Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ιρανός ΥΠΕΞ προς Τσίπρα: Εσύ Χριστό εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ με τις διαπραγματεύσεις μας!

Εξαιρετικά σημαντική η επίσκεψη Ζαρίφ στην Αθήνα. Κανονικά, ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τη χώρα μας στην
αρχή Ιανουαρίου, αλλά εξαιτίας των εκλογών, ως ήταν φυσικό, το ταξίδι αναβλήθηκε. Τώρα, ο Ζαρίφ, αυτή η «αλεπού» της ιρανικής διπλωματίας, μεταβαίνοντας στην Ελβετία για το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων (5+1 χώρες -ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία), αφού επανειλημμένως θύμισε την τεράστια ιστορική κληρονομιά, από αρχαιοτάτων χρόνων, Ελλάδας – Περσίας, ευχήθηκε «η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός να σημειώσουν επιτυχία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που τώρα είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε κι εδώ (σ.σ. ελληνική διαπραγμάτευση) με αξιοπρέπεια και σεβασμό να λυθεί το πρόβλημα, όπως κι εμείς (σ.σ. ιρανική διαπραγμάτευση) προσπαθούμε αντιστοίχως για τα δικά μας θέματα». Και, βέβαια, αναφερόμενος στο οποιοδήποτε αποτέλεσμα υπάρξει στην Ελβετία, είπε ότι «μετά από χιλιάδες χρόνια ιστορίας, το Ιράν δεν πρόκειται να δεχτεί ότι θα το ντροπιάσουν».



Στην πραγματικότητα, πάντως, ο ίδιος ήταν αρκετά αισιόδοξος για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Κι αυτό, το λέμε, επειδή οι οποιεσδήποτε αλλαγές σημειωθούν, θα επηρεάσουν συνολικά την παγκόσμια σκακιέρα, και βέβαια την περιοχή μας. «Εγώ ελπίζω –είπε ο κ.Ζαρίφ- ότι εν τέλει θα καταλήξουμε σε μια τελική ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος». Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι, αν η άλλη πλευρά σεβαστεί όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί στη Λωζάννη σχετικά με τις παραμέτρους που θα στοιχειοθετήσουν μια συμφωνία, και εφόσον προσπαθήσει να διατηρηθούν και η μια και η άλλη πλευρά στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού, θα μπορέσει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία με το Ιράν. Μια συμφωνία που θα είναι βιώσιμη και ισορροπημένη. Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, θα τηρηθούν και οι προθεσμίες. Εάν όμως υπάρχει επιμονή σε υπερβολικές απαιτήσεις και σε επαναδιαπραγματεύσεις, θα είναι πολύ δύσκολο να περιμένουμε να υπάρξει συμφωνία ακόμη και πέραν της προθεσμίας αυτής».
Ντιλ με την Αθήνα;
Εάν όλα πάνε καλά, τους επόμενους μήνες θα πρέπει, βήμα το βήμα, να αρχίσει η άρση των κυρώσεων της Δύσης. Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, στον χορό των κυρώσεων μπήκε δυναμικά (ή αναγκάστηκε από τις ΗΠΑ να μπει) και η ΕΕ. Αυτό, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, έπληξε ιδιαίτερα την Ελλάδα. Για έναν επιπλέον λόγο: Διότι η χώρα μας ήταν ίσως η μοναδική που εισήγαγε ενεργειακούς πόρους με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Το θέμα λοιπόν, αφορά την Ελλάδα, όπως επίσης και διότι θα ανοίξουν σημαντικές δουλειές για τους έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες στο Ιράν.
Σε αυτά ακριβώς τα σημεία, εστίασε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συνάντησή του με τον κ.Ζαρίφ. Εκτός της υπογραφής συμφωνίας για έναρξη απευθείας πτήσεων από την Τεχεράνη στην Αθήνα, γεγονός που θα συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού, είπε ο ίδιος, «συζητήσαμε ζητήματα ανάπτυξης της συνεργασίας μας σε τομείς που είναι εκτός των διεθνών κυρώσεων», αλλά «και την προετοιμασία της συνεργασίας μας σε τομείς όπου θα υπάρχει πεδίο συνεργασίας μετά την υπέρβαση των κυρώσεων, ελπίζω σύντομα». Και πρόσθεσε: Επίσης, συνέδεσα τη συζήτηση που κάναμε για τα ενεργειακά, με την αξιοποίηση του ελληνικού εμπορικού στόλου, που έχει μεγάλη ειδίκευση στη μεταφορά πετρελαίου και υγροποιημένου αερίου. Η Ελλάδα, ή, πιο σωστά, οι Έλληνες εφοπλιστές, διαθέτουν μεγάλο στόλο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και πετρελαίου. Η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ιράν στον ενεργειακό τομέα είναι δυνατή και επιθυμητή. Το Ιράν διαθέτει υψηλής ποιότητας και ποσότητας αέριο και ιδιαίτερα πετρέλαιο και η Ελλάδα είναι σε ένα σημείο της γεωγραφίας που αποτελεί είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στις μεταφορές. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό -μετά και από τη συνάντηση που είχαμε στη Βουδαπέστη πέντε κράτη, η Τουρκία, η Ελλάδα, η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία- θέλουμε ως Ελλάδα, να γίνουμε μία χώρα προορισμός και ταυτόχρονα διέλευσης ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη». Και κατέληξε: «Νομίζω ότι στους νέους αγωγούς που έχει ανάγκη η περιοχή θα μπορεί να διοχετεύεται ενέργεια και από το Ιράν».
Με Τσίπρα και … εξάδελφό του
Ο κ.Κοτζιάς, βέβαια, απέφυγε εντέχνως να αναφέρει σε ποιόν από τους δυο αγωγούς αναφέρεται. Στο αμερικανικό σχέδιο αγωγού μεταφοράς αζερικού –και, γιατί όχι;- ιρανικού στο μέλλον- αερίου, ή στο ρωσικό (Turkish – Greek Stream); Όπως και να’ χει, οι συζητήσεις γι’ αυτό έγιναν με τον κ.Τσίπρα, και τον κ.Λαφαζάνη, παρουσία του κ.Δραγασάκη ο οποίος συνόδευε τους κ.κ.Τσίπρα και Λαφαζάνη και στη Μόσχα. Ο κ.Ζαρίφ συναντήθηκε προηγουμένως και με την πρόεδρο της Βουλής, Ζ.Κωνσταντοπούλου. Άγνωστο που «κολλάει» ένας ΥΠΕΞ με πρόεδρο Κοινοβουλίου.
Τις επαφές με το Ιράν είχε αναλάβει, και ξεκινήσει τουλάχιστον πριν από δυο μήνες ο εξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, και σημερινός γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας. Τότε, ο ίδιος είχε μεταβεί στην Τεχεράνη, ενώ στο μεταξύ, στην Αθήνα δημοσιοποιούνταν πληροφορίες ακόμα και για εξεύρεση κάποιας μορφής βοήθειας του Ιράν προς την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, οι –λείαν στενές- επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με την Τεχεράνη είχαν ξεκινήσει πολύ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ειδικά την τελευταία περίοδο οπότε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ο κ.Βενιζέλος, οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ με Τεχεράνη, αλλά και την εδώ πρεσβεία της, ήταν τουλάχιστον αδιάφορες, αν όχι σε σημείο μηδέν.
Εν πάση περιπτώσει, ο κ.Ζαρίφ το επισήμανε ότι «ιδιαίτερα με τον έλληνα πρωθυπουργό έχουμε κοινές απόψεις σχετικά με το πώς πρέπει να πιέσουμε και να επιμείνουμε για μια αξιοπρεπή λύση μέσω του αμοιβαίου σεβασμού (σ.σ. για τις ιρανικές διαπραγματεύσεις σχετικά με εμπάργκο – πυρηνικό πρόγραμμα). Το Ιράν δεν μπορεί να αποδεχτεί οποιαδήποτε λύση, η οποία δεν μας σέβεται και δεν είναι αξιοπρεπής. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο, στο να πείσει και τους υπόλοιπους και να τους κάνει να καταλάβουν ότι συμφωνίες μπορούμε να δεχτούμε, εφόσον όλες οι πλευρές μπορούν να είναι σίγουρες ότι έχουν επιτύχει θετικά αποτελέσματα, όχι σε βάρος άλλων. Εάν κάτι γίνεται σε βάρος των υπολοίπων, αυτό δεν είναι δυνατό να ευσταθεί σήμερα. Όσο περισσότεροι το καταλάβουν, τόσο το καλύτερο. Και πιο πολύ το ξέρουν αυτό οι φίλοι μας στην Ελλάδα», σημείωσε, κάνοντας μια –έμμεση πλην σαφή- παραπομπή στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.
Και κατέληξε: «Ίσως κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα χάσουμε όλοι μαζί. Έτσι λειτουργεί η διεθνής κοινότητα και πιστεύω ότι η Ελλάδα και ως μέλος του ΟΗΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ, με τη βαθιά αίσθηση που έχει της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής παράδοσης, μπορεί να πείσει και τους υπόλοιπους φίλους μας σε αυτούς τους οργανισμούς, αλλά και τους μη φίλους μας, ότι πρέπει να αξιολογήσουν και να καταλάβουν αυτές τις πραγματικότητες».



antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου