Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό δείχνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς πιθανόν να κάνει πρόωρες εκλογές, σχολιάζει ο Economist...
Το έντυπο αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση, ο πρωθυπουργός πρέπει να διατηρήσει σχέσεις ισορροπίας με τους ξένους πιστωτές, εν όψει και των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και του ενδεχόμενου να χρειαστεί η Αθήνα και τρίτο πακέτο διάσωσης. Με αυτό το σκεπτικό, ο Σαμαράς τοποθέτησε στα υπουργεία τα δυνατά χαρτιά του. «Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι η ανανεωμένη κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα υπόλοιπα δύο χρόνια της θητείας της. Ωστόσο, ο διορισμός πολλών νέων Υπουργών και Υφυπουργών από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να λάβει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πρόωρες εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον προσεχή Φεβρουάριο για τον νέο πρόεδρο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα αποσυρθεί. Ο κ. Σαμαράς ελπίζει να επιλέξει έναν υποψήφιο κοινής συναίνεσης που θα μπορούσε να προσελκύσει αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές για να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων. Μπορεί να μην τακαταφέρει» σχολιάζει η εφημερίδα.
Και καταλήγει: «Εν τω μεταξύ, μέλη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, αρκετοί από τους οποίους εκπροσωπούν την μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια στην Αθήνα όπου η Νέα Δημοκρατία δεν τα πήγε καλά στις ευρωπαϊκές εκλογές, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν πίσω τους ψηφοφόρους. Ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να μειωθούν ή να επανέλθουν σε υπουργεία που δεν παρακολουθούνται στενά από την τρόικα. Ο Πολ Τόμσεν, το αφεντικό της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ‘η κόπωση προσαρμογής και η αντίσταση από τα παγιωμένα συμφέροντα ενάντια σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις είναι οι βασικές πολιτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε’».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου