Στην προχθεσινή σύσκεψη των αρμοδίων υπουργείων στο υπουργείο Εξωτερικών μόνον ευχάριστη δεν ήταν η ατμόσφαιρα.
Εκτός από τη χασούρα γι' αυτή, την καλοκαιρινή σεζόν, τα χειρότερα έπονται το Φθινόπωρο και το Χειμώνα.
Πολύ περισσότερο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα βγει χαμένη μόνον από τους Ρώσους, αλλά και τους “συνεταίρους” της, Ευρωπαίους.
Κοινοτικές αποζημιώσεις για τους Έλληνες παραγωγούς και αγρότες, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο; Μάλλον, όνειρο καλοκαιρινής νυκτός θα αποδειχθεί. Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς προέκυψε από τη χτεσινή έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, και Ανάπτυξης, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ. Οι πολυδιαφημισμένες, ενδεχόμενες “αποζημιώσεις”, μπορεί να είναι σε χρήμα (κοινοτικό και κρατικό), αλλά το πιθανότερο θα είναι “αντισταθμιστικές”. Δηλαδή, με τη συνδρομή της ΕΕ θα αναζητηθούν άλλες αγορές εντός και εκτός της Ευρώπης, για τα προϊόντα που προορίζονταν για Ρωσία, αλλά δεν διετέθησαν.
Αυτοί, όμως, που έχουν τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, αφού πουλούσαν τεράστιες ποσότητες στην αγορά της χώρας, είναι η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, ακόμα και το Βέλγιο με τα ντοματίνια του, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ακόμα και τα αχλάδια (!) που πουλάει στη Ρωσία, θελήσουν να τα διοχετεύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Που θα βρεθούν αυτές οι αγορές; Πως θα μοιραστούν; Και τι μερίδιο θα πάρει η Ελλάδα; Η Πολωνία για παράδειγμα, πουλούσε το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής της σε μήλα στη Ρωσία. Θα γεμίσει η Ευρώπη και η Ελλάδα με πολωνικά μήλα; Ο κίνδυνος να “ρίξουν” στις Βρυξέλλες τη χώρα μας είναι ορατός. Και προς αυτή την κατεύθυνση της διεκδίκησης συγκεκριμένων αποζημιώσεων και “αντισταθμιστικών ωφελημάτων” για τη χώρα θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη αναμένεται σημαντική σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων των 28 κρατών-μελών. Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι η χώρα μας περνάει περίοδο σκληρής οικονομικής κρίσης και λιτότητας. Δεν είναι δυνατόν να δεχτεί ένα ακόμη οικονομικό κτύπημα.
Το άμεσο κόστος
Το χειρότερο όμως, δεν είναι ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι. Υπολογίζεται λοιπόν, ότι το 40% των προγραμματισμένων ποσοτήτων των προϊόντων προς εξαγωγή στη Ρωσία, δεν θα γίνει. Κάτι που αντιστοιχεί σε 55-60 εκατομμύρια ζημιά. Τα υπόλοιπα προϊόντα, από το σύνολο των 140-150 εκ. ευρω όλων των εξαγωγών γι' αυτή την περίοδο, έχουν προωθηθεί στη ρωσική αγορά πριν από το εμπάργκο. Αυτά τα νούμερα όμως, αφορούν μόνον αυτή τη σεζόν. Τα χειρότερα έπονται το Φθινόπωρο και το Χειμώνα, οπότε οι παραγγελίες για εξαγωγές -και άρα τα έσοδα- είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Γι' αυτό, στη διϋπουργική σύσκεψη εκφράστηκε από όλες τις πλευρές ο φόβος ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ρωσική αγορά για την Ελλάδα ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της. Να σημειωθεί πως εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους, η χασούρα για την Ελλάδα, θα ανέλθει στα 200 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ελλάδα, αυτή μπορεί να είναι “φιλική”, αλλά επουδενί πρέπει κανείς να αναμένει να αρθούν οι κυρώσεις μόνο για τη χώρα μας. Τουλάχιστον επισήμως. Ανεπισήμως, στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν να γίνει θαύμα, και να κάνουν οι Ρώσοι τα στραβά μάτια για κάποιες ποσότητες ελληνικών προϊόντων ή για κάποια από αυτά. Κάτι, και πάλι πολύ δύσκολο. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, στο διπλωματικό καντάρι θα μπουν ανταλλάγματα, τα οποία ενδεχομένως θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά.
Εξοπλιστικό εμπάργκο
Σα να μην έφταναν όλα αυτά όμως, πρόβλημα, αυτή τη φορά εξαιτίας των Δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, επιβεβαιώνεται ότι πιθανώς θα αντιμετωπίσει και η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, η οποία αποτελείται βασικά από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα (βλέπε: “Οι ρωσικές αντι-κυρώσεις θα “αγγίξουν” και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;”). Τελικά, διευκρινίζεται ότι για μεν τις παλαιές συμφωνίες που έχει η Ελλάδα με τη ρωσική εταιρεία, Αλμάζ Αντέϊ, που έχει μπει στη λίστα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορούν να εκτελεστούν, για οποιαδήποτε καινούργια όμως, ακόμα και για αγορά ανταλλακτικών, που θα χρειαστούν καινούργιες συμβάσεις, μπορεί να μπλοκαριστεί. Ένα ακόμα θέμα που η Ελλάδα πρέπει να παλέψει.
Ανησυχία για το φυσικό αέριο
Τέλος, ιδιαιτέρως άσχημα είναι τα μαντάτα στον τομέα του φυσικού αερίου. Εδώ, με στοιχεία, ο ρωσικός Τύπος αφήνει να εννοηθεί ότι η Ουκρανία έχει κλέψει πολύ μεγάλες ποσότητες που προορίζονται για την Ευρώπη. Ειδικότερα, λέγεται ότι μόνο μέσα στις πρώτες εννέα ημέρες του Αυγούστου, τα αποθέματά της αυξήθηκαν κατά 181,65 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, και έφτασαν τα 15,128 δισ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ουγγαρία και η Πολωνία της έδωσαν μόνο τα 72 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 110 είναι άγνωστο από που τα πήρε. Αναφέρεται ακόμα ότι από τις 16 Ιουλίου, οπότε η Ρωσία σταμάτησε να δίνει αέριο στην Ουκρανία, τα αποθέματα της δεύτερης αυξήθηκαν κατά 1,92 δισ. κυβικά μέτρα. Βέβαια, οι αποθηκευτικοί χώροι της Ουκρανίας είναι μόνον κατά το ήμισυ γεμάτοι με φυσικό αέριο (οι ανάγκες της χώρας είναι 55 δισ. κυβικά, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι το Κίεβο της χρωστάει 5,3 δισ. δολάρια). Τον Χειμώνα πιθανώς, η ρωσική πλευρά θα επιχειρήσει άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς τη Δύση με όπλο το φυσικό αέριο. Πολύ περισσότερο, με “εργαλείο” την Ουκρανία, αλλά και την ενδεχόμενη κλοπή αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη εκ μέρους της χώρας. Η Ελλάδα έχει φροντίσει να γεμίσει τις δεξαμενές της ή θα βρεθούμε μπροστά σε νέα προβλήματα;
Antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου