Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στο διπλωματικό σώμα η απόφαση του Ελληνα πρέσβη στο Βερολίνο να υποβάλει την παραίτησή του μία μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού
, Αντώνη Σαμαρά, στη Γερμανία και τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ
.
Ωστόσο, οι προεκτάσεις της υπόθεσεις αυτής φαίνεται πως φθάνουν μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η οποία αναφέρει ότι έχει επικοινωνήσει από το απόγευμα της Τετάρτης με τον Παναγιώτη Ζωγράφο, ο οποίος είναι και δεύτερος ξάδελφος του πρωθυπουργού, η αιτία της παραίτησής του δε σχετίζεται με το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη γερμανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρολος Παπούλιας είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το υπό κατασκευή κτίριο της ελληνικής πρεσβείας θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2012 και ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Οπως τόνισε στη Deutsche Welle o Παναγιώτης Ζωγράφος, εάν πράγματι είχε δυσαρεστηθεί με αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε θα είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τις δηλώσεις του και όχι τώρα. Εκτός αυτού, ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την πορεία των εργασιών, άμεσα υπεύθυνη είναι η Αθήνα.
Ο Ζωγράφος και το νέο Γεφύρι της Αρτας
Ας σημειωθεί ότι η κατασκευή του κτιρίου στέγασης της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο χρονίζει αδικαιολόγητα και πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή ενώ αποκαλείται το νέο «Γεφύρι της Άρτας»:
Το ελληνικό κράτος και συγκεκριμένα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) έχει να πληρώσει από το Νοέμβριο του 2010 στην κατασκευαστική εταιρεία έξι λογαριασμούς συνολικού ποσού 3 εκ. ευρώ. Στις πέντε επιστολές πού έστειλε η ανάδοχος εταιρεία ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΑΤΕ αυτό το διάστημα προς την ΚΕΔ διαμαρτύρονταν για την “αντισυμβατική” συμπεριφορά του δημοσίου.
Οι επιστολές δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Τέλη Ιουνίου η εταιρεία στέλνει μια έκτη επιστολή, με την οποία επιρρίπτει στην ΚΕΔ ότι με τη μη πληρωμή των λογαριασμών τείνει να την “εξοντώσει οικονομικά” και ότι την αναγκάζει να προβεί στη διακοπή των εργασιών στο εργοτάξιο, εάν ως τα μέσα Ιουλίου δεν πληρωθεί. Ως αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές, δεν είναι γνωστό αν το ελληνικό δημόσιο έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Όλο αυτό το διάστημα από το Νοέμβριο και μετά η ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΑΤΕ προχώρησε σε δανεισμό για να συνεχίσει τις εργασίες. Κι αυτό επειδή ενεργούσε “καλόπιστα” αλλά και επειδή θεωρεί το έργο και ως ευκαιρία για να μπορέσει να διεκδικήσει και άλλες συμβάσεις στη γερμανική αγορά.
Αφορμή ο αποκλεισμός από τις συναντήσεις με τη Μέρκελ;
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle ο κ. Ζωγράφος διαψεύδει πως η παραίτησή του σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με την Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη, ωστόσο το άρθρο επισημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αφορμή.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο κ. Ζωγράφος δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμώ αποφάσεις και ούτε κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτηση του. Άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμάνια σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα. Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφαση του. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δεχτούμε ότι πράγματι η μη συμμετοχή του στη συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά δεν υπήρξε η αιτία της παραίτησης. Αλλά η αφορμή;».
Ως είθισται ο πρέσβης παρίσταται στις συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη χώρα που υπηρετεί, εκτός από περιπτώσεις που οι συναντήσεις γίνονται κατ΄ ιδίαν. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σαμαράς δεν είχε τετ-α-τετ συνομιλία με την κ. Μέρκελ καθώς συνοδευόταν από τους συμβούλους του Χρύσανθο Λαζαρίδη, Σταύρο Παπασταύρου, Σταύρο Βασιλόπουλο και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, Στέλιο Παπαδόπουλο. Κανονικά λοιπόν ο κ. Ζωγράφος θα έπρεπε να συμμετέχει και αυτός δεδομένου ότι εκτός από την πάγια πρακτική που ακολουθείται είναι άριστος γνωστής του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γερμανική κυβέρνηση.
Η επιστολή στον Σαμαρά, η Μέρκελ και το φραστικό επεισόδιο με τον Λαζαρίδη
Γιατί λοιπόν να μη συμπεριληφθεί ο έμπειρος διπλωμάτης που συν τοις άλλοις είναι και δεύτερος εξάδελφος του πρωθυπουργού; H απάντηση σχετίζεται μάλλον με την πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο Hilton.
Και μάλλον σε αυτό το σημείο ξεχείλισε το ποτήρι για τον Ελληνα πρέσβη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν.
Το σκεπτικό του ήταν ότι με έναν πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και μια Κομισιόν θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να υποστηριχτούν με πιο πειστικό τρόπο και να βρουν μεγαλύτερη απήχηση στην καγκελάριο. Όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα. Με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ολο το παρασκήνιο και οι συνομιλίες Σαμαρά και Βενιζέλο
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, ο πρέσβης ένιωσε ότι καταρρακώθηκε το κύρος του, καθώς, ενημερώθηκε τυχαία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού και αποκλείστηκε από τις διμερείς συνομιλίες.
Ο πρέσβης ένιωσε προσβεβλημένος από το γεγονός ότι ουδείς από το μέγαρο Μαξίμου τον ενημέρωσε επισήμως για την επίσκεψη Σαμαρά. Τουναντίον το έμαθε... τυχαία από έναν κατώτερο υπάλληλο της εθιμοτυπίας του γερμανικού ΥΠΕΞ!
Οταν διαμαρτυρήθηκε στον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Σταύρο Βασιλόπουλο, άκουσε την απάντηση ότι και εκείνος «την ίδια ημέρα το έμαθε»!
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ωστόσο, ήταν όταν είδε να εξαιρείται από τις διμερείς συνομιλίες, με την αιτιολογία ότι η αναλογία ήταν 5 προς 5. Αντ' αυτού στη θέση του ήταν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης.
«Δεν μπορεί να εξαιρείται ο πρέσβης και να μπαίνουν διάφοροι παρατρεχάμενοι, με τι κύρος θα αντιμετωπίσει αύριο τους Γερμανούς;» σχολίαζαν διπλωματικές πηγές.
Ο κ. Ζωγράφος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό στον οποίο εξήγησε τους λόγους που τον οδηγούν στην παραίτηση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον ρώτησε γιατί του δόθηκε τετράμηνη παράταση της θητείας του η οποία λήγει, ενώ ο ίδιος δεν το είχε ζητήσει. «Δεν στην έδωσα εγώ, το ΥΠΕΞ στην έδωσε» φέρεται να απάντησε αμήχανα ο πρωθυπουργός. «Αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή, έχουμε κρίση θεσμών» φέρεται να είπε ακόμη ο πρέσβης μας σημειώνοντας πως «εγώ θέλω να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Και με τέτοια καταρράκωση του κύρους μου, θεωρώ ότι δεν είμαι».
Δεν κατόρθωσε να τον μεταπείσει ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις, του τηλεφώνησε από την Νέα Υόρκη, θορυβημένος, προκειμένου να του ζητήσει να παραμείνει στο πόστο του.
«Εγώ έχω ήθος, δεν είμαι κλητήρας κύριε υπουργέ, είμαι πρέσβης», φέρεται να ήταν η οριστική του αρνητική απάντηση στην έκκληση Βενιζέλου.
Διεμήνυσε επίσης ότι δεν επιθυμεί να γίνει πολιτική εκμετάλλευση της παραίτησής του.
Ποια ονόματα ακούγονται για διάδοχοι
Μετά την επιμονή του στην παραίτηση, στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ κυκλοφορούν τα ονόματα των πιθανών αντικαταστατών του: Ακούστηκε το όνομα του πρέσβη μας στη Λισαβόνα κ. Πάνου Καλογερόπουλου, όπως και του κ. Γιώργου Πουκαμισά, ο οποίος είναι διευθυντής του Α5 του ΥΠΕΞ, αρμόδιος για τις ελληνορωσικές σχέσεις.
ΥΠΕΞ: Δεν έκανε καμία εισήγηση ο πρέσβης στο Μαξίμου
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε η Deutsche Welle , σύμφωνα με τις οποίες ο παραιτηθείς πρέσβης μας στο Βερολίνο είχε εισηγηθεί στο Μαξίμου να μην πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο ο Πρωθυπουργός την επίσκεψη
στην γερμανική πρωτέυουσα.
«Mεταξύ άλλων φληναφημάτων που ακούστηκαν όπως πληροφορίες περί δήθεν ύπαρξης εισηγήσεων για τη μη πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, επισημαίνεται ότι ουδεμία εισήγηση με τέτοιο περιεχόμενο είχε υποβληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών από την Πρεσβεία Βερολίνου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση για την παραίτηση αυτή καθαυτή του κ. Ζωγράφου, ούτε από το ΥΠΕΞ ούτε από το μέγαρο Μαξίμου.
ΑΝ.ΕΛ.: Δώστε την επιστολή στη δημοσιότητα
Να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του παραιτηθέντος πρέσβη μας στο Βερολίνο ζήτησε ο εκπρόσωοπς Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Η παραίτηση του πρεσβευτή «τιμά μεν τόσο τον ίδιο όσο και τη Διπλωματική Υπηρεσία, αλλά ταυτόχρονα δείχνει τον νοσηρό τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ και καταλήγει:
«Ούτε στα απόλυτα καθεστώτα (προφανώς τα έχουν ξεπεράσει σε επιδόσεις) δεν συμβαίνει να εξοστρακίζεται ο αρμόδιος πρεσβευτής από την αντιπροσωπεία του πρωθυπουργού και παράλληλα να τον εγκαλεί με ύφος ανεπίτρεπτο και προκλητικό, παράγων μη έχων σχέση με το ΥΠΕΞ!».
Το Ποτάμι: Πράξη αξιοπρέπειας
«Η παραίτηση του Έλληνα Πρέσβη στο Βερολίνο κ. Παναγιώτη Ζωγράφου είναι μια πράξη αξιοπρέπειας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «έδειξε για μία ακόμη φορά την περιφρόνησή της στους κρατικούς λειτουργούς».
, Αντώνη Σαμαρά, στη Γερμανία και τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ
.
Ωστόσο, οι προεκτάσεις της υπόθεσεις αυτής φαίνεται πως φθάνουν μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η οποία αναφέρει ότι έχει επικοινωνήσει από το απόγευμα της Τετάρτης με τον Παναγιώτη Ζωγράφο, ο οποίος είναι και δεύτερος ξάδελφος του πρωθυπουργού, η αιτία της παραίτησής του δε σχετίζεται με το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη γερμανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρολος Παπούλιας είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το υπό κατασκευή κτίριο της ελληνικής πρεσβείας θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2012 και ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Οπως τόνισε στη Deutsche Welle o Παναγιώτης Ζωγράφος, εάν πράγματι είχε δυσαρεστηθεί με αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε θα είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τις δηλώσεις του και όχι τώρα. Εκτός αυτού, ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την πορεία των εργασιών, άμεσα υπεύθυνη είναι η Αθήνα.
Ο Ζωγράφος και το νέο Γεφύρι της Αρτας
Ας σημειωθεί ότι η κατασκευή του κτιρίου στέγασης της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο χρονίζει αδικαιολόγητα και πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή ενώ αποκαλείται το νέο «Γεφύρι της Άρτας»:
Το ελληνικό κράτος και συγκεκριμένα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) έχει να πληρώσει από το Νοέμβριο του 2010 στην κατασκευαστική εταιρεία έξι λογαριασμούς συνολικού ποσού 3 εκ. ευρώ. Στις πέντε επιστολές πού έστειλε η ανάδοχος εταιρεία ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΑΤΕ αυτό το διάστημα προς την ΚΕΔ διαμαρτύρονταν για την “αντισυμβατική” συμπεριφορά του δημοσίου.
Οι επιστολές δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Τέλη Ιουνίου η εταιρεία στέλνει μια έκτη επιστολή, με την οποία επιρρίπτει στην ΚΕΔ ότι με τη μη πληρωμή των λογαριασμών τείνει να την “εξοντώσει οικονομικά” και ότι την αναγκάζει να προβεί στη διακοπή των εργασιών στο εργοτάξιο, εάν ως τα μέσα Ιουλίου δεν πληρωθεί. Ως αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές, δεν είναι γνωστό αν το ελληνικό δημόσιο έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Όλο αυτό το διάστημα από το Νοέμβριο και μετά η ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΑΤΕ προχώρησε σε δανεισμό για να συνεχίσει τις εργασίες. Κι αυτό επειδή ενεργούσε “καλόπιστα” αλλά και επειδή θεωρεί το έργο και ως ευκαιρία για να μπορέσει να διεκδικήσει και άλλες συμβάσεις στη γερμανική αγορά.
Αφορμή ο αποκλεισμός από τις συναντήσεις με τη Μέρκελ;
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle ο κ. Ζωγράφος διαψεύδει πως η παραίτησή του σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με την Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη, ωστόσο το άρθρο επισημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αφορμή.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο κ. Ζωγράφος δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμώ αποφάσεις και ούτε κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτηση του. Άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμάνια σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα. Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφαση του. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δεχτούμε ότι πράγματι η μη συμμετοχή του στη συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά δεν υπήρξε η αιτία της παραίτησης. Αλλά η αφορμή;».
Ως είθισται ο πρέσβης παρίσταται στις συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη χώρα που υπηρετεί, εκτός από περιπτώσεις που οι συναντήσεις γίνονται κατ΄ ιδίαν. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σαμαράς δεν είχε τετ-α-τετ συνομιλία με την κ. Μέρκελ καθώς συνοδευόταν από τους συμβούλους του Χρύσανθο Λαζαρίδη, Σταύρο Παπασταύρου, Σταύρο Βασιλόπουλο και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, Στέλιο Παπαδόπουλο. Κανονικά λοιπόν ο κ. Ζωγράφος θα έπρεπε να συμμετέχει και αυτός δεδομένου ότι εκτός από την πάγια πρακτική που ακολουθείται είναι άριστος γνωστής του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γερμανική κυβέρνηση.
Η επιστολή στον Σαμαρά, η Μέρκελ και το φραστικό επεισόδιο με τον Λαζαρίδη
Γιατί λοιπόν να μη συμπεριληφθεί ο έμπειρος διπλωμάτης που συν τοις άλλοις είναι και δεύτερος εξάδελφος του πρωθυπουργού; H απάντηση σχετίζεται μάλλον με την πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο Hilton.
Και μάλλον σε αυτό το σημείο ξεχείλισε το ποτήρι για τον Ελληνα πρέσβη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν.
Το σκεπτικό του ήταν ότι με έναν πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και μια Κομισιόν θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να υποστηριχτούν με πιο πειστικό τρόπο και να βρουν μεγαλύτερη απήχηση στην καγκελάριο. Όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα. Με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ολο το παρασκήνιο και οι συνομιλίες Σαμαρά και Βενιζέλο
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, ο πρέσβης ένιωσε ότι καταρρακώθηκε το κύρος του, καθώς, ενημερώθηκε τυχαία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού και αποκλείστηκε από τις διμερείς συνομιλίες.
Ο πρέσβης ένιωσε προσβεβλημένος από το γεγονός ότι ουδείς από το μέγαρο Μαξίμου τον ενημέρωσε επισήμως για την επίσκεψη Σαμαρά. Τουναντίον το έμαθε... τυχαία από έναν κατώτερο υπάλληλο της εθιμοτυπίας του γερμανικού ΥΠΕΞ!
Οταν διαμαρτυρήθηκε στον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Σταύρο Βασιλόπουλο, άκουσε την απάντηση ότι και εκείνος «την ίδια ημέρα το έμαθε»!
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ωστόσο, ήταν όταν είδε να εξαιρείται από τις διμερείς συνομιλίες, με την αιτιολογία ότι η αναλογία ήταν 5 προς 5. Αντ' αυτού στη θέση του ήταν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης.
«Δεν μπορεί να εξαιρείται ο πρέσβης και να μπαίνουν διάφοροι παρατρεχάμενοι, με τι κύρος θα αντιμετωπίσει αύριο τους Γερμανούς;» σχολίαζαν διπλωματικές πηγές.
Ο κ. Ζωγράφος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό στον οποίο εξήγησε τους λόγους που τον οδηγούν στην παραίτηση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον ρώτησε γιατί του δόθηκε τετράμηνη παράταση της θητείας του η οποία λήγει, ενώ ο ίδιος δεν το είχε ζητήσει. «Δεν στην έδωσα εγώ, το ΥΠΕΞ στην έδωσε» φέρεται να απάντησε αμήχανα ο πρωθυπουργός. «Αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή, έχουμε κρίση θεσμών» φέρεται να είπε ακόμη ο πρέσβης μας σημειώνοντας πως «εγώ θέλω να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Και με τέτοια καταρράκωση του κύρους μου, θεωρώ ότι δεν είμαι».
Δεν κατόρθωσε να τον μεταπείσει ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις, του τηλεφώνησε από την Νέα Υόρκη, θορυβημένος, προκειμένου να του ζητήσει να παραμείνει στο πόστο του.
«Εγώ έχω ήθος, δεν είμαι κλητήρας κύριε υπουργέ, είμαι πρέσβης», φέρεται να ήταν η οριστική του αρνητική απάντηση στην έκκληση Βενιζέλου.
Διεμήνυσε επίσης ότι δεν επιθυμεί να γίνει πολιτική εκμετάλλευση της παραίτησής του.
Ποια ονόματα ακούγονται για διάδοχοι
Μετά την επιμονή του στην παραίτηση, στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ κυκλοφορούν τα ονόματα των πιθανών αντικαταστατών του: Ακούστηκε το όνομα του πρέσβη μας στη Λισαβόνα κ. Πάνου Καλογερόπουλου, όπως και του κ. Γιώργου Πουκαμισά, ο οποίος είναι διευθυντής του Α5 του ΥΠΕΞ, αρμόδιος για τις ελληνορωσικές σχέσεις.
ΥΠΕΞ: Δεν έκανε καμία εισήγηση ο πρέσβης στο Μαξίμου
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε η Deutsche Welle , σύμφωνα με τις οποίες ο παραιτηθείς πρέσβης μας στο Βερολίνο είχε εισηγηθεί στο Μαξίμου να μην πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο ο Πρωθυπουργός την επίσκεψη
στην γερμανική πρωτέυουσα.
«Mεταξύ άλλων φληναφημάτων που ακούστηκαν όπως πληροφορίες περί δήθεν ύπαρξης εισηγήσεων για τη μη πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, επισημαίνεται ότι ουδεμία εισήγηση με τέτοιο περιεχόμενο είχε υποβληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών από την Πρεσβεία Βερολίνου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση για την παραίτηση αυτή καθαυτή του κ. Ζωγράφου, ούτε από το ΥΠΕΞ ούτε από το μέγαρο Μαξίμου.
ΑΝ.ΕΛ.: Δώστε την επιστολή στη δημοσιότητα
Να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του παραιτηθέντος πρέσβη μας στο Βερολίνο ζήτησε ο εκπρόσωοπς Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Η παραίτηση του πρεσβευτή «τιμά μεν τόσο τον ίδιο όσο και τη Διπλωματική Υπηρεσία, αλλά ταυτόχρονα δείχνει τον νοσηρό τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ και καταλήγει:
«Ούτε στα απόλυτα καθεστώτα (προφανώς τα έχουν ξεπεράσει σε επιδόσεις) δεν συμβαίνει να εξοστρακίζεται ο αρμόδιος πρεσβευτής από την αντιπροσωπεία του πρωθυπουργού και παράλληλα να τον εγκαλεί με ύφος ανεπίτρεπτο και προκλητικό, παράγων μη έχων σχέση με το ΥΠΕΞ!».
Το Ποτάμι: Πράξη αξιοπρέπειας
«Η παραίτηση του Έλληνα Πρέσβη στο Βερολίνο κ. Παναγιώτη Ζωγράφου είναι μια πράξη αξιοπρέπειας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «έδειξε για μία ακόμη φορά την περιφρόνησή της στους κρατικούς λειτουργούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου