ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Θρίλερ με τους νεκρούς και αγνοούμενους της τραγωδίας του "Norman Atlantic"

Δεν έχει τέλος η τραγωδία του Norman Atlantic καθώς τρία 24ωρα μετά, οι ιταλικές αρχές δεν είναι σε θέση να δώσουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό όσων επέβαιναν και των
αγνοουμένων αλλά και τα ακριβή στοιχεία των διασωθέντων.


Τα επίσημα στοιχεία που δίνουν κάνουν λόγο για 475 επιβαίνοντες, 425 διασωθέντες, τουλάχιστον 13 νεκρούς - εκ των οποίων 2 Ελληνες - και 40 αγνοούμενους, οι 32 από τους οποίους είναι επίσης Ελληνες.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και δύο Αλβανοί ναυτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι απόψε εντοπίστηκε και περισυνελέγη άλλο ένα πτώμα από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Όμως, σύμφωνα με την εισαγγελία του Μπάρι, οι επιβαίνοντες στο πλοίο ήταν συνολικά 499. Εξ αυτών, οι 478 ήταν επισήμως οι επιβάτες, τρεις τουλάχιστον ήταν λαθρεπιβάτες, ενώ υπήρχαν και 18 υπεράριθμοι (overbooking). Ο εισαγγελέας Τζιουζέπε Βόλπε δήλωσε ότι οι λαθρεπιβάτες ήταν δύο Αφγανοί και ένας Σύρος, ένας εκ των οποίων έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο.Η εισαγγελία του Μπάρι, επισημαίνει ότι εφόσον «έχει επιβεβαιωθεί» η παρουσία λαθρεπιβατών στο πλοίο, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να εντοπιστούν εντός του ναυαγίου και άλλοι νεκροί, πέραν των 10 επιβεβαιωμένων θυμάτων.

Από την πλευρά του το Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοίνωσε πριν από λίγο,ότι το σύνολο των Ελλήνων επιβατών που έχουν διασωθεί και βρίσκονται είτε σε πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση είτε σε ελληνικό έδαφος, ανήλθε σε 236 άτομα σε σύνολο 268, που επέβαιναν στο πλοίο «Norman Atlantic».

Αλλοι 35 Έλληνες σε σύνολο περίπου 200 επιβατών περισυλλέγησαν και βρίσκονται στο πλοίο san Giorgio.

Επίσης,αναφέρει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 268 ήταν Έλληνες. Δύο από τους Έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί ως νεκροί και συνεχίζεται η αναζήτηση εντοπισμού άλλων 30.

Το σύνολο των διασωθέντων από το πλοίο «Norman Atlantic», (επιβάτες και πλήρωμα) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται σε 432 άτομα,προσθέτουν.

Πηγές από το λιμενικό σώμα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι Έλληνες σε δύο πολεμικά πλοία του Ιταλικού ναυτικού αλλά και στο san Giorgio.

Η διασταύρωση στοιχείων των επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» συνεχίζεται από τις ιταλικές, αλλά και από τις ελληνικές αρχές.

«Στόχος μας είναι να ταυτοποιηθούν όλοι οι επιβαίνοντες και να γυρίσουν με ασφάλεια σπίτια τους» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται και γίνεται «ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιος αβοήθητος».

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι η υπηρεσία διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων συγκεντρώνει στοιχεία ανεξάρτητα από τις ιταλικές αρχές.Επίσης,με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του ΛΣ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων.

Προηγουμένως,ταυτοποποιήθηκε από τις ελληνικές και τις ιταλικές Aρχές η σορός ενός εκ των δέκα νεκρών του πλοίου .Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο, γεννηθέντα στις 21/02/1957, στη Μελίκη Ημαθίας.Η σορός του άτυχου Έλληνα έχει μεταφερθεί σε ιταλικό νοσοκομείο και συγκεκριμένα σε πολυκλινική του Μπάρι.

Ενδεικτική του χάους που επικρατεί είναι η περίπτωση του Γ. Δούλη που οι πληροφορίες που τον ανέφεραν ως θύμα μέχρι χθες αλλάζουν άρδην, καθώς το συντονιστικό κέντρο της Ρώμης ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το θύμα τελικά είναι αυτό που αναφερόταν.

Αιτία είναι ότι ο γιος του φερόμενου ως νεκρού δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει σε κανένα από τα πέντε πτώματα τον πατέρα του, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του πρώτου νεκρού από την τραγωδία στο φλεγόμενο πλοίο.

Στα θύματα του Norman Atlantic προστέθηκαν δύο Ιταλοί οδηγοί φορτηγών , σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Τα πτώματα αναγνωρίστηκαν από συναδέλφους τους που εργάζονται στην περιοχή της Νάπολης.

Ακόμη,,δύο αλβανοί ναυτικοί σκοτώθηκαν όταν έσπασε καλώδιο του πλοίου τους ενώ ρυμουλκούσαν το Norman Atlantic.

"Ένας άνθρωπος βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν έσπασε το καλώδιο το οποίο πιάστηκε στην προπέλα. Ένας δεύτερος εξέπνευσε ενώ του παρέχονταν οι πρώτες βοήθειες από το ιατρικό πλήρωμα ελικοπτέρου", δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος των λιμενικών αρχών στην Αυλώνα της Αλβανίας.

Με έγγραφό του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ζήτησε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη την επίσπευση της διαδικασίας για τη διερεύνηση του ναυτικού ατυχήματος του πλοίου «Norman Atlantic».

Ήδη, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει κινήσει τις διαδικασίες και η υπόθεση ανατέθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, η οποία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: Για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό.

Ο φάκελος για τη διενέργεια προανάκρισης δόθηκε στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Δίωξη για πολλαπλή ανθρωποκτονία κατά του Ιταλού πλοιοκτήτη Κάρλο Βισεντίνι και πλοιάρχου Aρτζίλιο Τζιακομάτζι του Norman Atlantic άσκησαν οι εισαγγελικές αρχές.

Οι δυο τους αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια.


Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών του Norman Atlantic που διασώθηκαν από τη ναυτική τραγωδία και επέστρεψαν στην Ελλάδα ή βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος.

Οι ιστορίες που περιγράφουν οι διασωθέντες προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά για την επιχείρηση των Ιταλών διασωθέντων, τις συνθήκες που επικράτησαν πάνω στο πλοίο και την τραγωδία που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους.

Η διασωθείσα Πολύμνη Δημητρουλάκη που μετά από 48 ώρες περιπέτειας έφθασε τα ξημερώματα στο λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο Europa Cruise περιγράφει με σοκαριστικές λεπτομέρειες τα όσα έζησε επί 12 ώρες πάνω στο φλεγόμενο πλοίο μαζί με τον σύζυγό της , ενώ καταγγέλλει ότι οι Ιταλοί έδιναν προτεραιότητα στη διάσωση των δικών τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Ιταλοί μας κλωτσάγανε, μας κλωτσάγανε οι Ιταλοί. Με βάλανε στο σωσίβιο και δεν με ανεβάζανε επάνω, μου βγάλανε το σωσίβιο και βάζανε τους δικούς τους, Ιταλούς. Με πετάξανε, βάλαμε σωσίβιο μαζί με τον άνδρα μου και μετά ήρθε ένας Ιταλός μου πέταξε το σωσίβιο έβαλε έναν δικό του και τον ανέβασε επάνω».

Άλλοι διασωθέντες μιλούν για ακόμη πιο φρικιαστικά γεγονότα. Σε μαρτυρίες που κατέγραψε η «La Repubblica» χαρακτηριστική αυτή Έλληνα επιβάτη, του 32χρονου οδηγού, Χρήστου Περλή που αναφέρει: «Οι άντρες άρχισαν να χτυπούν για να μπορέσουν να μπουν πρώτοι. Δεν σκέφτηκαν ούτε τις γυναίκες, ούτε τα παιδιά, τίποτα».

Ο πανικός και η παντελής έλλειψη οδηγιών από την πλευρά του πληρώματος ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πολύωρης ταλαιπωρίας των επιβατών: «Ο καπνός έφτανε μέχρι την καμπίνα (του ελικοπτέρου). Όταν νύχτωσε, άρχισε ο πανικός. Ποδοπατούσαν ο ένας τον άλλο. Άνθρωποι σε καλή κατάσταση και όμως προσπαθούσαν να παρακάμψουν την σειρά και ανέβαιναν στην γέφυρα, επιχειρώντας να περάσουν μπροστά από γυναίκες και παιδιά» διηγείται ένας διασώστης.

Άλλος επισημαίνει ότι κάποιοι του έδιναν… χρήματα και λεφτά για να πάρουν σειρά προτεραιότητας και να σώσουν αυτούς κι όχι άλλους. «Μας προσέφεραν τα πάντα, ακόμη και χρυσό, για να τους απομακρύνουμε. Υπήρχαν ακόμη και εκείνοι που από τον φόβο τους μας δάγκωναν τα χέρια. Ήταν η πιο μεγάλη πρόκληση», αναφέρει η La Repubblica.

Η τετραμελής οικογένεια Αποστόλου από το Βόλο θα έκαναν διακοπές στο Μιλάνο. Όταν ξέσπασε η φωτιά, διηγούνται με φωνή που τρέμει, καθώς φέρνουν ξανά στο νου τους τον τρόμο που έζησαν, η οικογένεια χώρισε! Μάνα και πατέρας έχασαν τα δυο τους παιδιά, ηλικίας 11 και 8 ετών, ξεκινώντας μια ατέλειωτη αναζήτηση, εν μέσω τρικυμίας, πυκνού καπνού και κρύου , στα καταστρώματα του φλεγόμενου Norman Atlantic. Η ιστορία τους είχε ευτυχή κατάληξη και το βράδυ της Δευτέρας έφτασαν όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ακόμα μιας οικογένειας, όπου τα δυο παιδιά έφτασαν στην Ελευσίνα, η μητέρα τους βρίσκεται στο Λέτσε, ενώ ο πατέρας τους, σώος και αυτός, σε φρεγάτα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Δυο ακόμα αδερφάκια έφτασαν σώα κι αυτά στην Ηγουμενίτσα και περιμένουν πλέον με ανυπομονησία να ταξιδέψουν ως την Ελευσίνα και να ανταμώσουν με τους γονείς τους, που έχουν να τους δουν από την ώρα που τους αποχαιρέτησαν στο φλεγόμενο πλοίο.

Σπαρακτικές είναι οι εικόνες κατέγραψε ο δημοσιογράφος του iefimerida Αγγελος Μόσχοβας κατά τη διάρκεια της διάσωσης των επιβαινόντων του Norman Atlantic με μία μητέρα να αναζητάει τα παιδιά της και τον σύζυγό της.

Η ίδια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο super puma στο πλοίο των Μινωικών Γραμμών και μόλις έφτασε εκεί άρχισε απεγνωσμένα να αναζητά τα δύο της παιδιά, αλλά και το σύζυγό της. Έπειτα από μερικά φρικτά λεπτά αγωνίας κατάφερε να εντοπίσει το μεγαλύτερο παιδί της, ένα εξάχρονο κοριτσάκι, αλλά συνέχισε με πανικό να ψάχνει τα άλλα δύο μέλη της οικογένειάς της, καθώς κάθε ένας τους είχε μεταφερθεί ξεχωριστά με ελικόπτερο, στα πλοία που υποδέχονταν τους διασωθέντες.

Τελικά μετά από λίγο η γυναίκα, μία Ελληνίδα που μένει στην Κέρκυρα και ταξίδευε με την οικογένειά της στην Ιταλία για να πάνε για σκι, κατάφερε να επικοινωνήσει με έναν δικό της άνθρωπο που είχε μιλήσει ήδη με το σύζυγό της. Μόνο όταν τη διαβεβαίωσαν ότι τόσο ο σύζυγός της, όσο και το μικρότερο παιδί της είχαν διασωθεί, κατάφερε εκείνη να ηρεμήσει και ξέσπασε σε κλάματα ανακουφισμένη με τα καλά νέα.

"Το πλοίο ήταν άθλιο αλλά παρόλα αυτά επιβιβαστήκαμε. Τουλάχιστον τρεις συνάδελφοί μου έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή κοιμήθηκαν στα φορτηγά τους αντί να κοιμηθούν σε κάποια από τις καμπίνες", περιέγραψε η οδηγός φορτηγού Ευφροσύνη Μπεζάτη, λίγα λεπτά αφού έπεσε στην αγκαλιά των δικών της ανθρώπων.

Και συνέχισε: "Κοιμόμουν στην καμπίνα μου και ξύπνησα από τους καπνούς. Κανένας από το καράβι δεν μας βοήθησε. Δεν είχαμε ενημέρωση από το πουθενά. Από τις 5.30 το πρωί της Κυριακής έως τις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας που με μετέφεραν στη Ιταλία ήμουν μούσκεμα. Τηλεφώνησα στους δικούς μου για να τους πω ότι δεν θα με ξαναδούν. Μας άφησαν στο έλεος του Θεού".


imerisia.gr-AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου