, αλλά οι οπαδοί είναι ιδιαίτερα παθιασμένοι. Στους δρόμους, δεκάδες Ινδονήσιοι συνωστίζονται για έναν αγώνα, με τα μάτια κολλημένα στην οθόνη, ελπίζοντας ότι έκαναν το σωστό στοίχημα. Ακόμη και το υπουργείο Αθλητισμού έχει μετατρέψει τον προαύλιο χώρο του σε χώρο δημόσιας προβολής. Δεν έχουν πάντως μια σαφή προτίμηση στις ομάδες. Η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Πορτογαλία και η Ολλανδία φαίνεται να έχουν τους περισσότερους οπαδούς.
Κίνα
Αν και η Κίνα δεν φημίζεται για το ποδόσφαιρό της, η χώρα είναι γεμάτη από φανατικούς οπαδούς, πολλοί από τους οποίους παρακάμπτουν την εργασία τους και ξενυχτούν για να δουν τους αγώνες. Τα μηνύματα στο Sina Weibo, το πιο δημοφιλές microblog της χώρας, δείχνουν ότι οι Κινέζοι προτιμούν τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αργεντινή, την Ιταλία και τη Βραζιλία. «Μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο», λέει ένας φίλαθλος. «Κανείς εδώ δεν θέλει την Ιαπωνία».
Ινδία
Η Καλκούτα είναι το λίκνο του ινδικού ποδοσφαίρου και μπορεί να υπερηφανεύεται για τους πολλούς θαυμαστές της Βραζιλίας. Αλλά υπάρχουν επίσης και πολλοί οπαδοί της Αργεντινής, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αγγλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου