Η πολιτική γεωγραφία της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία 40 χρόνια
Το 16ο κάλεσμα στις κάλπες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρας μας θα βιώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές του ’74 μέχρι και τις πιο πρόσφατες του 2012, το εκλογικό σώμα έχει πάρει μέρος σε 15 βουλευτικές εκλογικές διαδικασίες με σκοπό να αναδείξει τους αιρετούς αντιπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, εμπλουτίζοντας μόνο πρόσφατα τον εκλογικό χάρτη με διαφορετικό από τα συνηθισμένα δύο χρώματα…
Γράφει η Νίκη Παπάζογλου
Παρατηρώντας κανείς την εκλογική γεωγραφία της χώρας όπως διαμορφώθηκε σε όλες τις μέχρι τώρα αναμετρήσεις, εύλογα συμπεραίνει πως από τις 15 βουλευτικές εκλογικές διαδικασίες δύο είναι τα χρώματα και αντιστοίχως τα κόμματα που έχουν μονοπωλήσει τις πρωτιές. Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) νίκησε 9 φορές και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) τις άλλες 6. Βέβαια, η ΝΔ μόνο τις 4 φορές κέρδισε μαζί με την πρωτιά και την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όποτε ήρθε πρώτο, διέθετε περισσότερες από 150 έδρες στη Βουλή.
Πέραν των λοιπών στατιστικών όμως εκπληκτικότερο παρουσιάζεται το γεγονός πως από το 1974 μέχρι και σήμερα, οι περισσότεροι διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου εμφανίζουν, τις περισσότερες φορές το ίδιο επώνυμο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την άποψη πως ζούμε σε μια χώρα που η ρητορική δεινότητα και η πολιτική ικανότητα είναι κληρονομική…
1. 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1974 – ΝΔ
Ο «απελευθερωτής» πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής
Μετά από δέκα χρόνια προσέρχονται εκ νέου οι Έλληνες στις κάλπες. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη μέρα, ως πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, το κόμμα του εγγυητή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, σαρώνει στις εκλογές λαμβάνοντας σχεδόν το 55% και μοναδικό στην ελληνική πολιτική ιστορία αριθμό ψήφων (219 έδρες). Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Ένωση Κέντρου του Γεώργιου Μαύρου και τρίτο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Το νομιμοποιημένο ΚΚΕ συμμετέχει για πρώτη φορά σε εκλογές από το 1936.
Αποτελέσματα
ΝΔ: 54,37% – 219 έδρες
ΕΚΝΔ (Ένωση Κέντρου / Νέες Δυνάμεις): 20,42% – 60 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 13,58% – 13 έδρες
Ενωμένη Αριστερά: 9,47% – 8 έδρες
2. 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1977 – ΝΔ
Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει αλλά ο Καραμανλής επανεκλέγεται
Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, η Νέα Δημοκρατία, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κερδίζει ξανά τις εκλογές, σαφώς όμως αποδυναμωμένη σε ψήφους και έδρες. Η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου καταποντίζεται, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση με θεαματικά αυξημένες δυνάμεις (25% και 93 έδρες) σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων εκλογών. Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος κατεβαίνει ανεξάρτητο και φτάνει σχεδόν στο 10%, ενώ η Συμμαχία Αριστερών και Προοδευτικών δυνάμεων του Ηλία Ηλιού εκλέγει μόνο 2 βουλευτές αφού συγκεντρώνει το 2.72%. Σε εκείνες τις εκλογές την εμφάνισή τους κάνουν και δυο πρωταγωνιστές της Αποστασίας του ’65, ο Στέφανος Στεφανόπουλος με την Εθνική Παράταξη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων. Η Βουλή που προκύπτει από τις εκλογές είναι για πρώτη φορά επτακομματική διεκδικώντας το ρεκόρ πολυφωνίας.
Αποτελέσματα
ΝΔ: 41,84% – 171 έδρες
ΠΑΣΟΚ : 25,34% – 93 έδρες
Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου : 11,95% – 16 έδρες
ΚΚΕ: : 9,36% – 11 έδρες
Εθνική Παράταξις : 6,82% – 5 έδρες
Συμμαχία : 2,72% – 2 έδρες
Νεοφιλελεύθεροι : 1,08% – 2 έδρες
3. 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1981 – ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός της «Αλλαγής»..
Η συνέχεια ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου