ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Κι αν ο Μέγας Αλέξανδρος είχε δύο τάφους; – Πώς περιπλέκονται τα σενάρια της Αμφίπολης

Για το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει χυθεί περισσότερο μελάνι από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη.
Η δράση του, η ιδεολογία του και οι σκοποί του ήταν και είναι για όλους τους ιστορικούς ένα μυστήριο. Ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο όμως αποτελεί ο τάφος του. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το «ιερό δισκοπότηρο» των αρχαιολόγων απανταχού της Γης.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, μπήκε ξανά στην ζωή μας με αφορμή τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης. Όχι, τίποτα δεν είναι σίγουρο, αλλά και τίποτα δεν αποκλείεται. Η επικεφαλής των ανασκαφών, Αικατερίνη Περιστέρη, διατηρεί σιγήν ιχθύος, και πολύ καλά κάνει άλλωστε. Ουδείς θέλει να γίνει η Ελλάδα ρεζίλι όπως τότε με την υποτιθέμενη ανακάλυψη του Κολοσσού της Ρόδου, τον Ιούνιο του 1987. Τότε που διαλαλούσαμε πως βρήκαμε το διάσημο αριστούργημα, αλλά τελικά βρήκαμε έναν μεγαλοπρεπέστατο ογκόλιθο σκαλισμένο από μπουλντόζα.
Ωστόσο από την μία η δύσκολη περίοδος που διανύουν οι Έλληνες, και από την άλλη φυσικά η λάμψη που εκπέμπει το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν πυροδοτήσει δεκάδες σενάρια για τον τάφο της Αμφίπολης. Όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να ακούσουν την Αικατερίνη Περιστέρη ή τον Αντώνη Σαμαρά (αυτός το περιμένει πως και πώς), να τονίζει πως μέσα στον Τύμβο Καστά βρέθηκε η σαρκοφάγος του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών. Επειδή όμως τα ιστορικά δεδομένα δεν βγαίνουν, έχουν ακουστεί πολλά και διαφορετικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να είναι οι «ένοικοι» του τάφου.
Οι δύο τάφοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Και ακριβώς επειδή τα ιστορικά δεδομένα δεν βγαίνουν ούτε για τον Μέγα Αλέξανδρο ούτε για κανέναν, υποθέσαμε πως ο τάφος ίσος να είναι και άδειος. Ίσως να είχε δεχθεί παρεμβάσεις από τους Ρωμαίους . Όμως και αυτό το σενάριο έχει ένα παρακλάδι: Το ότι δεν χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες (Μακεδόνες) επί 150 χρόνια (μέχρι την κατάκτηση της Μακεδονίας από την Ρώμη το 146 π.Χ), σημαίνει πως κανείς δεν ήταν άξιος να ενταφιαστεί σε ένα τέτοιο κτίσμα. Και ερχόμαστε στο προκείμενο. Μήπως τελικά ο τάφος αυτός είχε όντως σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει τον Μέγα Αλέξανδρο και δεν τον υποδέχθηκε ποτέ τελικά; Και αυτό γιατί όντως ο Πτολεμαίος έκλεψε το πτώμα του και το μετέφερε στην Αίγυπτο. Καταλήγουμε δηλαδή στην υπόθεση πως ο Μέγας Αλέξανδρος είχε δύο τάφους!
Κάτι τέτοιο φυσικά θα μπορούσε να στηριχθεί από το γεγονός πως οι Επίγονοι είχαν αναγάγει το σημείο ταφής του σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Έτσι δεν αποκλείεται στα δύο χρόνια που ο Μέγας Αλέξανδρος έμεινε άταφος στην Βαβυλώνα με το πτώμα του βυθισμένο σε μέλι για να συντηρηθεί, να είχε χτιστεί στην Αμφίπολη και ο τάφος που θα τον υποδεχόταν. Για τα δεδομένα της εποχής, και τα χρήματα που είχαν συσσωρευτεί στην Μακεδονία την εποχή εκείνη είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανέγερσης. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως το τελειότερο δημιούργημα δωρικού τύπου ελληνικής αρχιτεκτονικής, ο Παρθενών στην Αθήνα κατασκευάστηκε σε επτά χρόνια, 140 περίπου χρόνια πριν την Αμφίπολη...
Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο
Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη κατά την πομπή μεταφοράς της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Μακεδονία, ο Πτολεμαίος στα (τότε) σύνορα Συρίας και Αιγύπτου, έκλεψε το πτώμα και το μετέφερε στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στην Μέμφιδα. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον Κούρτιο, αρκετά χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια, από απόγονο του Πτολεμαίου, όταν κατασκευάστηκε το μεγαλοπρεπές μαυσωλείο που θα τον φιλοξενούσε, γνωστό ως «Σώμα» ή «Σήμα».
Τον τάφο αυτόν είχε υποστηρίξει στα μέσα της δεκαετίας του 1990 πως ανακάλυψε η αρχαιολόγος Λιάνα Σουλβατζή. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρισκόταν (ή βρίσκεται) στην Όαση Σίβα στη Αίγυπτο, στο σημείο δηλαδή που βρισκόταν το Μαντείο του Άμμωνος. Εκεί που ο Αλέξανδρος άκουσε τους ιερείς να του λένε πως είναι γιος του Διός.
Εδώ πάντως (στο άσχετο) να προσθέσουμε πως σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο ιερέας του Μαντείου, προσπάθησε να μιλήσει στα ελληνικά στον Αλέξανδρο, γεγονός που τον δυσκόλεψε, χρησιμοποίησε λάθος λέξεις, και τα λεγόμενά του παρερμηνεύθηκαν με αποτέλεσμα όπως όλοι γνωρίζουμε η προφητεία να χρησιμοποιηθεί στην λανθασμένη της μορφή για πολιτικούς πάντα λόγους...
Το ιστορικό αυτό γεγονός θα μπορούσε να στηρίξει την θεωρία πως ο Αλέξανδρος ενταφιάστηκε εκεί και όχι στην Αλεξάνδρεια, όπου για λόγους ασφαλείας και λόγους «κύρους» χτίστηκε το Σήμα το οποίο ήταν και σε περίοπτη θέση προκειμένου να αποπνέει ισχύ...
Ποιοι σταμάτησαν την ανασκαφή της Σουλβατζή
Η ανασκαφή όμως της Λιάνας Σουλβατζή μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Το γιατί, θα το δούμε σε λίγο. Αυτό που γνωρίζουμε πάντως είναι πως τα ευρήματά της στην Αίγυπτο είναι εντυπωσιακά.
Το σύμβολο του Άμμωνος Ρα
Το σύμβολο του Άμμωνος Ρα
Σε μία μόλις εβδομάδα, η ανασκαφική της ομάδα είχε βρεθεί μπροστά σε έναν μεγαλοπρεπέστατο τάφο που χρονολογείται από την ελληνιστική εποχή. Ο τάφος «φυλασσόταν» από λέοντες οι οποίοι δεν επέτρεπαν την είσοδο στο 525 τμ τάφο. Παράλληλα στον τάφο εντοπίστηκαν, ελληνιστικές τεχνοτροπίες διακόσμησης, και ένα σύμβολο του Άμμωνος Ρα. Στοιχεία που ειδικά όπως το μέγεθος του τάφου και το σύμβολο του Άμμωνος θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η ανασκαφική ομάδα της Λιάνας Σουλβατζή στις 29 Ιουνίου 1995
Η ανασκαφική ομάδα της Λιάνας Σουλβατζή στις 29 Ιουνίου 1995
Ωστόσο η αρχή του τέλους για την μεγάλης (;) σημασίας αυτήν ανακάλυψη ήρθε με την επίσημη ανακοίνωση της αρχαιολογικής ομάδας πως ο τάφος ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο. Χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλυφθεί ο τελευταίος θάλαμος, οι ανασκαφές σταμάτησαν. Η ίδια η κυρία Σουλβατζή είπε πως το τέλος δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση με την αιγυπτιακή. Ήταν τότε που τα Σκόπια ήταν μία σημαντική όχληση για την ελληνική πολιτική σκηνή και σύμφωνα με τα λεγόμενα της αρχαιολόγου, για την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν χρήσιμη μία εθνικιστική έκρηξη των Ελλήνων μπροστά σε μία τόσο μεγάλη ανακάλυψη.
megas-alexandros-tafos-erimos-siwa-570
Γραφική αναπαράσταση του τάφου
Λόγια που κατά την αρχαιολόγο αποδίδονται στον Θεόδωρο Πάγκαλο. Τελικά η ανασκαφή σταμάτησε και το θέμα πέρασε στην λήθη. Σήμερα ο τάφος στην Όαση Σίβα παραμένει φυλασσόμενος με τον τελευταίο του θάλαμο να είναι ανεξερεύνητος...
«Απαγόρευση» ανασκαφών και στην Αμφίπολη
Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αποκαλύψει πως παρόμοια πολιτική παρέμβαση υπήρξε και στην Αμφίπολη. Αυτήν την φορά όχι με απαγόρευση ανασκαφών, αλλά με ελαχιστοποίηση πόρων για τις ανασκαφές. Και δεδομένου του μεγέθους του Τύμβου Καστά, δίχως χρήματα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει κανένα έργο με ασφάλεια.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του KoolNews.gr, η Αμφίπολη έχει γίνει μοχλός κατευνασμού της εθνικής έξαρσης εδώ και πολλά χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν και ξέσπασε το Σκοπιανό ζήτημα, οι κυβερνήσεις (και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) υποβάθμισαν τις ανασκαφές με την ελαχιστοποίηση έως και διακοπή της χρηματοδότησης.
Παρά τις πιέσεις των αρχαιολόγων τα κονδύλια δεν έφταναν μέχρι την Αμφίπολη παρά μόνο όσα χρειάζονταν για την συντήρηση του έργου μέχρι εκεί που είχε φτάσει. Και ενώ η ελληνική οικονομία διέγραφε αξιοσημείωτη ανοδική και αναπτυξιακή πορεία οι χρηματοδοτήσεις εξακολουθούσαν να μην υπάρχουν. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Σημίτης είχε ο ίδιος «απαγορεύσει» οποιαδήποτε ανασκαφή στον χώρο. Μία απαγόρευση η οποία συνεχίστηκε σχεδόν μέχρι το 2009 όταν και οι ανασκαφές ξαναπήραν «μπρος».

Εύλογο είναι το ερώτημα: Πώς και γιατί ενώ τότε όντως «λεφτά υπήρχαν» δεν γινόταν διάθεσή τους για ένα σημαντικό έργο, και σήμερα στην μνημονιακή και υφεσιακή ελληνική οικονομία, δίνεται τόση δημοσιότητα στην Αμφίπολη; Πολύ σημαντικό ρόλο τις προηγούμενες δεκαετίες έχει παίξει και η διαμάχη με τα Σκόπια. Μία διαμάχη η οποία όπως όλα δείχνουν ήταν καθοριστική για την διακοπή των ανασκαφών. Τι φοβόντουσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Δέχτηκαν πιέσεις από ξένους αξιωματούχους ή εμφάνισαν πολιτική δειλία και έδωσαν προτεραιότητα σε άλλα ανοιχτά μέτωπα;
Οι 2+1 τάφοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Περιπλέκοντας λοιπόν ιστορικά γεγονότα και λίγη φαντασία (άλλωστε η Ιστορία μόνο από την φαντασία των πρωταγωνιστών έχει χαραχθεί) θα μπορούσαμε πως πούμε πως οι τάφοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι 2+1***. Ένας στην Αμφίπολη, ένας στην Όαση Σίβα, και ένα άδειο μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια.
  • Αμφίπολη: Ίσως το αρχικό σημείο το οποίο είχε ορισθεί για να ταφεί ο μεγάλος στρατηλάτης.
  • Όαση Σίβα: Ο Πτολεμαίος μετέφερε εκεί το πτώμα αφότου το έκλεψε πριν φτάσει στην Αμφίπολη.
  • + Αλεξάνδρεια: Οι μετέπειτα Πτολεμαίοι κατασκεύασαν ένα μαυσωλείο βάζοντας μέσα ένα τυχαίο πτώμα μόνο και μόνο για να κάνουν «εντύπωση» σε όσους ξένους αξιωματούχους επισκέπτονταν την πόλη. Και όσο για τους Ρωμαίους που επισκέφτηκαν τον τάφο, οι Έλληνες ήταν γνωστό πως περιέπαιζαν τους «βαρβάρους» με κάθε λογής τέχνασμα. Γιατί να μην το έκαναν και σε αυτήν την περίπτωση;
***Και πριν βιαστείτε να βρίσετε, το παρόν σενάριο-υπόθεση είναι τόσο σοβαρό και ισχυρό όσο κάθε άλλο σενάριο που έχει κυκλοφορήσει στο ελληνικό διαδίκτυο. Έχει και αυτό τα ισχυρά του χαρτιά και τις αδυναμίες του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου