ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ασαφής και γενικόλογη η ελληνική πρόταση λένε οι εταίροι

Ασαφές και γενικόλογο χαρακτηρίζουν οι εταίροι το κείμενο που έστειλε χθες η Αθήνα στους δανειστές απορρίπτοντάς το, αν όχι στο σύνολό του σίγουρα ένα μέρος του.

Το κείμενο που διέρρευσε η ελληνική πλευρά φαίνεται να απέχει παρασάγγας από αυτά που θα προβλέπει το κείμενο των δανειστών το οποίο είναι έτοιμο και θα αποσταλεί στην Αθήνα μάλλον σήμερα Τετάρτη.

Συγκεκριμένα η Αθήνα προβλέπει μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, ΦΠΑ τριών "ταχυτήτων", διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στην έκτακτη εισφορά περιλαμβάνονται στο ελληνικό κείμενο - πρόταση συμφωνίας που δόθηκε στους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες για το 2015 προτείνεται πλεόνασμα κάτω από το 1% και για το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. Στο μέτωπο του ΦΠΑ η ελληνική κυβέρνηση ζητά τα φάρμακα και λίγα τρόφιμα να έχουν συντελεστή 6%, ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και ο τουρισμός να υπαχθούν σε συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 11% και 12%. Στον υψηλό συντελεστή μεταξύ 22% και 23% η κυβέρνηση επιθυμεί να εντάξει τα καύσιμα, τα ακίνητα, την ένδυση και υπόδηση, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και άλλες υπηρεσίες. Εάν γίνει δεκτή η συμφωνία οι αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ θα καταργηθεί και η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.
Ο ΕΝΦΙΑ προτείνεται να διατηρηθεί ως έχει για φέτος, ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοστούν το 2016. Στο πεδίο της έκτακτης εισφοράς η Αθήνα προτείνει κατάργηση της έκπτωσης του 30% και σκοπεύει να την αυξήσει για τους έχοντες.
Στο "αγκάθι" του ασφαλιστικού η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές ενοποίηση Ταμείων, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, εκπόνηση νέων αναλογιστικών μελετών και "πάγωμα" στη μείωση των επικουρικών. Η Αθήνα επιχειρεί στο κείμενο συμφωνία που παρέδωσε στους δανειστές να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι κόκκινες γραμμές έχουν γίνει κουρέλι, όμως, και αυτά τα μέτρα δεν φαίνεται να δίνουν το αποτέλεσμα που θέλουν οι δανειστές. Άλλωστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurobank, το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα έφτασε τα 10-15 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή και το ΔΝΤ δε φαίνεται να κάνει πίσω από τη σκληρή γραμμή του.
Από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση ζητώντας συμφωνία take it or leave it. Μάλιστα, οι εντατικές διαβουλεύσεις για τη σύνταξη κοινού κειμένου των τριών Θεσμών είχε δυναμιτιστεί χθες από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το Ταμείο ήταν αυτό που προέβαλε αντιρρήσεις καθώς χρειαζόταν συγκεκριμένες αναφορές για την μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας από τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς και για την βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ είναι το πιο ευαίσθητο από τους τρεις θεσμούς για τα θέματα αυτά.
Δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει ότι Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ πρωταγωνιστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, μιας και -όπως φαίνεται- έχουν αναλάβει να γεφυρώσουν τις διαφορές με το αυστηρό ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
“Ελλάδα: Η Μέρκελ και ο Ολάντ ασκούν πιέσεις για μια κατάληξη σε συμφωνία” γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Le Monde”, ενώ στις οικονομικές σελίδες ο τίτλος είναι ακόμα πιο καταφατικός: “ Ολάντ και Μέρκελ, θέλουν μια συμφωνία” τονίζεται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ ένα σχέδιο συμφωνίας υπήρχε χθες στις διαπραγματεύσεις”, οι δυσκολίες όμως προέρχονται από το ΔΝΤ. Το θέμα των συντάξεων παραμένει σημείο έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ που αξιώνει νέες μειώσεις. Επίσης, το επίπεδο του ελλείμματος για το 2015, δημιουργεί και αυτό πρόβλημα, καθ' ότι οι πιστωτές απαιτούν 2 δις ευρώ επιπλέον οικονομίες, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.


Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου