Στην αντεπίθεση περνά ο όμιλος Βωβού, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας πάνω από..474 εκατ. ευρώ για αποζημίωση, ηθική βλάβη αλλά και διαφυγόντα κέρδη για το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, που
παραμένει μπλοκαρισμένο λόγω της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.Βασικό επιχείρημα του ομίλου είναι ότι οι σχετικές ειδικές πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις για το mall του Βοτανικού, το οποίο αυτή την στιγμή είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό 80% και απαιτεί επιπλέον 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί, είχαν ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή και τελικά κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Η αγωγή κατατέθηκε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 02 Ιουλίου και είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τη διοίκηση Βωβού από το 2010, ωστόσο τώρα κρίθηκε ως η καταλληλότερη στιγμή για την κατάθεσή της δεδομένου ότι ο όμιλος έχει έλθει πλέον τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών για το σχέδιο εξυγίανσής του, στο πλαίσιο των διαδικασιών του άρθρου 99. Μάλιστα, κεφάλαια τα οποία υπολογίζει η διοίκηση Βωβού ότι θα εισπράξει από την αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου θα καταβληθούν στις τράπεζες για τη μείωση του δανεισμού του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι η αξία του mall του Βοτανικού, με βάση την τελευταία έκθεση του ανεξάρτητου εκτιμητή στο τέλος του 2013 έχει απομειωθεί στα 120,4 εκατ. ευρώ.
Τα αιτήματα της εταιρείας
Ειδικά όσον αφορά την αγωγή, η εταιρεία επικαλείται αστική ευθύνη του Δημοσίου για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί. Θεμελιώνεται δε, στη διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας των άρθρων 11 και 12 του ν. 3481/2006, που ψηφίσθηκαν από την ελληνική Βουλή, η οποία αντισυνταγματικότητα διαπιστώθηκε και κρίθηκε με την υπ΄ αριθμόν 3059/2009 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως αναφέρει η εταιρεία, δυνάμει των προαναφερόμενων άρθρων, είχαν θεσπισθεί ειδικές πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Βοτανικού, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού έργου υπό την ονομασία «Πρόγραμμα Διπλής Ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων» και, όπως αναφέρει ο όμιλος Βωβού, «βάσει αυτών, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη προς τη νομοθετική λειτουργία, η εταιρία αναμείχθηκε στο έργο, αναλαμβάνοντας την κατασκευή εμπορικού κέντρου, το οποίο και πράγματι κατασκεύασε σε ποσοστό 75%-80% έως τη διακοπή των εργασιών, κατόπιν εκδόσεως σχετικής προσωρινής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η υπ΄ αριθμόν 3059/2009 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που διαπίστωσε την αντισυνταγματικότητα των προαναφερόμενων άρθρων, έκρινε ότι ο υπ΄ αριθμόν 3481/2006 νόμος αντίκειτο στο άρθρο 24 του Συντάγματος, στο μέτρο που επέτρεπε την κατασκευή εμπορικού κέντρου και πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου στη δεδομένη περιοχή». Οι νομικοί του ομίλου πιθανολογούν ότι η αγωγή της εταιρίας θα ευδοκιμήσει, καθόσον η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καταδεικνύει την παρανομία του νομοθετικού οργάνου του κράτους κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας του να νομοθετεί, συνιστάμενη στη θέσπιση νόμου αντίθετου προς κανόνα δικαίου υπέρτερης τυπικής ισχύος και δη προς το Σύνταγμα.
Η εταιρία υποστηρίζει ότι «ζημιώθηκε πολλαπλώς από την εμπιστοσύνη που επέδειξε στις διατάξεις του προαναφερόμενου αντισυνταγματικού νόμου, ως έκφανση της επισημότερης κρατικής λειτουργίας, τόσο σε υλικό επίπεδο εκ του ατελέσφορου της επενδύσεώς της, όσο και σε ηθικό (ηθική βλάβη) εκ της απαξίωσης του ονόματος και της φήμης της στις εμπορικές συναλλαγές, μάλιστα δε άνευ δικής της υπαιτιότητας».
Αναλυτικά, η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική ζητεί με την αγωγή της:
- Την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου σε αποκατάσταση της υλικής ζημίας που υπέστη και ακολούθως σε καταβολή ποσού ύψους 102,678 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των άμεσων δαπανών που διενεργήθηκαν για την εκτέλεση του έργου στο Βοτανικό, επίσης ποσού 2,2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της ζημίας της εταιρίας από την αξιοποίηση υλικών και ανθρώπινου δυναμικού από εταιρίες του ομίλου της εταιρίας και τέλος ποσού ύψους 69,123 εκατ. ευρώ για τους τόκους και τις χρεώσεις των δανείων που έλαβε η εταιρία, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στις νομοθετικές διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 174 εκατ. ευρώ .
-Την καταδίκη του ελληνικού Δημοσίου σε καταβολή ποσού ύψους 270 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της αποθετικής ζημίας της εταιρείας (διαφυγόντα κέρδη), με το νόμιμο τόκο από την άσκηση της αγωγής και μέχρι την ολοσχερή εξόφληση, καθώς επίσης και σε καταβολή ποσού ύψους 30 εκατ. ευρώ ως εύλογη αποζημίωση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη η εταιρία από τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου.
- Την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου στην πλήρη δικαστική δαπάνη και την αμοιβή των πληρεξουσίων δικηγόρων της.
newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου