Αυτά που έγιναν στην Αθηναΐδα, με τις διαδικασίες προετοιμασίας νέου κόμματος μετά την αποτυχία της Ελιάς, μου δίνουν το δικαίωμα να ρωτήσω.
2. Έχετε το δικαίωμα να αποφασίσετε για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστικό συνέδριο ΠΑΣΟΚ;
Αλλά, αυτός ήταν πάντα ο τρόπος λειτουργίας των διάφορων δήθεν εκσυγχρονιστών. Ήθελαν πάντα ένα ΠΑΣΟΚ ταυτισμένο με τη δεξιά , υποταγμένο στο επιχειρηματικό – εκδοτικό – τραπεζικό κατεστημένο, ενάντια στις λαϊκές μάζες. Προσωπικά, νιώθω την ανάγκη να αυτοπροσδιοριστώ, με αφορμή τα παραπάνω γεγονότα. Δεν δέχομαι να με τσουβαλιάσουν, να με χρησιμοποιήσουν για να κοροϊδέψουν τον δημοκρατικό κόσμο.
Δεν τολμούν να κάνουν διαδικασίες ΠΑΣΟΚ γιατί φοβούνται να μη ακουστεί η αλήθεια , κατά τη γνώμη μου, για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου . Παραθέτω τα γεγονότα αντιγράφοντας από http://www.smartpost.gr/:
Στις 31 Οκτωβρίου 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διατυπώσει την πρόταση του για δημοψήφισμα.
Μέσα σε λίγες ώρες έχουν αρχίσει να έρχονται τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά τη στάση της Αντιπολίτευσης αναφορικά με τη Συμφωνία των Βρυξελλών…
Πολλές πολιτικές δυνάμεις, όπως η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ που απέρριπταν κατηγορηματικά τη Συμφωνία των Βρυξελλών και πρότειναν την καταψήφισή της στη Βουλή που θα έβαζε σε άμεσο κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρώ, ξαφνικά ανησυχούν για τη Συμφωνία των Βρυξελλών και τη θέση της χώρας στο ευρώ…
Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί μήπως η Ελλάδα… χρεοκοπήσει, λόγω του δημοψηφίσματος, παρόλο που όλο το προηγούμενο διάστημα πρότεινε λύσεις (όπως η μονομερής διαγραφή του χρέους) που θα οδηγούσαν νομοτελειακά σε βίαιη χρεωκοπία.
Ακόμα και εκείνοι που παρουσίαζαν συστηματικά την κυβέρνηση Παπανδρέου ως “υποχείριο” των ξένων και της Τρόικα, ξαφνικά ανησυχούν για τις διεθνείς αγορές και την αντίδραση των ξένων, επισημαίνοντας«δεν ενημέρωσε κανέναν εταίρο μας».
Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων που στήριζαν την Ν.Δ. την 1η Νοεμβρίου 2011, εφημερίδες που πολέμησαν λυσσαλέα και το Πρόγραμμα Στήριξης και τη Συμφωνία των Βρυξελλών:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «3 ΜΗΝΕΣ ΧΑΟΥΣ. Το συμφέρον της “οικογένειας Παπανδρέου” υπεράνω της πατρίδας». Ο ανεύθυνος πρωθυπουργός παίζει κορώνα-γράμματα το μέλλον της χώρας με εκβιαστικό δημοψήφισμα. Ποια τράπεζα θα διαπραγματευτεί κούρεμα ομολόγων σε τέτοιο περιβάλλον; Θα εκταμιευτεί η 6η δόση;…»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τυχοδιωκτικός ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ για να μείνει στην εξουσία. Αφού για 2 χρόνια δεν είπε ούτε ένα “όχι” στους δανειστές, τώρα αναιρεί τη συμφωνία αφήνοντας άφωνη την Ευρώπη…»
ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ για να μην οδηγηθούμε σε αιματοκύλισμα. Να αφήσει ο Γιωργάκης τις απατεωνιές με τα δημοψηφίσματα. Άμεση προσφυγή σε εκλογές ζητάει σήμερα ο Σαμαράς από τον Παπούλια, ο οποίος πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του»
Τα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα της 1ης Νοεμβρίου 2011 αντανακλούν τον αιφνιδιασμό του συστήματος από την πρωτοβουλία Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα:
ΕΘΝΟΣ: «ΔΙΠΛΗ ΖΑΡΙΑ με δημοψήφισμα – ψήφο εμπιστοσύνης. Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από τον αιφνιδιασμό του Γ. Παπανδρέου»
ΤΑ ΝΕΑ: «Πολιτικές εξελίξεις υψηλού κινδύνου»
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας καταλήγει: «Υ.Γ. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ευκολότερα φεύγει ο Γ. Παπανδρέου, παρά μπορεί να (ξανα)γυρίσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση…»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Πρωτοβουλία υψηλού ρίσκου»
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας καταλήγει: «Πρόκειται για απόφαση που θα επιταχύνει τον κατήφορο στη δραχμή, εκτός εάν οι ώριμες πολιτικές δυνάμεις της χώρας αποφασίσουν ότι οι στιγμές είναι εξαιρετικά ιστορικές και κρίσιμες για να ικανοποιηθούν οι εμμονές οιουδήποτε».
Τα ξημερώματα γίνεται γνωστό ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος εισήχθη τις πρώτες πρωινές ώρες σε ιδιωτική κλινική με κοιλιακό άλγος.
Ο Αλέξης Παπαχελάς στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ δηλώνει: «Πρώτα μία αισθητική παρατήρηση: Η αριστερά και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου κόπτεται τώρα για το τι θα πει η Ευρώπη και οι δανειστές μας. Από την άλλη είναι μία κίνηση από τον πρωθυπουργό υψηλού ρίσκου και προς τα μέσα και προς τα έξω, παίζει τα πάντα, παίζει το μέλλον της χώρας -και δεν ξέρω αν έχει το δικαίωμα να το κάνει. Ελπίζω ο κ. Παπανδρέου να μπλοφάρει, όσο κι αν αυτό είναι επικίνδυνο, ελπίζω λέω, να έχει στο μυαλό του να μην κάνει δημοψήφισμα αλλά να υποχρεώσει την Αντιπολίτευση, ώστε με αυτή την μπλόφα να βάλει όλους, στο εσωτερικό της χώρας, ενώπιον των ευθυνών τους. Μ΄αυτό τον τρόπο επιδιώκει να εκβιάσει τη συναίνεση με τη δημιουργία μίας άλλης Κυβέρνησης -γιατί μ” αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει…»
Γύρω στις 12 το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. που απέρριπτε τη Συμφωνία των Βρυξελλών, η απόρριψη της οποίας θα υπονόμευε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην…κινδυνεύσει η θέση της χώρας:
«Ο κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να διασωθεί, έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό, ένα δίλημμα εκβιαστικό, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση μας στην Ευρώπη. Εξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς. Και μπορεί να το κάνει. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε μπροστά μας απλά ένα αίτημα για εκλογές. Αυτή τη στιγμή, οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη. Και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του».
Από το μεσημέρι ξεκινάει γαϊτανάκι δηλώσεων βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενάντια στο δημοψήφισμα και υπέρ της αλλαγής της κυβέρνησης.
Γύρω στις 13:00 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, σε δισέλιδη επιστολή της, δηλώνει ότι ανεξαρτητοποιείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τη βαθύτατη διαφωνία της με την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Εδώ το βίντεο
Μετά την ανεξαρτητοποίησή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 152 μέλη.
Λίγο μετά, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, ζητά με δήλωσή της τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κ.Παπούλια, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες.
Εδώ το βίντεο
Γύρω στις 15:00, γίνεται γνωστό ότι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, δηλώνει ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρτητοποιηθεί. Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.
Η βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου, με τη σειρά της, ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κοινοβουλευτικά και μη μέλη και με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας. Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Δεν μπορώ να στηρίξω μια επιλογή δημοψηφίσματος ως υπεκφυγή μιας κυβέρνησης που δείχνει απρόθυμη να κυβερνήσει και να αναλάβει την ευθύνη για την πορεία της χώρας από εδώ και στο εξής».
Αντίθετη με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δήλωσε και η Τόνια Αντωνίου, που τόνισε ότι μοναδική λύση παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτά τα θέματα ξεπερνούν τις σχέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και χρειάζεται υπεύθυνη στάση, σημείωσε προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα, αν δεν δημιουργεί και πρόσθετα.
σκληρός με τον πρωθυπουργό εμφανίσθηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης, που ανέφερε σε δήλωσή του πως «δυστυχώς, η χώρα είναι όμηρος των γόνων και των επιγόνων που φαίνεται ότι πάνω από όλα βάζουν την εξουσία».
Εδώ το σχετικό ρεπορτάζ
Το ίδιο μεσημέρι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κύκλοι του Υπουργού Οικονομικών διαρρέουν ότι επικρατεί «έντονος προβληματισμός επικρατεί στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Σύμφωνα με τους κύκλους, ο Υπουργός Οικονομικών δεν γνώριζε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την υποστήριξε τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 διότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη επιλογή…»
Επίσης 6 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημοσιοποιούν επιστολή σύμφωνα με την οποία «για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υλοποιεί την τελευταία διετία. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και πολιτική. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή ηγεσία του», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων τα στελέχη… Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα, χωρίς εκλογές. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα. Μείζονα πολιτικά θέματα μπορούν να κριθούν μόνο από την απόφαση του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας». Τα στελέχη που υπογράφουν την επιστολή είναι οι εξής: Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνάς Σταυρακάκης.
Νωρίς το απόγευμα γίνεται γνωστό ότι ο Γ. Παπανδρέου προσεκλήθη για να παραστεί στις 2 Νοεμβρίου 2011 στη Σύνοδο του G20 στις Κάννες, όπου στο περιθώριο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση (δείπνο εργασίας) για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Sarkozy, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της Ευρωζώνης, Jean Claude Juncker, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Γίνεται επίσης γνωστό ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel στην οποία συζήτησαν για τις εξελίξεις, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε και για την πρωτοβουλία του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: «Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και η συμφωνία για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα να γίνουν κτήμα του λαού προκειμένου να συμβάλλει στην προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα και τόνισε ότι, η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της χώρας στην Ευρωζώνη και διεθνώς. Η Καγκελάριος Merkel εξέφρασε την κατανόησή της και υπογράμμισε ότι καταλαβαίνει τις εξελίξεις στη χώρα».
Νούτσος Αθανάσιος
πρώην Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Γρεβενών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου