Η εταιρεία ηλεκτρικών που μεσουράνησε για πάνω από τριάντα χρόνια φιλοδοξεί να επιστρέψει στα ελληνικά νοικοκυριά μέσω ...Πολωνίας
Υπάρχει παντού, σε κάποιο εξοχικό, σε κάποιο σπίτι στο χωριό, στο πατρικό μας. Και ας έχει φυράνει το λάστιχο στις πόρτες του ψυγείου, και ας τρίζει ο φούρνος κάθε φορά που τον ανοίγεις,
και ας έχει κάνει η σκουριά τα πρώτα της μπαλώματα πάνω στο λευκό. Η Ιζόλα είναι εκεί να σου θυμίζει και να σου αποδεικνύει ότι κάποτε οι Έλληνες, χωρίς να έχουν κάποια παράδοση, κατάφερναν να κάνουν αθάνατες ηλεκτρικές συσκευές.
Πάνω σε αυτές τις γλύκες μνήμες ανακοινώθηκε και επίσημα η επιστροφή της που θα γίνει μέσω Πολωνίας καθώς στην Ελλάδα κάθε εργοστάσιο που κλείνει δύσκολα ανοίγει ξανά. Και το τελευταίο της έκλεισε οριστικά το Πάσχα του 1991 αφού πλέον είχε απαξιωθεί, συγχωνευθεί με την Εσκιμό και κρατικοποιηθεί.
Το WE του news247 επικοινώνησε με τον κ. Γιώργο Δημητρίου του προέδρου της “Γ.Ε. Δημητρίου” της εταιρείας που ανέλαβε να επαναφέρει την Ιζόλα στην ζωή. “Πιστεύουμε πως τώρα να είναι ώρα να επιστρέψουμε, σαν κοινωνία και σαν καταναλωτές, στις παλιές μας αξίες, στις διαχρονικές αξίες. Στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, και συγκεκριμένα στο μαγείρεμα, η Ιταλική αγορά καλύπτει τις ανάγκες της από την ιταλική βιομηχανία που σχεδιάζει για αυτήν γνωρίζοντας το πώς μαγειρεύει. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανική αγορά, τη Γερμανική, τη Τσεχική, όπως και στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Κορέα, τη Τουρκία… Στην Ελλάδα, με εξαίρεση την ΠΙΤΣΟΣ, που συνεχίζει να σχεδιάζει για τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, όλες οι υπόλοιπες μάρκες διαθέτουν προϊόντα σύγχρονα και ασφαλή, που δεν «μυρίζουν» όμως Ελλάδα…” .
“Οι κουζίνες Ιζόλα γιατί με αυτές τις συσκευές ξεκινάμε προς το παρόν”, όπως εξηγεί o κ. Δημητρίου “σχεδιάζονται και προδιαγράφονται στην Ελλάδα, με γνώμονα τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή. Κατασκευάζονται στην Ε.Ε., και συγκεκριμένα σε μεγάλο εργοστάσιο της Πολωνίας, αποκλειστικά για την Ιζόλα”.
Η ιστορία της Ιζόλα στις ηλεκτρικές συσκευές ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 όταν ο Παναγιώτης Δράκος, που έφυγε πάμφτωχος από την Θήβα, με την βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ και ένα δάνειο από την Εθνική επέκτεινε την μονάδα που έφτιαχνε σωλήνες, εμαγιέ και καζανάκια, στις ηλεκτρικές συσκευές. Ήταν η εποχή που η ΔΕΗ έστηνε κολώνες και το ηλεκτρικό ρεύμα επεκτείνονταν σε όλη την Ελλάδα, και η ίδια εποχή, λίγο μετά τον εμφύλιο, που η χώρα άρχισε να νοικοκυρεύεται και να αποκτά τον αστικό της χαρακτήρα. Το 1952, στις εγκαταστάσεις της Ιζόλα στις Τζιτζιφιές, δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό ψυγείο. Παρούσα και η βασιλική οικογένεια που προς τιμήν της δόθηκαν οι πρώτες συσκευές για να εξοπλίσουν τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης. Ένα χρόνο πριν, και μόλις 20 μήνες μετά την χρηματοδότηση από τους Αμερικάνους είχε προηγηθεί η ηλεκτρική κουζίνα και ο θερμοσίφωνας. Μέσα σε λίγα χρόνια η Αθήνα και οι υπόλοιπες πόλεις άφηναν πίσω τους τις παγωνιέρες και τα χωριά τα «φανάρια» για χάρη της Ιζόλα. Για χάρη της επίσης, ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, ο πατριάρχης της ελληνικής διαφήμισης, πραγματοποίησε τις πρώτες έρευνες αγοράς στην Ελλάδα και μερικές από τις κλασικές καμπάνιες μέσω της πρωτοποριακής για την εποχή της διαφημιστική ΑΔΕΛ. Ο Μ. Καραγάτσης θα γράψει μερικά από τα πιο εμπνευσμένα του κείμενα για την εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών όσο καιρό εργάζονταν στην ΑΔΕΛ ενώ λίγο πριν πεθάνει ο εμπνευσμένος συγγραφέας της γενιάς του '30 θα συντάξει την βιογραφία του Παναγιώτη Δράκου τον οποίο θαύμαζε και τον αποκαλούσε ο «αυτοδημιούργητος».Υπάρχει παντού, σε κάποιο εξοχικό, σε κάποιο σπίτι στο χωριό, στο πατρικό μας. Και ας έχει φυράνει το λάστιχο στις πόρτες του ψυγείου, και ας τρίζει ο φούρνος κάθε φορά που τον ανοίγεις,
και ας έχει κάνει η σκουριά τα πρώτα της μπαλώματα πάνω στο λευκό. Η Ιζόλα είναι εκεί να σου θυμίζει και να σου αποδεικνύει ότι κάποτε οι Έλληνες, χωρίς να έχουν κάποια παράδοση, κατάφερναν να κάνουν αθάνατες ηλεκτρικές συσκευές.
Πάνω σε αυτές τις γλύκες μνήμες ανακοινώθηκε και επίσημα η επιστροφή της που θα γίνει μέσω Πολωνίας καθώς στην Ελλάδα κάθε εργοστάσιο που κλείνει δύσκολα ανοίγει ξανά. Και το τελευταίο της έκλεισε οριστικά το Πάσχα του 1991 αφού πλέον είχε απαξιωθεί, συγχωνευθεί με την Εσκιμό και κρατικοποιηθεί.
Το WE του news247 επικοινώνησε με τον κ. Γιώργο Δημητρίου του προέδρου της “Γ.Ε. Δημητρίου” της εταιρείας που ανέλαβε να επαναφέρει την Ιζόλα στην ζωή. “Πιστεύουμε πως τώρα να είναι ώρα να επιστρέψουμε, σαν κοινωνία και σαν καταναλωτές, στις παλιές μας αξίες, στις διαχρονικές αξίες. Στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, και συγκεκριμένα στο μαγείρεμα, η Ιταλική αγορά καλύπτει τις ανάγκες της από την ιταλική βιομηχανία που σχεδιάζει για αυτήν γνωρίζοντας το πώς μαγειρεύει. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανική αγορά, τη Γερμανική, τη Τσεχική, όπως και στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Κορέα, τη Τουρκία… Στην Ελλάδα, με εξαίρεση την ΠΙΤΣΟΣ, που συνεχίζει να σχεδιάζει για τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, όλες οι υπόλοιπες μάρκες διαθέτουν προϊόντα σύγχρονα και ασφαλή, που δεν «μυρίζουν» όμως Ελλάδα…” .
“Οι κουζίνες Ιζόλα γιατί με αυτές τις συσκευές ξεκινάμε προς το παρόν”, όπως εξηγεί o κ. Δημητρίου “σχεδιάζονται και προδιαγράφονται στην Ελλάδα, με γνώμονα τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή. Κατασκευάζονται στην Ε.Ε., και συγκεκριμένα σε μεγάλο εργοστάσιο της Πολωνίας, αποκλειστικά για την Ιζόλα”.
Από τις εγκαταστάσεις στην Καλλιθέα έχει μείνει μόνο το φουγάρο για να θυμίζει τις ημέρες δόξας που γνώρισε η Ιζόλα καθώς και ένα μικρό «μουσείο» με κάποιες παλιές συσκευές που φιλοξενείται στο υπερ μάρκετ Σκλαβενίτης που χτίστηκε το 2009 στον χώρο που ήταν κάποτε το εργοστάσιο της.
Κωστής Χριστοδούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου