Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Σφίγγες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτά: Γιατί η Αμφίπολη είναι μοναδικό μνημείο στην Ελλάδα

Μέσα στις επόμενες ώρες, αναμένεται να έχει λυθεί ο νέος γρίφος του τάφου της Αμφίπολης, αυτός που δημιουργήθηκε με την αποκάλυψη του ψηφιδωτού με την μοναδική
παράσταση και το κομμάτι του που κρύβεται ακόμη κάτω από όγκο χώματος.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι αύριο θα έχει φανεί αν υπάρχει τρίτο πρόσωπο στο απαράμιλλης τέχνης και τεχνικής ψηφιδωτό δάπεδο του τύμβου Καστά.

«Δεν έχει αποκαλυφθεί ανατολικά και δυτικά της παράστασης όλο το ψηφιδωτό, γιατί στα σημεία αυτά πατούν τα υποστυλώματα. Μπορεί να υπάρχει και άλλο πρόσωπο ή διακόσμηση. Σήμερα ή αύριο θα φανεί αυτό», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη.

Παράλληλα, η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ έκανε λόγο για «μνημείο εξέχον και μοναδικό». «Είναι ταφικό μνημείο, έχουν βρεθεί τα χαρακτηριστικά που προδίδουν αυτόν τον χαρακτήρα. Νομίζω ότι το ψηφιδωτό ενισχύει απολύτως τη χρονολόγηση ότι το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.X. αιώνα», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι «αυτό το μνημείο θα συζητηθεί για πάρα πολλά χρόνια και θα απασχολήσει πολύ μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας».

Κρύβεται η Περσεφόνη πίσω από τον Ηνίοχο;


Η κυρία Μενδώνη, με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αναφερόμενη και πάλι στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό που βρέθηκε στον δεύτερο θάλαμο του τύμβου Καστά, μίλησε και για την περίφημη «Αρπαγή της Περσεφόνης», μια παράσταση που έχει βρεθεί σε τοιχογραφία της Βεργίνας. Σημειώνεται ότι η Περσεφόνη -όχι βέβαια η αρπαγή της αλλά μαζί με τον Αδη- έχει βρεθεί και σε άλλο τάφο, αυτόν της Ευρυδίκης.

«Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά και στην περίπτωση της απεικόνισης της αρπαγής της Περσεφόνης στον τάφο του Φιλίππου και στην τοιχογραφία από τον λεγόμενο τάφο της Περσεφόνης. Εχουμε τον Ερμή ψυχοπομπό, έχουμε το άρμα, έχουμε τα άλογα, έχουμε μια γενειοφόρο μορφή. Ας περιμένουμε την αποκάλυψη. Εάν θεωρήσουμε ότι εδώ έχουμε μια σκηνή αρπαγής της Περσεφόνης, όπως αυτό αναφέρεται από τον τάφο του Φιλίππου, μετά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια σειρά συλλογισμών ιστορικών. Διότι η συγκεκριμένη παράσταση συνδέεται με τη δυναστεία των Τημενιδών. Επομένως, εάν έχουμε ένα παράλληλο έργο, αυτό κάτι θα σημαίνει. Δεν εννοώ την ταύτιση ενός προσώπου, αλλά υποδηλώνει μια σχέση», είπε χαρακτηριστικά.

Ορισμένοι, πάντως, εκτιμούν ότι αν στο τμήμα του ψηφιδωτού που λείπει απεικονίζεται η Περσεφόνη μαζί με τον Πλούτωνα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιον από την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το ψηφιδωτό επιβεβαιώνει ότι ο τάφος είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο.. 

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου