Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους,
εκφράζοντας την ανησυχία και ταυτόχρονα την ανάγκη για αντίσταση στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση, προβληματισμό και συνάμα κινητοποίηση όλης της ανθρωπότητας για την προστασία της από τα πλοκάμια του λευκού θανάτου.
Η χρήση και διάδοση των ναρκωτικών είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης σειράς παραγόντων που αφορούν το ίδιο το άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, τους τρόπους λειτουργίας μιας κοινωνίας, τις αξίες, τα ιδανικά, την ποιότητα ζωής, τις ειδικές ανάγκες του πληθυσμού.
Είναι γνωστό και αποδεκτό απ’ όλους πως τα ναρκωτικά αποτελούν πλέον και στην Ελλάδα μια οδυνηρή πραγματικότητα. Γι’ αυτό και η Πολιτεία έθεσε εξαρχής το θέμα της αντιμετώπισής τους ως θέμα υψίστης προτεραιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας εντάξει την καταπολέμηση των ναρκωτικών ως βασική προτεραιότητα και στόχο στην επιχειρησιακή της δράση, εφαρμόζει Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά των Ναρκωτικών, το οποίο, σε συνδυασμό με το ευρύτερο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής πολιτικής (2010-2014) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρέχει τη δυνατότητα εκδήλωσης και αξιοποίησης κάθε δυνατής σχετικής συνεργασίας, όχι μόνο σε εσωτερικό – εθνικό αλλά και σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Οι έντονες και συνεχείς προσπάθειες των Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα πολύ σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της καταστολής και πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών, οι οποίες δεν θα πρέπει να μας δημιουργούν εφησυχασμό αλλά διαρκή επαγρύπνηση σε αυτόν τον κοινό αγώνα για προστασία των νέων μας.
Αρωγός στην προσπάθεια αυτή αποτελεί ο νέος Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών (Ν. 4139/13), ο οποίος περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία των ναρκωτικών από την άποψη της ιατρικής αντιμετώπισης, της ποινικής αξιολόγησης, αλλά και της εφαρμογής νέας σωφρονιστικής αντίληψης για τους παραβάτες. Εξορθολογίζεται η ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, δίνεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων και όχι στην ποινική καταστολή.
Άλλωστε η στρατηγική της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά (2013-2020) βασίζεται πρώτα απ’ όλα στις βασικές αρχές του Δικαίου της Ε.Ε. και προασπίζει από κάθε άποψη τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης: σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει ως στόχο την προστασία για τη βελτίωση της κοινωνικής και ατομικής ευημερίας, την προστασία της δημόσιας υγείας, την παροχή ασφαλείας υψηλού επιπέδου για το ευρύ κοινό και την υιοθέτηση ισόρροπης, ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης προσέγγισης του φαινομένου των ναρκωτικών.
Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των νέων ανθρώπων, επιδιώκοντας αφενός μεν με το προληπτικό της έργο, όπως ομιλίες σε σχολεία και ιδρύματα, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων κ.λπ., να περιορίσει τους κινδύνους που τους απειλούν και αφετέρου με την κατασταλτική της δράση να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους εμπόρους του θανάτου.
Παραμένει προσηλωμένη στο δόγμα της μηδενικής ανοχής στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς της, αξιοποιώντας παράλληλα κάθε διεθνή αστυνομική συνεργασία και χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και πρακτικές.
Προς την κατεύθυνση αυτή παρέχουμε κάθε δυνατή συνδρομή και συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Φορείς και Οργανώσεις που έχουν ως αντικείμενο την πληροφόρηση, ενημέρωση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των χρηστών.
Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης όλων των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας. Ειδικότερα στον αγώνα της κατά των ναρκωτικών, έχει ανάγκη από τη συμμαχία και τη συστράτευση όλης της κοινωνίας. Μέσα από τις ίδιες γραμμές η Ελληνική Αστυνομία και η Κοινωνία των Πολιτών μπορούν να πετύχουν πολλά, αναπτύσσοντας συνεργασίες σε διάφορα επίπεδα και τηρώντας παράλληλα τους διακριτούς τους ρόλους.
Έχοντας ως αφορμή τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να δώσουμε σε όλους τους πολίτες το μήνυμα, ότι η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει απτόητη τον αγώνα της για έναν καλύτερο κόσμο και μία κοινωνία χωρίς εξαρτησιογόνες ουσίες, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αύριο για τη νεολαία μας.
Δημήτριος ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ
Αντιστράτηγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου