«Στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και υπάρχουν εκεί πολλά που ακόμη συζητούνται. Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την πεποίθηση πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας φυσικός συνδετικός κρίκος με την Κίνα, ενώ ως προς τις προσδοκίες εκτίμησε ότι «μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας».
«Είναι μία στρατηγική σχέση, που θα προχωρήσει βήμα βήμα με συγκεκριμένη ατζέντα και σχεδιασμό» είπε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται «για μία ευκαιριακή συνεργασία», αλλά για «στρατηγική σχέση», που σημαίνει «μακροχρόνια συμφέροντα να σε φέρουν πιο κοντά σε μόνιμη βάση».
Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, αυτό που δημιουργεί τη στρατηγική σχέση, είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη, που να είναι και αφετηρία ενός ολόκληρου διαδρόμου επενδύσεων της Κίνας, όπως τα σιδηροδρομικά δίκτυα, και να ενώσει τα λιμάνια της Ελλάδας με τα λιμάνια της Ευρώπης».
Eπιχειρηματικές ελληνοκινεζικές συμφωνίες
Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.α.
Αntinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου