ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Όχι στον έντιμο συμβιβασμό του Τσίπρα λέει ο Λαφαζάνης!

Σε άρθρο μανιφέστο του Παναγιώτη Λαφαζάνη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Crash, ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης διαμηνύει στον Αλέξη Τσίπρα ότι
ο «έντιμος συμβιβασμός» είναι ένας όρος «αδόκιμος, ρευστός και χωράει τα πάντα και τίποτα». Ουσιαστικά πρόκειται για την απάντηση της Αριστερής Πλατφόρμας στην διάθεση του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα να υπαναχωρήσει από ένας μέρος των κόκκινων γραμμών που αρχικά είχε θέσει υπό το βάρος της χρηματοδοτικής ασφυξίας της οικονομίας, προκειμένου να υπογραφεί μια συμφωνία με τους εταίρους.



«Ο ΣΥΡΙΖΑ -απαντάει ο Λαφαζάνης- δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, δεν θα δεχτεί συμφωνία που θα είναι ασύμβατη με τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις».
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προκρίνει ανοιχτά τη ρήξη και την επιστροφή στη δραχμή σημειώνοντας ότι «Αν οι “εταίροι” και ΔΝΤ πιστεύουν ότι θα μας εκβιάσουν με όπλο την άρνηση χρηματοδότησης και ότι θα τρομοκρατούν εσαεί τον ελληνικό λαό με τον “μπαμπούλα” της πτώχευσης και του εθνικού νομίσματος πλανώνται πλάνη οικτρά. Η Ελλάδα – συνεχίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης- διαθέτει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και μπορεί να έχει προοπτική χωρίς τη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ και χωρίς τη ρευστότητα που δίνει με το σταγονόμετρο η ΕΚΤ προς τις τράπεζες».
Τα όσα αναλυτικά αναφέρει σ’ αυτό το άρθρο ο υπουργός ΠΑΠΕΝ εξηγούν και γιατί ο Τσίπρας ανοίγει θέμα δημοψηφίσματος, κάτι άλλωστε που μέχρι στιγμής ούτε το απορρίπτει, αλλά ούτε και το εγκρίνει η Πλατφόρμα, τα στελέχη της οποίας προκρίνουν το σενάριο της ρήξης και σ’ αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζουν θετικά την όποια δυνατότητα «νέας προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία». Προς το παρόν μάλλον καχύποπτα προσεγγίζουν το θέμα του δημοψηφίσματος από την άποψη ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ερώτημα που θέλει να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στον ελληνικό λαό και σε κάθε περίπτωση δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «δεν έχω εντολή για ρήξη».
Το δημοψήφισμα και ο Τσακαλώτος
Σ’ αυτή τη φάση είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί έναν ελιγμό σε όλα τα επίπεδα (εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ) με το δημοψήφισμα. Άλλωστε η πρωτοβουλία για δημοψήφισμα, η οποία αμφισβητείται από αρκετούς κατά πόσο ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να την τραβήξει ως το τέλος έρχεται αμέσως μετά την αναβάθμιση Τσακαλώτου που λειτουργεί ουσιαστικά σαν συν-υπουργός δίπλα στο Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ.
Μάλιστα της δημόσιας αυτοκριτικής Τσίπρα για το ότι πιάστηκε «κορόιδο» από Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, προηγήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η δήλωση Τσακαλώτου ότι ήταν στρατηγικό και τακτικό λάθος η μη εξασφάλιση της χρηματοδότησης με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Δύο μέρες μετά ο αναπληρωτής υπουργός διεθνών οικονομικών σχέσεων (ΥΠΕΞ) αναβαθμίστηκε σε συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ουσιαστικά ο κυματοθραύστης μέσω του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να συγκρατήσει ένα μεγάλο μέρος των αντιδράσεων και της δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει κυβερνητικές επιλογές αναφορικά με τη διαπραγμάτευση αλλά και άλλες όπως η περίπτωση Πανούση και τα θέματα δημόσιας τάξης στο τμήμα εκείνο της προεδρικής πλειοψηφίας, της λεγόμενης «ομάδας των 53». Στόχος του πρωθυπουργού είναι ο έλεγχος των εσωκομματικών εξελίξεων αν υπάρξει ένας συμβιβασμός με τους εταίρους που ήδη αυτό το ενδεχόμενο δημιουργεί ρωγμές στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με παρέμβασή του στο κομματικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5» τόνισε ότι ένας συμβιβασμός έχει νόημα μόνο αν δεν οδηγεί σε συνεχείς υποχωρήσεις. «Αν έχεις πολιτικό σχέδιο και αυτό δίνει διεξόδους, τότε μπορείς να δεχθείς κάποιους συμβιβασμούς. Αντιθέτως αν στο μόνο που οδηγεί ένας συμβιβασμός είναι στον επόμενο, τότε δεν έχεις λόγο να το κάνεις» είπε χαρακτηριστικά.
«Ναι ή όχι στο ευρώ με μνημόνιο», το ερώτημα του δημοψηφίσματος κατά τον Αλέξη Μητρόπουλο
Η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ σιγοβράζει όπως δείχνουν και οι παρεμβάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και ενός τμήματος των ΠΑΣΟΚογενών όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ο αντιπρόεδρος της βουλής μάλιστα με τις οβιδιακές κατά καιρούς μεταμορφώσεις των θέσεων που εκφράζει τα τελευταία δύο χρόνια προέβη σε μια κίνηση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες για τη σκοπιμότητά της και τις επιδιώξεις της. Αναφέρθηκε στο πιθανό ερώτημα που μπορεί να έχει ένα δημοψήφισμα και τόνισε ότι το «σωστό» ερώτημα είναι να πει η κυβέρνηση στο λαό περίπου τα εξής: «Εσείς θέλετε ευρώ, οι δανειστές μας ζητάνε μνημονιακά μέτρα για να παραμείνουμε στο ευρώ. Αποφασίστε». Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί είτε ως προσπάθεια ακύρωσης του δημοψηφίσματος αν ο Τσίπρας δεν θέλει να τραβήξει τα πράγματα μέχρι του σημείου επιστροφής στη δραχμή. Από την άλλη θα μπορούσε το θέμα που ανοίγει ο αντιπρόεδρος της βουλής να λειτουργήσει ως προπομπός και σχεδίου πλήρους ρήξης με τους εταίρους της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ χαρακτηριστική η εισήγησή του στη βουλή πριν μερικές εβδομάδες για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια όπου ο Αλέξης Μητρόπουλος ήταν καταπέλτης για την ΕΕ και την ΟΝΕ επιρρίπτοντας πλήρως τις ευθύνες τους Ευρωπαίους τις τελευταίες δεκαετίες για την παραγωγική καθήλωση και την οικονομική στασιμότητα και κρίση της Ελλάδας.
Δραγασάκης: Η ψυχή της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες έχει σπάσει τη σιωπή του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για να αμβλυνθούν ορισμένα σημεία των κόκκινων γραμμών του ΣΥΡΙΖΑ και να επέλθει ένας συμβιβασμός με τους εταίρους. Αρχικά με τη συνέντευξή του στην κομματική εφημερίδα Αυγή, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε την Κυριακή πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία γιατί η χρηματοδοτική ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε υφεσιακά μέτρα που τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αποφύγει, ενώ σήμερα με συνέντευξή του πάλι σε κομματικό μέσο, στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» επιχείρησε να εξηγήσει στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ την ανάγκη της γραμμής για δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι «αν η κυβέρνηση βρεθεί στο αδιέξοδο υπάρχει η λύση της προσφυγής στο λαό».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πριν από δύο Κυριακές σε συνέντευξή του στο Βήμα ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν αυτός που είχε ανοίξει το τελευταίο διάστημα τυχόν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για προσφυγή στο λαό λέγοντας ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους στην κυβέρνηση έχουν τη λύση των εκλογών ή του δημοψηφίσματος.
Για όσους γνωρίζουν καλά την κομματική γεωγραφία και την ψυχοσύνθεση της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νο2 της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είναι εκείνο το στέλεχος που απολαμβάνει πλήρους εκτίμησης και σεβασμού από τα μέλη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ όσο κανένα άλλο στέλεχος. Για όσους δε, έχουν παρακολουθήσει κομματικά σώματα είναι εύκολο να διαπιστώσουν ότι οι πάντες κρέμονται από τα χείλη του και παίρνουν πολύ σοβαρά τα όσα λέει το έμπειρο αυτό κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου.
Εκλογές για εντολή «ήπιας λιτότητας»
Υπέρ της γραμμής για πρόωρες εκλογές φέρονται οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης οι οποίοι μάλιστα άνοιξαν το θέμα από το βήμα της βουλής τις προηγούμενες μέρες και αμέσως μετά ακολούθησε η παρέμβαση Τσίπρα για δημοψήφισμα αν και εφόσον η συμφωνία υπερβαίνει τα όρια της εντολής που όπως είπε έχει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ο Νίκος Φίλης μάλιστα δεν κρύβει ότι ουσιαστικά αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο συμβιβασμός που επιδιώκει είναι μια πιο «ήπια λιτότητα» και μάλιστα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σημείωσε ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία «δεν θα έχει μόνιμα υφεσιακά μέτρα (σ.σ. εννοεί πιθανές περικοπές εισοδημάτων ή αυξήσεις σε φόρους), αν χρειαστεί κάτι έκτακτο θα το κουβεντιάσουμε». Σύμφωνα με την άποψη αυτή η ήπια λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση και ουσιαστικά επιχειρείται η δικαιολόγηση της γραμμής αυτής που αποτελεί μετατόπιση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι «ο χειρότερος συμβιβασμός θα είναι καλύτερος από τα μνημόνια της ΝΔ» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι διεργασίες έχουν τη βάση τους στην κρίση στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ που εδράζεται στη βασική αντίφαση των προτάσεων του που αντίκειται της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Αυτές οι αντιφάσεις εκφράστηκαν προεκλογικά με την υπόσχεση για τέλος της λιτότητας και του μνημονίου εντός Ευρώπης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μετέωρος καθώς ένα τμήμα του προκρίνει την εφαρμογή του προγράμματός του ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης ακόμα και ΕΕ ενώ ένα άλλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το όριο των συμβιβασμών θα πρέπει να υπακούει στην πάση θυσία παραμονή στο ευρώ. Αυτός είναι και ο γόρδιος δεσμός που καλείται να κόψει ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάλχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου