Μπορεί η Ιερά Σύνοδος να αποκηρύσσει τη γιόγκα ως «θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού», αλλά η απήχησή της είναι
«οικουμενική» και οι «πιστοί» της στο δυτικό κόσμο συνεχώς πληθαίνουν. Από τη σκοπιά της, η Εκκλησία ορθώς διαχωρίζει τη θέση της, αφού η γιόγκα έχει μια σαφή πνευματική διάσταση - ετυμολογικά, άλλωστε, η λέξη προκύπτει από το «yug» που στα σανσκριτικά σημαίνει «ένωση». Ένωση, σώματος και πνεύματος, βεβαίως, που επιδιώκεται με πρακτικές φιλοσοφικά ξένες προς τη χριστιανική παράδοση.<
Αλλά είναι ανάγκη να επιδιώξει κανείς την «ένωση» οπωσδήποτε; «Πρόκειται για πολύ προσωπική υπόθεση», λέει στο WE η εκπαιδεύτρια Εύη Μπουζάκη, που διδάσκει τη γιόγκα ως συνδυασμό άσκησης και πνευματικών πρακτικών. «Ο κάθε ασκούμενος την προσεγγίζει διαφορετικά, ανάλογα με τους στόχους του. Άλλος το κάνει απλώς για να αποκτήσει ένα όμορφο σώμα, άλλος για να ενωθεί με το βαθύτερο εαυτό του, αυτόν που βρίσκεται στη βάση του – γιατί, ναι, αυτό είναι η γιόγκα στον πυρήνα της. Εγώ τους δείχνω ένα δρόμο, τους παρέχω κάποια ‘εργαλεία’ και, στη συνέχεια, ο καθένας επιλέγει πού θέλει να φθάσει, αν θα εμβαθύνει περισσότερο ή όχι. Προσωπικά, χρησιμοποιώ πολύ το διαλογισμό. Είναι ένα εργαλείο το οποίο έχω δουλέψει αρκετά. Είναι άσκηση του νου, το αντίστοιχο της εκγύμνασης του σώματος. Σαν να ανοίγεις το κεφάλι σου και να βγάζεις όλα τα απόβλητα από μέσα.»
Δεν ενδιαφέρονται, λοιπόν, όλοι να ενώσουν σώμα και πνεύμα. Πολλοί fan της γιόγκα αρκούνται στα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή αναπνοή και στην ευεξία που προσφέρει η άσκηση. Θέλουν απλώς να σηκώνονται το πρωί και να νιώθουν όμορφα. Καθώς η γιόγκα γίνεται δημοφιλέστερη, διευρύνονται και πληθαίνουν οι υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτή, όπως τα yoga retreat: πρόκειται για «καταφύγια», στα οποία οι συμμετέχοντες «αποσύρονται» για να γυμναστούν, να διαλογιστούν και να απολαύσουν ένα διαφορετικό concept διακοπών. Ένα από τα πιο exclusive καταφύγια, σχεδόν με την κυριολεκτική έννοια του όρου, βρίσκεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Αργυρόνησο -ή silver island- ένα ειδυλλιακό ιδιόκτητο νησί 59 στρεμμάτων που βρίσκεται βόρεια της Εύβοιας. Η ονομασία του προέρχεται από το ασημένιο χρώμα των ελαιόδεντρων που αφθονούν στο τοπίο, ενώ οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, έδωσαν το δικό τους όνομα στο εκκλησάκι που, μαζί με ένα φάρο κι ένα μικρό σύμπλεγμα άσπρων σπιτιών είναι τα μοναδικά οικήματα του νησιού.
Οι δύο τους υλοποίησαν ένα project που συνδύαζε την αγάπη τους για το συγκεκριμένο τόπο, από τον οποίο είχαν παιδικές αναμνήσεις, την απόφασή τους να ζήσουν μια ζωή σε ουσιαστική επαφή με τη φύση και τη γνώση τους για το πώς θα μπορούσε να στηθεί και να λειτουργήσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Μπορεί οι υποδομές στο νησί να είναι στοιχειώδεις, αλλά ο χώρος έχει μια ενιαία ταυτότητα που αντανακλά το όραμα των ανθρώπων που τον επιμελήθηκαν, ακόμη και σε λεπτομέρειες όπως οι πινακίδες που τοποθετήθηκαν στα μονοπάτια του νησιού για να διευκολύνουν την περιήγηση: σανίδες καρφωμένες πάνω σε ξύλινους πασσάλους και λέξεις που σχηματίζονται από μπλε νήμα. Στη φάση της σχεδίασης και της διαμόρφωσης, η Λίζα επιστράτευσε τη φεστιβαλική της εμπειρία και προσκάλεσε ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων -από υδραυλικούς και ξυλουργούς μέχρι ζωγράφους και περιβαλλοντολόγους-, οι οποίοι προσέφεραν εργασία με αντάλλαγμα τη διαμονή τους. Το περίπτερο της γιόγκα, για παράδειγμα, που είναι φτιαγμένο στην κορυφή ενός βράχου, κατασκευάστηκε πάνω στο παλιό ελικοδρόμιο, με τη φροντίδα ενός ντόπιου μηχανικού ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει, όταν άκουσε ότι ο τόπος που πέρασε τα παιδικά του χρόνια ψαρεύοντας επρόκειτο να αναγεννηθεί.
Τίποτα το εξεζητημένο, δηλαδή. Το «νησί της γιόγκα» δεν είναι μυστηριώδης νήσος - διαθέτει απλώς μια μυστικιστική διάσταση. «Και αυτό, όμως, έχει διαβαθμίσεις», εξηγεί η Εύη. «Κάποιοι από τους συμμετέχοντες μπορεί να είναι αρχάριοι και να ενδιαφέρονται πιο πολύ για την επαφή με τη φύση, παρά για την πνευματική διάσταση της δραστηριότητας. Είναι ένας μικρός παράδεισος που, παρότι λειτουργεί μόνο λίγα χρόνια, βρήκε ήδη θέση στις λίστες με τους top προορισμούς για γιόγκα παγκοσμίως. Όλη αυτή η ιδέα, το πού βρίσκεσαι δηλαδή, βοηθά στην πρακτική σου και στο ποσό θα απελευθερωθείς εσύ ο ίδιος. Υπάρχουν άνθρωποι που ξεσπάνε σε κλάματα. Απαλλάσσονται από τη συσσωρευμένη ένταση και το εκφράζουν με αυτό τον τρόπο».
Σε ό,τι αφορά χρηστικές πληροφορίες, το κόστος για μια εβδομάδα παραμονής στο silver island yoga ξεκινά από 1.540 ευρώ το άτομο και συμπεριλαμβάνει τη διατροφή και τα μαθήματα γιόγκα. Η πρόσβαση γίνεται με πλωτό μέσο, από τους Ωρεούς της Εύβοιας. Η περίοδος λειτουργίας είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Όσοι σκοπεύουν να το επισκεφθούν τον Αύγουστο, ας έχουν υπόψη τους ότι τα δωμάτια βασίζονται στο φυσικό αερισμό για την ψύξη τους.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου