ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

CSI στη βαφή των μαλλιών


Νέα μέθοδος εξασφαλίζει την ταχύτερη και ακριβέστερη ταυτοποίηση των τριχών που βρίσκονται στον τόπο ενός εγκλήματος


Οι εγκληματίες, άνδρες και γυναίκες, που είτε για λόγους κοκεταρίας είτε για τις... ανάγκες του επαγγέλματος βάφουν τα μαλλιά τους θα έχουν στο εξής έναν παραπάνω λόγο να φυλάγονται, όπως δείχνουν τα τελευταία «νέα του εργαστηρίου». Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία να εντοπίζει τους «κατόχους» τριχών που βρίσκει στον τόπο ενός εγκλήματος πολύ πιο γρήγορα και εύκολα από τα τεστ DNA αναγνωρίζοντας αν οι τρίχες είναι βαμμένες καθώς και τη μάρκα της βαφής μαλλιών που έχει χρησιμοποιηθεί.


Αν η έννοια της «βαμμένης τρίχας» σάς φαίνεται στενή και περιορισμένη, κάνετε λάθος. Στην εποχή μας τα βαμμένα μαλλιά τείνουν πλέον να αποτελούν τον κανόνα, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας και λευκών τριχών. Στον δε «κόσμο του εγκλήματος» δεν υιοθετούνται μόνο για λόγους ματαιοδοξίας, αλλά εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς.  Οπως έχουμε δει επανειλημμένως και από το ελληνικό «αστυνομικό δελτίο», σε πολλές περιπτώσεις άνδρες και γυναίκες που θέλουν να τελέσουν μια εγκληματική ενέργεια ή διώκονται και θέλουν να περάσουν απαρατήρητοι καταφεύγουν στη λύση της αλλαγής, όχι μόνο της κουπ, αλλά και του χρώματος των μαλλιών τους.


Τα μειονεκτήματα του τεστ DNA

Αντίθετα με την εντύπωση που σχηματίζει ο περισσότερος κόσμος βλέποντας τις αστυνομικές σειρές που προβάλλονται στην τηλεόραση, η ανάλυση τριχών με τεστ DNA δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Oπως τονίζουν ο Ρίτσαρντ Π. Βαν Ντόιν και ο Ντμίτρι Κουράουσκι από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν των Ηνωμένων Πολιτειών στη σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Analytical Chemistry» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, η ανάλυση του DNA των τριχών αποτελεί συνήθως επίπονη διαδικασία η οποία μάλιστα αρκετά συχνά οδηγεί σε ασαφή αποτελέσματα.

Κατά πρώτον, αναφέρουν, για να είναι κατάλληλα προς εξέταση DNA τα δείγματα των τριχών θα πρέπει να διατηρούν ανέπαφη τη ρίζα τους, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει τις περισσότερες φορές στην «πραγματική ζωή». Επιπλέον, όπως προσθέτουν, η ανάλυση απαιτεί αρκετό χρόνο με αποτέλεσμα συχνά να καθυστερεί την εξιχνίαση μιας υπόθεσης. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι δυο ερευνητές θέλησαν να δουν αν θα μπορούσαν να απλοποιήσουν και να επισπεύσουν τα πράγματα. Για να το επιτύχουν σκέφτηκαν να δώσουν μια «ταυτότητα» στις τρίχες εξετάζοντας όχι τη «βαθιά» γενετική τους σύσταση αλλά την επιφάνειά τους, και συγκεκριμένα τη βαφή που ενδεχομένως έχει εφαρμοστεί σε αυτήν.

«Φάσματα» στη βαφή

Προκειμένου να ανιχνεύσουν την ενδεχόμενη... χρωματική επεξεργασία των τριχών οι επιστήμονες επέλεξαν μια παραλλαγή της φασματοσκοπίας Ράμαν, τη surface-enhanced Raman spectroscopy (SERS). Η SERS, η οποία δίνει πληροφορίες για τη δομή μορίων, ιόντων και κρυστάλλων ανιχνεύοντας την ενέργεια με βάση τη σκέδαση του φωτός από ακτίνες λέιζερ, χρησιμοποιείται ήδη ευρέως από τις εγκληματολογικές υπηρεσίες. Μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα με ένα φορητό φασματοσκόπιο Ράμαν και είναι σε θέση να ανιχνεύσει ακόμη και σε απειροελάχιστες ποσότητες ναρκωτικά και παράνομες ουσίες, κατάλοιπα από σφαίρες ή εκρηκτικά και σωματικά υγρά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν ανέπτυξαν μια μέθοδο ανάλυσης των τριχών με φασματοσκοπία Ράμαν η οποία, όπως έδειξαν τα πειράματά τους, είναι ταχύτατη και άκρως αποτελεσματική. Μπορεί να εξακριβώσει πολύ γρήγορα αν ένα δείγμα τρίχας, ακόμη και όταν είναι πάρα πολύ μικρό (το οποίο είναι και το σύνηθες στον τόπο ενός εγκλήματος), διατηρεί το φυσικό του χρώμα ή είναι βαμμένο καθώς και - στη δεύτερη περίπτωση - ποιας μάρκας είναι η βαφή που έχει χρησιμοποιηθεί. Θεωρούν ότι η μέθοδός τους θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για τις διωκτικές αρχές.

Οπως τονίζουν ο κ. Βαν Ντόιν και ο κ. Κουράουσκι στη μελέτη τους, η τεχνική τους δεν δίνει μόνο άμεσα και ακριβή αποτελέσματα αλλά επιπλέον μπορεί να εφαρμοστεί επί τόπου από τους ειδικούς των εγκληματολογικών υπηρεσιών εξοικονομώντας ακόμη περισσότερο χρόνο.



Φαφούτη Λαλίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου