ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων-Μουσείο Μανιταριών - Αγρια ζώα και μανιτάρια σε 1.100 τετραγωνικά στην Καλαμπάκα (εικόνες)

Τριακόσια είδη ταριχευμένων ζώων και περίπου 250 είδη μανιταριών σε γλυπτά, σε φυσικό μέγεθος και χρώμα. Παρουσιάζονται πλέον σε μόνιμη έκθεση, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων-Mουσείο Μανιταριών‏,
που άνοιξε εδώ και λίγες εβδομάδες (από 28 Νοεμβρίου) τις πύλες του στο κοινό, στην Καλαμπάκα.




Περίπου 15 λεπτά από τα Τρίκαλα ή 10 λεπτά από τα Μετέωρα, πάνω στον δρόμο Τρικάλων-Ιωαννίνων επί της οδού Πίνδου 20, η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει φιλόδοξο όραμα. Το νέο μουσείο πήρε σάρκα και οστά, επιζητεί να τραβήξει την προσοχή όχι μόνο των Θεσσαλών, αλλά και λοιπών ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

«Μετατρέψαμε μια παλιά αποθήκη, περίπου 1.100 τ.μ., σ’ ένα μουσείο υψηλών προδιαγραφών. Ενώ ο σχεδιασμός του ήταν πολυετής, το στήσιμό του έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Ξεκίνησε αρχές καλοκαιριού και ολοκληρώθηκε τέλος Νοεμβρίου, χάρη στις προσπάθειες πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα της Γιάννας Δήμου-Πασσιά και της κόρης της Λίλιαν Πασσιά, που είχαν και τον γενικό συντονισμό της κατασκευής» λέει ο διαχειριστής του Μουσείου, Νίκος Πάλλας, έμπορος, με δραστηριότητα και στον χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων.

Από κοινού με άλλους δύο συνεργάτες του, ένωσαν τις δυνάμεις τους στην έμπνευση, σχεδιασμό και τελικά και στην υλοποίηση του εγχειρήματός τους. «Η ιδέα προέκυψε πολλά χρόνια πριν. Η συγκέντρωση των ζώων γίνεται εδώ και 20 χρόνια, γεγονός που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε μια εξαιρετική συλλογή με πολλά σπάνια είδη άριστης ποιότητας. Γι’ αυτό, εξάλλου, με βάση τους πλέον αξιόπιστους εκτιμητές ταριχευμένων ζώων, τα εκθέματά μας κατατάσσονται στις δύο πρώτες βαθμίδες (premier και excellent) στη σχετική εξαβάθμια ποιοτική κλίμακα» σημειώνει ο κ. Πάλλας.

Και τα ζώα, και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα από προσομοιώσεις (διοράματα) του φυσικού περιβάλλοντος όπου ζουν-αναπτύσσονται, εξηγεί. «Οι αναπαραστάσεις αυτές έγιναν στο χέρι, από γερμανό ειδικό και τη βοηθό του, που έκαναν καταπληκτική δουλειά. Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποίησαν ήρθαν από το εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα τέτοια τεχνογνωσία είναι ουσιαστικά περιορισμένη.



Τα γλυπτά μανιτάρια είναι και αυτά κατασκευασμένα ένα-ένα στο χέρι, αλλά με απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Ολα αυτά δημιουργούν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα και σε ορισμένες περιπτώσεις παραμυθένιο! Με άλλα λόγια, η αρτιότητα των συλλογών, η φυσικότητα των εκθεμάτων, η εξαιρετική τους ποιότητα, η σπανιότητα ορισμένων ειδών (πχ η λεπτομύτα-το σπανιότερο πουλί σε Ευρώπη, Μ.Ανατολή και Β.Αφρική, ο κόνδορας των Ανδεων, ο μαυρογύπας από το δάσος της Δαδιάς στον Εβρο κλπ), αποτελούν επαρκείς λόγους επίσκεψης του μουσείου μας από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το μουσείο αυτό είναι ένα έργο τέχνης! Πιστεύουμε ότι είναι πρωτοποριακό, ίσως και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα στο είδος και στήσιμό του, κι αυτό θα λειτουργήσει θετικά για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή…» θέλει να πιστεύει ο κ. Πάλλας.

Οι συλλογές του Μουσείου

Η συλλογή των θηλαστικών αποτελείται κυρίως από ζώα της Ελλάδας και της Ευρώπης, κατά δεύτερο λόγο από άλλες ηπείρους. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ζώα, να ενημερωθούν και για τον κίνδυνο εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν. Το μουσείο διαθέτει πλούσια συλλογή ενδημικών και αποδημητικών πτηνών, που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους. Ορισμένα από αυτά είναι σπάνια, άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί. Η συγκεκριμένη συλλογή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και θα ανανεώνεται συνεχώς με νέα εκθέματα.

Το μουσείο Μανιταριών διαθέτει μια ευρείας έκτασης συλλογή, που περιλαμβάνει και τις πανάκριβες τρούφες. Τα μανιτάρια παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους, ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Η παρουσίασή τους γίνεται με βάση το οικοσύστημα που φύεται το κάθε είδος (οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, λιβάδι κλπ).

Και επιχειρηματικό εγχείρημα

Στόχων των συντελεστών του μουσείου είναι η ανάδειξη και διαφύλαξη της τοπικής φυσικής κληρονομιάς, αλλά και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του. «Υπάρχει, βεβαίως, και η επιχειρηματική πλευρά, αλλά αυτή είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις συνθήκες της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας» λέει ο κ. Πάλλας.

Το εισιτήριο εισόδου για τους μεμονωμένους επισκέπτες είναι στα 5 ευρώ, για τα παιδιά άνω των 4 ετών και τα γκρουπ στα 4 ευρώ, για τα σχολεία στα 3 ευρώ (περισσότερες πληροφορίες για τους δικαιούχους δωρεάν ή μειωμένου εισιτηρίου στο site του Μουσείου, www.meteoramuseum.gr)». Το μουσείο (χειμερινό ωράριο λειτουργίας 10.00-20.00, θερινό 10.00-22.00, ανοιχτό και σε γιορτές-αργίες) διαθέτει και πωλητήριο, για την αγορά αναμνηστικών δώρων, αλλά και περισσότερων από 30 είδη προϊόντων άγριων μανιταριών σε συσκευασίες.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και ειδικός χώρος φωτογράφησης με άγρια ζώα και σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και café με θέα τα Μετέωρα. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ασπροπάρης» φιλοξενούνται έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής ντόπιων καλλιτεχνών με θεματολογία όμοια με αυτή του μουσείου, εκπαιδευτικά εργαστήρια και διάφορες άλλες θεματικές περιβαλλοντικές δράσεις.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων-Mουσείο Μανιταριών έχει ήδη συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με την περιβαλλοντική οργάνωση για την Αγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ», πάνω σε ζητήματα περιβάλλοντος και προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του, έχει έρθει σε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των βαθμίδων -το Πανεπιστήμιο της Αθήνας αποτελεί και τον επίσημο επιστημονικό σύμβουλό του. Ταυτόχρονα, στα σκαριά είναι και συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης σχετικά με ερευνητικά προγράμματα και δραστηριότητες.

Δείτε εικόνες:


μουσειο καλαμπακα 13

μουσειο καλαμπακα 12

μουσειο καλαμπακα 11

μουσειο καλαμπακα 10

μουσειο καλαμπακα 9

μουσειο καλαμπακα 8
Περισσότερες εικόνες ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου