ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Το φόρεμα που διχάζει...




Από το φόρεμα της Μόνικα Λεβίνσκι είχε ο κόσμος να ασχοληθεί τόσο πολύ με ένα φόρεμα… όλα άρχισαν από τον μπλόγκερ
Swiked, που υπό το hashtag #TheDress ζήτησε τη βοήθεια των χρηστών του διαδικτύου για το τι χρώμα είναι ένα φόρεμα, καθώς εκείνος και οι φίλοι του δεν μπορούσαν να καταλήξουν.


Σε λίγες ώρες, όλο το διαδίκτυο, από τις πιο σοβαρές εφημερίδες μέχρι τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίστηκε σε στρατόπεδα: οι μισοί υποστηρίζουν ότι το φόρεμα είναι χρυσό με λευκό #whiteandgold και οι υπόλοιποι ότι είναι μπλε με μαύρο #blackandblue.




Ιδού η επιστημονική εξήγηση:
Το αν βλέπετε το εν λόγω φόρεμα μπλε με μαύρο, ή άσπρο με χρυσό, εξαρτάται από το ποιος είστε και πού είστε. Το ποιο χρώμα βλέπουν τα μάτια σας είναι στην πραγματικότητα μια συνέπεια του τρόπου που τα μάτια μας έχουν εξελιχθεί και σημαίνει σημαντικά πράγματα για το πώς επεξεργάζονται τα μάτια σας το χρώμα σε έναν κόσμο που φωτίζεται από το φως του ήλιου.
Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκέφαλος πρέπει να αποφύγει να δει το χρώμα του φωτός που ανακλάται από ένα αντικείμενο, και να δει μόνο το χρώμα του ίδιου του αντικειμένου. Αν βλέπει ένα λευκό πουκάμισο λουσμένο στο κίτρινο ήλιο, για παράδειγμα, θα πρέπει να αφαιρέσει την κιτρινίλα του ήλιου, έτσι ώστε να μπορεί να δει την λευκότητα του πουκάμισου - και συνήθως αυτό κάνει. Το ίδιο είδος συστήματος βρίσκεται σε φωτογραφικές μηχανές και ονομάζεται ισορροπία λευκού. Αυτό επιτρέπει στην κάμερα να κάνει το ίδιο πράγμα που κάνει και ο εγκέφαλος: να αποφασίσει τι θα πρέπει να είναι λευκό, μέσα στην εικόνα, και να προσαρμόσει τα χρώματα ανάλογα.
Αλλά το φόρεμα - μπλε και μαύρο, ή άσπρο και χρυσό - μπερδεύει κάπως το σύστημα αυτό, όπως φαίνεται. Κάποιοι εγκέφαλοι βλέπουν το φόρεμα και προσπαθούν να απορρίψουν το μπλε κομμάτι - κάτι σαν το φως του περιβάλλοντος τη νύχτα. Άλλοι προσπαθούν και απαλλάσσονται από την επίδραση του χρυσού μέρους, επειδή ο εγκέφαλος το βλέπει ως το χρώμα μιας ηλιόλουστης μέρας, και βλέπουν το φόρεμα ως μπλε και μαύρο.
Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν τόσο διαφορετικά χρώματα, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ανάλογα με τη φωτεινότητα του δωματίου και το φόντο της σελίδας που το φόρεμα παρουσιάζεται. Αυτά τα πράγματα μπορούν να ενθαρρύνουν τον εγκέφαλο είτε να βλέπει το φως του περιβάλλοντος όπως το φως της ημέρας, είτε όπως το χρώμα της νύχτας. Αλλά μπορεί επίσης να βλέπουμε τα χρώματα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύμφωνα με κάποιες εξηγήσεις για το φόρεμα. Και όλα εξαρτώνται από ραβδία και κωνία.
Αυτά είναι τα δύο διαφορετικά είδη κυττάρων που είναι στα μάτια μας και επιτρέπουν στον εγκέφαλο να βλέπει τα χρώματα. Τα ραβδία είναι πιο ευαίσθητα στο φως και χρησιμοποιούνται για να βλέπουμε τα σχήματα, αλλά όχι το χρώμα. Τα κωνία είναι λιγότερο ευαίσθητα στο φως, αλλά χρησιμοποιούνται για να βλέπουμε το χρώμα. Αν έχετε περισσότερα από το ένα ή το άλλο είδος, θα σας οδηγήσει πιθανόν να βλέπετε το φόρεμα λευκό με χρυσό, ή μπλε και μαύρο.
Κι ενώ τελικά το τι αποφασίζει ο εγκέφαλος σας εξαρτάται από το φως του περιβάλλοντος στην εικόνα, τα είδη κυττάρων στο μάτι σας συμβάλουν στην απόφαση. Για να δοκιμάσετε την ιδέα, δείτε το φόρεμα σε μια σελίδα με λευκό φόντο. Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς ένα σκοτεινό δωμάτιο για μισή ώρα, πριν κοιτάξετε το φόρεμα εκεί σε μαύρο φόντο… Ή μην ξαναγυρίσετε στο δωμάτιο για να γλιτώσετε και τις διαφωνίες!


independent.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου