Στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) της Κύπρου, τέσσερα αδέλφια, ο Χάρης, ο Σίμος, η Ελένη και η Ευδοκία, αντίκρισαν τα
«Το σκηνικό ματώνει την ψυχή. Η μια αδελφή με τρεμάμενο χέρι χαϊδεύει το κρανίο: "Αδελφέ μου.. αδελφέ μου..", η άλλη αδελφή σκύβει και τον αγκαλιάζει», γράφει σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο δημοσιογράφος Βάσος Βασιλείου, ο οποίος με πρόσκληση της οικογένειας Συμεωνίδη ήταν παρών στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο. Σύμφωνα με τις ανθρωπολογικές εξετάσεις ο Αντώνης Συμεωνίδης είχε χτυπηθεί με μεταλλικό λοστό με δύναμη στο αριστερό μήλο, κάτω από την αριστερή σιαγόνα. Τα χέρια ήταν δεμένα πισθάγκωνα, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, που τράβηξε η ΔΕΑ κατά την εκταφή.
Τα οστά του Αντώνη Συμεωνίδη βρέθηκαν στην περιοχή Χαμίτ-Μάντρες, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. Επίσης, βρέθηκαν τα οστά ενός ακόμη προσώπου, τα οποία όμως δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη.
Όπως αφηγείται στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Χάρης Συμεωνίδης στις 30 Ιουλίου 1964 ο αδελφός του πήγε με το ποδήλατο για να αγοράσει εξαρτήματα για λογαριασμό του εργοδότη του και απήχθη στην οδό Ερμού. Ήταν άοπλος και με τα ρούχα της δουλειάς. Ο κ. Συμεωνίδης επικρίνει τις αρμόδιες κυπριακές αρχές για αδιαφορία, καθώς επί δεκαετίες δεν ελήφθη καν κατάθεση από τον εργοδότη του αδελφού του για να πει ότι «τον έστειλα να φέρει εξαρτήματα από την τάδε περιοχή και δεν επέστρεψε».
Oι αγνοούμενοι του Χαμίτ Μάντρες
Οι πληροφορίες μιλούσαν για αγνοούμενους του 1974 στην περιοχή Χαμίτ Μάντρες. Εντοπίστηκαν εφτά διαφορετικές ταφές και στους εφτά λάκκους βρέθηκαν δεκαέξι λείψανα. Το λείψανο του Αντώνη βρέθηκε στη δεύτερη ταφή. Ο εκσκαφέας έκοψε κατά λάθος τα οστά των κάτω άκρων. Παρελήφθησαν όλα τα οστά και κοσκινίστηκε το χώμα, ώστε να μη μείνει τίποτε. Από το σημείο της εκταφής πέρασε ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Αμμοχώστου και ίσως είναι ευτύχημα το ότι οι αγνοούμενοι εντοπίστηκαν πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών έργων. Ο χώρος είχε χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής ενώ μεταγενέστερα απορρίπτονται ελαστικά και άλλα αντικείμενα. Η διαδικασία εκσκαφής διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες.
Φιλελεύθερος/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου