Με τόσα προβλήματα που έχουμε στην καθημερινότητα είναι παρήγορο που μερικά από αυτά σε πληρώνουν για να βρεις τη λύση τους.
Έτσι απαλύνεται το βάσανο της ζωής και ανταμείβεται πλουσιοπάροχα ο δημιουργικός νους, αυτός δηλαδή που βρίσκει λύση σε κάθε πρόβλημα που θα προκύψει, σκεφτόμενος πάντα εκτός πλαισίων.
Μιλάμε βέβαια για επιστημονικούς γρίφους κομματάκι δύσκολους που μόνο παίξε-γέλασε δεν είναι, αν και αξίζουν στα σίγουρα τον κόπο για μια δοκιμή, καθώς υπόσχονται όπως είπαμε τρελά ποσά στον άνθρωπο που θα βοηθήσει την επιστήμη και θα πάει τη γνώση μερικά επίπεδα παραπάνω.
Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά, πάρτε μολύβι και χαρτί και ξεκινήστε…
Τα Προβλήματα της Χιλιετίας (The Clay Mathematical Institute)
Ήταν το 2000 όταν το περίφημο μαθηματικό ινστιτούτο μάς παρέδωσε τη λίστα με τους 7 πιο διαβολικούς μαθηματικούς γρίφους όλων των εποχών, προσφέροντας μάλιστα όχι λιγότερο από 1 εκατ. δολάρια για τη λύση καθενός από δαύτους! Έχετε βέβαια χρόνο να τους σκεφτείτε και να τους ξανασκεφτείτε, καθώς από το 2000 μέχρι σήμερα μόλις ένας έχει τακτοποιηθεί: ήταν ο ρώσος μαθηματικός Grigori Perelman που έλυσε την Εικασία του Πουανκαρέ, ένα από τα δυσκολότερα μαθηματικά προβλήματα που περίμενε υπομονετικά σχεδόν έναν αιώνα για να βρει την απόδειξή του (πρωτοδιατυπώθηκε το 1904). Η ενασχόληση του Perelman με το άλυτο πρόβλημα πρέπει βέβαια να τον απομόνωσε για πολύ καιρό, καθώς όχι μόνο αρνήθηκε το παχυλότατο βραβείο του Clay αλλά και το λεγόμενο Νόμπελ Μαθηματικών, το σπουδαίο Μετάλλιο Φιλντς! Μην αποθαρρύνεστε ωστόσο από τις περιπέτειες κοινωνικής απομόνωσης του ρώσου μαθηματικού, καθώς 6 ακόμα άλυτα προβλήματα πληρώνουν εκατομμύρια…
Το γονιδίωμα που θα σε κάνει χρυσό
Αν τα ανώτερα μαθηματικά δεν είναι του γούστου σας, ασχοληθείτε τότε με τη γενετική. Καλωσορίσατε στο Archon Genomics X Prize, ένα βραβείο 10 εκατ. δολαρίων για να δημιουργήσετε μια απλή συσκευή που να μπορεί να δίνει την ακολουθία 100 ανθρώπινων γονιδίων μέσα σε 10 μέρες, με επιτρεπτή διακύμανση λάθους μόλις 1 στα 100.000. Και όλα αυτά με κόστος λιγότερο των 10.000 δολαρίων! Σας φαίνεται δύσκολο; Δοκιμάστε τότε την τύχη σας στους άλλους διαγωνισμούς του οργανισμού Χprize, όπως το να στείλετε ένα ρομποτάκι στη Σελήνη ή να εγκαινιάσετε τα ταξίδια αναψυχής στο Διάστημα, άθλοι που θα σας φέρουν αγκαλιά ακόμα και με 30 εκατ. δολάρια. Βουρ λοιπόν στα βραβεία του Χprize για να μάθετε περισσότερα…
Η νυχτερινή πρόκληση της NASA
Ξέρετε ότι η NASA ξαποστέλνει πια στο Διάστημα ρομποτικά οχηματάκια, όπως το περίφημο Curiosity που βολτάρει στον Άρη. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τα ηλιακά πάνελ δεν δουλεύουν τη νύχτα κι έτσι η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναζητεί τρόπους για αποδοτικότερη αποθήκευση ενέργειας, ώστε να μπορούν τα οχηματάκια της να κινούνται και το βράδυ. Είναι μάλιστα τόσο απελπισμένη που πληρώνει 1,5 εκατ. δολάρια σε όποιον βρει τη λύση για λογαριασμό της! Αν πιάνουν τα χέρια σας λοιπόν, ντου για το νυχτερινό όχημα της NASA που θα σας κάνει εκατομμυριούχους. Και μην ξεχάσετε να τσεκάρετε και τους άλλους διαγωνισμούς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, καθώς ποτέ δεν ξέρεις από πού μπορείς να πιάσεις την καλή…
Ο φορητός γιατρός τσέπης με τα πολλά μηδενικά
Φανταστείτε μια φουτουριστική συσκευούλα στην παλάμη σας που να μπορεί να διαγνώσει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση της υγείας σας καλύτερα και από ομάδα πανεπιστημιακών γιατρών! Αν μπορείτε πράγματι να τη φανταστείτε (και να τη φτιάξετε φυσικά) ο διαγωνισμός Qualcomm Tricorder Prize, που θυμίζει πολύ Star Trek είναι η αλήθεια, σας πληρώνει 10 εκατ. δολάρια για τη σύλληψή σας. Πέρα από το καλό που θα κάνετε στον κόσμο, θα μείνετε στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που έφερε στη ζωή ένα απίστευτο γκατζετάκι του Star Trek, τιμή εξίσου σπουδαία. Κι αν οι στρατιές των άνεργων γιατρών σάς πάρουν κατόπιν στο κυνήγι, οι φωνές διαμαρτυρίας δεν θα φτάνουν καν στα αυτιά σας, εκεί στον εκατοστό όροφο του πύργου που θα ζείτε πια…
Το ποντίκι-μαθουσάλας είναι η λύση στα προβλήματά σας
Αν είναι ένα πράγμα που έχει μάθει η επιστήμη από τα ποντίκια στα τόσα χρόνια που τα πετσοκόβει στα υπόγεια εργαστήριά της είναι αυτό: τα τρωκτικά έχουν ιδιαιτέρως σύντομο κύκλο ζωής. Κι εδώ μπαίνει το The Methuselah Mouse Project (Mprize), το οποίο πληρώνει από το 2003 μέχρι και 4 εκατ. δολάρια σε όποιον καταφέρει να τροποποιήσει γενετικά ή να αναπτύξει με οποιονδήποτε τρόπο ένα ποντίκι που να ξεπερνά τα 5 χρόνια ζωής. Η διαδικασία θα βοηθήσει την επιστήμη να μελετήσει μακροχρόνια νοσήματα και θα αυξήσει τον ρυθμό της προόδου. Συν του ότι θα σας κάνει ιδιαιτέρως ευκατάστατους…
Τα ευχαριστήρια τσεκ του Donald Knuth
Ο Knuth είναι συγγραφέας δοκιμίων για την επιστήμη της πληροφορικής και έχει σκαρώσει έναν δαιμόνιο τρόπο για να τα πουλά: δίνει αμοιβή σε όποιον βρει λάθη! Αν λοιπόν βρείτε ένα (πράγμα καθόλου εύκολο, μην απατάστε) σε κάποιο βιβλίο του, τότε θα εισπράξετε στη στιγμή 2,56 δολάρια, ποσό ευκαταφρόνητο μεν, μιλάμε όμως για τόσο δα τυπογραφικό ή ορθογραφικό λαθάκι! Η επιταγή θα είναι μάλιστα από την Τράπεζα του Σαν Σερίφ, η οποία έχει την έδρα της στον πλανήτη Πίνκους! Τι εννοείται δεν τα έχετε ξανακούσει; Είναι φυσικά γεννήματα της φαντασίας του συγγραφέα, καθώς οι χάκερ τον έκλεβαν όλη την ώρα υποκλέπτοντας τον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς οι νικητές του σπουδαίου αυτού βραβείου του κόσμου της πληροφορικής (αλήθεια αυτό) συνήθιζαν να φωτοτυπούν τις επιταγές και να τις ανεβάζουν κατόπιν στο ίντερνετ. Αν είστε παρατηρητικοί λοιπόν, να πού πρέπει να στρέψετε την ικανότητά σας…
Η Πρόκληση της Γης: Virgin
Ο βρετανός μεγιστάνας Richard Branson έκανε και πάλι τη διαφορά σε όρους χρηματικού επάθλου με καλό σκοπό: κάπου 25 εκατ. δολάρια θα πάνε στον νικητή του Virgin Earth Challenge, του διαγωνισμού που ψάχνει τρόπο να σώσει το περιβάλλον μέσω της ανατροπής του φαινομένου του θερμοκηπίου. Σήμερα υπάρχουν κάπου 200 δισ. τόνοι τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα, για να πάρεις ωστόσο το βραβείο δεν πρέπει να τους καθαρίσεις όλους, παρά μόνο 1 δισ. τόνους, τόσο που να δείξεις δηλαδή ότι ο τρόπος σου δουλεύει σε μεγάλη κλίμακα. Ξεκινήστε λοιπόν σήμερα να σκαρφίζεστε μέσα για να κάνετε τον πλανήτη μας πιο «πράσινο», κάτι που θα κάνει την τσέπη σας πιο «χρυσή»!
Η Υπερφυσική Πρόκληση
Το παχυλότατο έπαθλο του 1 εκατ. δολαρίων που δίνει το ίδρυμα The James Randi Educational Foundation θα πάει σε όποιον αποδείξει πέραν αμφιβολίας ότι η υπερφυσική δραστηριότητα και οι απόκοσμες εκδηλώσεις της είναι αληθινές! Ερευνητές λοιπόν παραφυσικών φαινομένων και συνωμοσιολόγοι όλου του κόσμου ενωθείτε, τα νέα είναι κάτι παραπάνω από καταπληκτικά! Ήταν το 1968, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής του στα ερτζιανά της Βρετανίας, που πρόσφερε αμοιβή 100 δολαρίων σε όποιον μπορούσε να αποδείξει ότι υπάρχουν πνεύματα και φαντάσματα, με το ποσό να παίρνει έκτοτε μπόλικες αυξήσεις και να φτάνει κάποια στιγμή στο δυσθεώρητο εκατομμυριάκι. Για να στεφθείς ωστόσο νικητής, δεν φτάνει να μαντέψεις σωστά το επόμενο τραπουλόχαρτο, αλλά να περάσεις όλα τα τεστ και τις δοκιμασίες του ιδρύματος. Ακόμα και τότε ο πάντα σκεπτικιστής Randi δεν θα πιστέψει στην ύπαρξη υπερφυσικής δραστηριότητας, θα ομολογήσει απλώς ότι εσύ κατάφερες να ικανοποιήσεις όλες τις παραμέτρους της πρόκλησής του και θα επιστρέψει στη σκληροπυρηνική αμφιβολία του. Όχι βέβαια ότι εσένα θα σε νοιάξει αυτό, καθώς θα έχεις το εκατομμυριάκι να παρηγορείσαι. Ας σημειώσουμε ωστόσο ότι μέντιουμ λαμπρά και πνευματιστές με περγαμηνές έχουν αποτύχει οικτρά στις δοκιμασίες αλήθειας του Randi, καθώς κανείς δεν έχει καταφέρει από το 1968 να τσεπώσει το έπαθλο…
Ο νανο-δορυφόρος της NASA
Όχι ένα, αλλά δύο ολόκληρα εκατομμυριάκια θα περιέλθουν στα χέρια όποιου καταφέρει να εκτοξεύσει έναν μικρό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη δύο φορές σε μια εβδομάδα. Ναι, καλά διαβάζετε, δύο φορές, καθώς μία μπορεί προφανώς ο καθένας μας οπότε δεν έχει νόημα! Πάλι στο πλαίσιο των διαγωνισμών που τρέχει η NASA συχνά-πυκνά, αυτός έχει λέει και καλό σκοπό από πίσω του, καθώς η πρόθεση της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ είναι να πυροδοτήσει έτσι το ενδιαφέρον του κοινού και να αυξήσει τη χρήση των προσωπικών δορυφόρων (ω ναι, προσωπικό δορυφόρο)! Κάθε νοικοκυριό και ο δορυφόρος του λοιπόν, άσε που θα γίνεις πλούσιος στην πορεία…
Το ασανσέρ για το Διάστημα
Εδώ μιλάμε όχι μόνο για βραβείο που εγγυάται 4 εκατ. δολάρια στον νικητή, αλλά και για κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο μας όπως τον ξέραμε! Το λένε Space Elevator Challenge και έχει να κάνει με την κατασκευή διαστημικού ανελκυστήρα, ένα ασανσέρ για το Υπερπέραν δηλαδή με τα όλα του. Δεν μιλάμε για γλωσσική μεταφορά, αλλά για πραγματικό ασανσέρ που θα σε ανεβάζει από τη Γη στα 60 μίλια ύψος, κατάλληλο προφανώς για τις μαμάδες των αστροναυτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που ξεχνάνε συνεχώς το κολατσιό τους. Ο διαγωνισμός είναι μάλιστα τμηματικός, κι έτσι δεν χρειάζεται να φτιάξετε το πράγμα για να τσεπώσετε το έπαθλο: φτάνει να βρείτε έναν αποδοτικό τρόπο λειτουργίας του ανελκυστήρα και θα πάρετε 1 εκατ. δολάρια. Χαρτί και μολύβι αμέσως…
newsbeast.gr
Έτσι απαλύνεται το βάσανο της ζωής και ανταμείβεται πλουσιοπάροχα ο δημιουργικός νους, αυτός δηλαδή που βρίσκει λύση σε κάθε πρόβλημα που θα προκύψει, σκεφτόμενος πάντα εκτός πλαισίων.
Μιλάμε βέβαια για επιστημονικούς γρίφους κομματάκι δύσκολους που μόνο παίξε-γέλασε δεν είναι, αν και αξίζουν στα σίγουρα τον κόπο για μια δοκιμή, καθώς υπόσχονται όπως είπαμε τρελά ποσά στον άνθρωπο που θα βοηθήσει την επιστήμη και θα πάει τη γνώση μερικά επίπεδα παραπάνω.
Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά, πάρτε μολύβι και χαρτί και ξεκινήστε…
Τα Προβλήματα της Χιλιετίας (The Clay Mathematical Institute)
Ήταν το 2000 όταν το περίφημο μαθηματικό ινστιτούτο μάς παρέδωσε τη λίστα με τους 7 πιο διαβολικούς μαθηματικούς γρίφους όλων των εποχών, προσφέροντας μάλιστα όχι λιγότερο από 1 εκατ. δολάρια για τη λύση καθενός από δαύτους! Έχετε βέβαια χρόνο να τους σκεφτείτε και να τους ξανασκεφτείτε, καθώς από το 2000 μέχρι σήμερα μόλις ένας έχει τακτοποιηθεί: ήταν ο ρώσος μαθηματικός Grigori Perelman που έλυσε την Εικασία του Πουανκαρέ, ένα από τα δυσκολότερα μαθηματικά προβλήματα που περίμενε υπομονετικά σχεδόν έναν αιώνα για να βρει την απόδειξή του (πρωτοδιατυπώθηκε το 1904). Η ενασχόληση του Perelman με το άλυτο πρόβλημα πρέπει βέβαια να τον απομόνωσε για πολύ καιρό, καθώς όχι μόνο αρνήθηκε το παχυλότατο βραβείο του Clay αλλά και το λεγόμενο Νόμπελ Μαθηματικών, το σπουδαίο Μετάλλιο Φιλντς! Μην αποθαρρύνεστε ωστόσο από τις περιπέτειες κοινωνικής απομόνωσης του ρώσου μαθηματικού, καθώς 6 ακόμα άλυτα προβλήματα πληρώνουν εκατομμύρια…
Το γονιδίωμα που θα σε κάνει χρυσό
Αν τα ανώτερα μαθηματικά δεν είναι του γούστου σας, ασχοληθείτε τότε με τη γενετική. Καλωσορίσατε στο Archon Genomics X Prize, ένα βραβείο 10 εκατ. δολαρίων για να δημιουργήσετε μια απλή συσκευή που να μπορεί να δίνει την ακολουθία 100 ανθρώπινων γονιδίων μέσα σε 10 μέρες, με επιτρεπτή διακύμανση λάθους μόλις 1 στα 100.000. Και όλα αυτά με κόστος λιγότερο των 10.000 δολαρίων! Σας φαίνεται δύσκολο; Δοκιμάστε τότε την τύχη σας στους άλλους διαγωνισμούς του οργανισμού Χprize, όπως το να στείλετε ένα ρομποτάκι στη Σελήνη ή να εγκαινιάσετε τα ταξίδια αναψυχής στο Διάστημα, άθλοι που θα σας φέρουν αγκαλιά ακόμα και με 30 εκατ. δολάρια. Βουρ λοιπόν στα βραβεία του Χprize για να μάθετε περισσότερα…
Η νυχτερινή πρόκληση της NASA
Ξέρετε ότι η NASA ξαποστέλνει πια στο Διάστημα ρομποτικά οχηματάκια, όπως το περίφημο Curiosity που βολτάρει στον Άρη. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τα ηλιακά πάνελ δεν δουλεύουν τη νύχτα κι έτσι η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναζητεί τρόπους για αποδοτικότερη αποθήκευση ενέργειας, ώστε να μπορούν τα οχηματάκια της να κινούνται και το βράδυ. Είναι μάλιστα τόσο απελπισμένη που πληρώνει 1,5 εκατ. δολάρια σε όποιον βρει τη λύση για λογαριασμό της! Αν πιάνουν τα χέρια σας λοιπόν, ντου για το νυχτερινό όχημα της NASA που θα σας κάνει εκατομμυριούχους. Και μην ξεχάσετε να τσεκάρετε και τους άλλους διαγωνισμούς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, καθώς ποτέ δεν ξέρεις από πού μπορείς να πιάσεις την καλή…
Ο φορητός γιατρός τσέπης με τα πολλά μηδενικά
Φανταστείτε μια φουτουριστική συσκευούλα στην παλάμη σας που να μπορεί να διαγνώσει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση της υγείας σας καλύτερα και από ομάδα πανεπιστημιακών γιατρών! Αν μπορείτε πράγματι να τη φανταστείτε (και να τη φτιάξετε φυσικά) ο διαγωνισμός Qualcomm Tricorder Prize, που θυμίζει πολύ Star Trek είναι η αλήθεια, σας πληρώνει 10 εκατ. δολάρια για τη σύλληψή σας. Πέρα από το καλό που θα κάνετε στον κόσμο, θα μείνετε στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που έφερε στη ζωή ένα απίστευτο γκατζετάκι του Star Trek, τιμή εξίσου σπουδαία. Κι αν οι στρατιές των άνεργων γιατρών σάς πάρουν κατόπιν στο κυνήγι, οι φωνές διαμαρτυρίας δεν θα φτάνουν καν στα αυτιά σας, εκεί στον εκατοστό όροφο του πύργου που θα ζείτε πια…
Το ποντίκι-μαθουσάλας είναι η λύση στα προβλήματά σας
Αν είναι ένα πράγμα που έχει μάθει η επιστήμη από τα ποντίκια στα τόσα χρόνια που τα πετσοκόβει στα υπόγεια εργαστήριά της είναι αυτό: τα τρωκτικά έχουν ιδιαιτέρως σύντομο κύκλο ζωής. Κι εδώ μπαίνει το The Methuselah Mouse Project (Mprize), το οποίο πληρώνει από το 2003 μέχρι και 4 εκατ. δολάρια σε όποιον καταφέρει να τροποποιήσει γενετικά ή να αναπτύξει με οποιονδήποτε τρόπο ένα ποντίκι που να ξεπερνά τα 5 χρόνια ζωής. Η διαδικασία θα βοηθήσει την επιστήμη να μελετήσει μακροχρόνια νοσήματα και θα αυξήσει τον ρυθμό της προόδου. Συν του ότι θα σας κάνει ιδιαιτέρως ευκατάστατους…
Τα ευχαριστήρια τσεκ του Donald Knuth
Ο Knuth είναι συγγραφέας δοκιμίων για την επιστήμη της πληροφορικής και έχει σκαρώσει έναν δαιμόνιο τρόπο για να τα πουλά: δίνει αμοιβή σε όποιον βρει λάθη! Αν λοιπόν βρείτε ένα (πράγμα καθόλου εύκολο, μην απατάστε) σε κάποιο βιβλίο του, τότε θα εισπράξετε στη στιγμή 2,56 δολάρια, ποσό ευκαταφρόνητο μεν, μιλάμε όμως για τόσο δα τυπογραφικό ή ορθογραφικό λαθάκι! Η επιταγή θα είναι μάλιστα από την Τράπεζα του Σαν Σερίφ, η οποία έχει την έδρα της στον πλανήτη Πίνκους! Τι εννοείται δεν τα έχετε ξανακούσει; Είναι φυσικά γεννήματα της φαντασίας του συγγραφέα, καθώς οι χάκερ τον έκλεβαν όλη την ώρα υποκλέπτοντας τον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς οι νικητές του σπουδαίου αυτού βραβείου του κόσμου της πληροφορικής (αλήθεια αυτό) συνήθιζαν να φωτοτυπούν τις επιταγές και να τις ανεβάζουν κατόπιν στο ίντερνετ. Αν είστε παρατηρητικοί λοιπόν, να πού πρέπει να στρέψετε την ικανότητά σας…
Η Πρόκληση της Γης: Virgin
Ο βρετανός μεγιστάνας Richard Branson έκανε και πάλι τη διαφορά σε όρους χρηματικού επάθλου με καλό σκοπό: κάπου 25 εκατ. δολάρια θα πάνε στον νικητή του Virgin Earth Challenge, του διαγωνισμού που ψάχνει τρόπο να σώσει το περιβάλλον μέσω της ανατροπής του φαινομένου του θερμοκηπίου. Σήμερα υπάρχουν κάπου 200 δισ. τόνοι τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα, για να πάρεις ωστόσο το βραβείο δεν πρέπει να τους καθαρίσεις όλους, παρά μόνο 1 δισ. τόνους, τόσο που να δείξεις δηλαδή ότι ο τρόπος σου δουλεύει σε μεγάλη κλίμακα. Ξεκινήστε λοιπόν σήμερα να σκαρφίζεστε μέσα για να κάνετε τον πλανήτη μας πιο «πράσινο», κάτι που θα κάνει την τσέπη σας πιο «χρυσή»!
Η Υπερφυσική Πρόκληση
Το παχυλότατο έπαθλο του 1 εκατ. δολαρίων που δίνει το ίδρυμα The James Randi Educational Foundation θα πάει σε όποιον αποδείξει πέραν αμφιβολίας ότι η υπερφυσική δραστηριότητα και οι απόκοσμες εκδηλώσεις της είναι αληθινές! Ερευνητές λοιπόν παραφυσικών φαινομένων και συνωμοσιολόγοι όλου του κόσμου ενωθείτε, τα νέα είναι κάτι παραπάνω από καταπληκτικά! Ήταν το 1968, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής του στα ερτζιανά της Βρετανίας, που πρόσφερε αμοιβή 100 δολαρίων σε όποιον μπορούσε να αποδείξει ότι υπάρχουν πνεύματα και φαντάσματα, με το ποσό να παίρνει έκτοτε μπόλικες αυξήσεις και να φτάνει κάποια στιγμή στο δυσθεώρητο εκατομμυριάκι. Για να στεφθείς ωστόσο νικητής, δεν φτάνει να μαντέψεις σωστά το επόμενο τραπουλόχαρτο, αλλά να περάσεις όλα τα τεστ και τις δοκιμασίες του ιδρύματος. Ακόμα και τότε ο πάντα σκεπτικιστής Randi δεν θα πιστέψει στην ύπαρξη υπερφυσικής δραστηριότητας, θα ομολογήσει απλώς ότι εσύ κατάφερες να ικανοποιήσεις όλες τις παραμέτρους της πρόκλησής του και θα επιστρέψει στη σκληροπυρηνική αμφιβολία του. Όχι βέβαια ότι εσένα θα σε νοιάξει αυτό, καθώς θα έχεις το εκατομμυριάκι να παρηγορείσαι. Ας σημειώσουμε ωστόσο ότι μέντιουμ λαμπρά και πνευματιστές με περγαμηνές έχουν αποτύχει οικτρά στις δοκιμασίες αλήθειας του Randi, καθώς κανείς δεν έχει καταφέρει από το 1968 να τσεπώσει το έπαθλο…
Ο νανο-δορυφόρος της NASA
Όχι ένα, αλλά δύο ολόκληρα εκατομμυριάκια θα περιέλθουν στα χέρια όποιου καταφέρει να εκτοξεύσει έναν μικρό δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη δύο φορές σε μια εβδομάδα. Ναι, καλά διαβάζετε, δύο φορές, καθώς μία μπορεί προφανώς ο καθένας μας οπότε δεν έχει νόημα! Πάλι στο πλαίσιο των διαγωνισμών που τρέχει η NASA συχνά-πυκνά, αυτός έχει λέει και καλό σκοπό από πίσω του, καθώς η πρόθεση της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ είναι να πυροδοτήσει έτσι το ενδιαφέρον του κοινού και να αυξήσει τη χρήση των προσωπικών δορυφόρων (ω ναι, προσωπικό δορυφόρο)! Κάθε νοικοκυριό και ο δορυφόρος του λοιπόν, άσε που θα γίνεις πλούσιος στην πορεία…
Το ασανσέρ για το Διάστημα
Εδώ μιλάμε όχι μόνο για βραβείο που εγγυάται 4 εκατ. δολάρια στον νικητή, αλλά και για κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο μας όπως τον ξέραμε! Το λένε Space Elevator Challenge και έχει να κάνει με την κατασκευή διαστημικού ανελκυστήρα, ένα ασανσέρ για το Υπερπέραν δηλαδή με τα όλα του. Δεν μιλάμε για γλωσσική μεταφορά, αλλά για πραγματικό ασανσέρ που θα σε ανεβάζει από τη Γη στα 60 μίλια ύψος, κατάλληλο προφανώς για τις μαμάδες των αστροναυτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που ξεχνάνε συνεχώς το κολατσιό τους. Ο διαγωνισμός είναι μάλιστα τμηματικός, κι έτσι δεν χρειάζεται να φτιάξετε το πράγμα για να τσεπώσετε το έπαθλο: φτάνει να βρείτε έναν αποδοτικό τρόπο λειτουργίας του ανελκυστήρα και θα πάρετε 1 εκατ. δολάρια. Χαρτί και μολύβι αμέσως…
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου