
πρωτοκλασάτων στελεχών του σε εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος, ακόμα και για εσωτερικά μαχαιρώματα στο υπουργείο, και από την άλλη ο Π.Καμμένος ανακοινώνει, ενώπιον της πρεσβευτού του Ισραήλ στην Ελλάδα νέο «αμυντικό Δόγμα» Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Άραγε, το μέγαρο Μαξίμου, που προεκλογικά έκανε λόγο περί αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτους τι λέει; Επίσης, ο κ.Καμμένος έχει ρωτήσει την άποψη της Λευκωσίας ή είναι και αυτό το «νέο Δόγμα», όπως εκείνο το «κάλεσμα» που είχε κάνει, όταν είχε επισκεφτεί τη μεγαλόνησο, για να πάρει η Κύπρος μαχητικά αεροσκάφη; Φαίνεται ότι η «ορχήστρα της συγκυβέρνησης» είναι εντελώς «ξεκούρδιστη».
Χθες, λοιπόν, ο Π.Καμμένος πήγε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα, προκειμένου να ενημερωθεί για την ελληνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2015» η οποία διεξάγεται με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων Στρατού Ξηράς. Τι πήγε δηλαδή, ολόκληρη επίσκεψη με όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε. Μάλιστα, φρόντισε να φωτογραφίζεται, μαζί με τους στρατιωτικούς –για πολλοστή φορά- ως «μάχιμο κομμάντο» με τζάκετ παραλλαγής, αλλά, όταν ήταν στην αίθουσα της ενημέρωσης, α, εκεί έφυγε η παραλλαγή, και μπήκε το κοστούμι.
Στην Ανδραβίδα ήταν και η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Ιρίτ Μπεν Αμπά, δεδομένου ότι στην άσκηση «Ηνίοχος» για πρώτη φορά μετείχαν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, όπως επίσης και δυνάμεις ξηράς των ΗΠΑ. Ενώπιον της κ.Αμπά, λοιπόν, ο κ.Καμμένος είπε: «Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν ένα χώρο που -γιατί όχι- μπορεί να είναι το νέο αμυντικό δόγμα, το οποίο μπορεί να προεκταθεί και προς το Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κάτι που θα επιδιώξει η Ελλάδα».
Τώρα, βέβαια, δεν ξέρουμε αν ο κ.Καμμένος μιλάει ενίοτε με τον υπουργό Εξωτερικών, κ.Νίκο Κοτζιά, ή λέει ό,τι θέλει. Διότι, αν δούμε τις δηλώσεις Κοτζιά στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα σε επίσημη επίσκεψη, και τις συγκρίνουμε με τις σημερινές δηλώσεις Καμμένου, μάλλον ισχύει το «τρείς λαλούν και δυο χορεύουν». Ο κ.Κοτζιάς, λοιπόν, είπε για το Κυπριακό ότι λύση, χωρίς να αποχωρήσουν τόσο οι τουρκικές, όσο και οι ελληνικές δυνάμεις από τη μεγαλόνησο, δεν μπορεί να υπάρξει. Τώρα, πως συνάδει η δήλωση Καμμένου περί «νέου αμυντικού Δόγματος» με τη θέση Κοτζιά,… άγνωστες οι βουλές του Κυρίου.
Για το Κυπριακό, ειδικότερα, ο κ.Κοτζιάς, μιλώντας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, εξήγησε: «Εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη επιθυμούμε, και για τον εαυτό μας και για την Τουρκία, να αποσυρθεί από την Κύπρο. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση, αν δεν συμβεί αυτό. Δεν θα είναι λύση, θα είναι μία εικονική λύση ή μία ψευδαίσθηση λύσης και θα κοροϊδευόμαστε. Άρα, επιθυμούμε να σταματήσουν και των άλλων και τα δικά μας τα δικαιώματα που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Νομίζω ότι το σκέφτονται καλά. Το μήνυμα κατεγράφη, από την αμερικανική κυβέρνηση μέχρι τον γ.γ. του ΟΗΕ». Και κατέληξε: «Αν οι Τούρκοι θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».
Διπλωμάτης εκ του προχείρου
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τακτική Καμμένου και εμπλοκή του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, φέρεται να έχει ενοχλήσει σφόδρα το υπουργείο Εξωτερικών. Κύκλοι του μάλιστα, εξέφραζαν την δυσφορία τους, όταν πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας, από την Αίγυπτο όπου βρέθηκε, προανήγγειλε την ΑΟΖ ή, όταν από τις ΗΠΑ, και τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ.Νούλαντ, μιλούσε επί παντός επιστητού της εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ.Καμμένος, πάντως, στις χθεσινές δηλώσεις του, έκανε και ένα ακόμη «λάθος». Εξέθεσε την Αίγυπτο, λέγοντας ουσιαστικά ότι, μέσω της Ελλάδος, προωθείται η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου - Ισραήλ. Κι’ αυτό, διότι ναι μεν η Αίγυπτος συγκεκαλυμμένα θέλει τη συνεργασία με το Ισραήλ, στην περιοχή της, αλλά επουδενί επιθυμεί να το δείχνει, επειδή κάθε συνεργασία αραβικής χώρας με το Ισραήλ θεωρείται στον αραβικό κόσμο ως «κόκκινο πανί».
Τι κρύβεται πίσω από τα εξοπλιστικά;
Όσον αφορά τον Γιάννη Ταφύλλη, ο ίδιος δήλωσε: «Δεν έχω ιδέα για το αν ο άνθρωπος ήταν υπεργολάβος ή δεν ήταν. Θα το απαντήσει ο ίδιος, δεν ξέρω αν είχε τέτοιου είδους εμπλοκή αλλά πάντως τώρα στο υπουργείο δεν έχει καμία εμπλοκή με τα εξοπλιστικά. Έχει μόνο το θέμα του πολιτικού προσωπικού. Η επίθεση που γίνεται, γίνεται καθαρά από συμφέροντα εταιρειών και ιδίως ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες θα πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς δεν πρόκειται να υποστούμε κανέναν εκβιασμό». Και συνέχισε, επιτιθέμενος για την προβληματική προμήθεια των γαλλικών ελικοπτέρων, NH-90, τα οποία «πρακτόρευσαν» στην Ελλάδα γνωστά, μεγάλα επιχειρηματικά πρόσωπα.
Εμείς, πάντως, δεν ξέρουμε αν οι αρμοδιότητες του κ.Ταφύλλη περιορίζονται μόνο σε θέματα πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Άμυνας, αλλά, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, το σίγουρο είναι ότι αυτή είναι η επιθυμία του υπουργικού γραφείου: Να κρατηθεί μακριά από τα όποια εξοπλιστικά προγράμματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, κ.Κ.Ησυχος, και ο υφυπουργός, Ν.Τόσκας, αν και δείχνουν να παρακολουθούν διακριτικά τα τεκταινόμενα, προκειμένου να μην φανεί ότι διαταράσσουν την εικόνα της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά έντονη είναι η φημολογία ότι έχουν στείλει μηνύματα στο μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τα οποία ο κ.Καμμένος επιχειρεί την πλήρη «άλωση» συγκεκριμένων, νευραλγικών τομέων του υπουργείου.
Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2015 προβλέπεται να ξοδευτούν 700 εκ.ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι χρήματα, τα οποία έχουν αποφασιστεί να διατεθούν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο του «μίνι εξοπλιστικού» Αβραμόπουλου (2,5 δις. το μεγαλύτερο εξοπλιστικό στην περίοδο της κρίσης), και μένει να φανεί αν θα το υλοποιήσει και η παρούσα κυβέρνηση. Την πρώτη δόση για το P3 πάντως, την ενέκρινε το τωρινό ΚΥΣΕΑ.
Αntinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου