ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Αναξιοποίητος ο ζεόλιθος του Έβρου λόγω νομικών στρεβλώσεων -Χάνονται έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ

zeolite-1.- λυθοσ πολυτιμοσ - εβροΠερίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να προσθέσει στην περιφερειακή οικονομία
ο ζεόλιθος ως πρώτη ύλη και δεκάδες δισεκατομμύρια μεταποιημένος, εκτιμά ο
περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜ-Θ), Γιώργος Παυλίδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι σήμερα η περιφέρεια δεν έχει εισπράξει απολύτως τίποτα, παρά το γεγονός ότι στον Έβρο εμφανίζεται το πλέον αξιοποιήσιμο και πλούσιο κοίτασμα της χώρας.



Ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με θέμα την αξιοποίηση του ζεολίθου του Έβρου, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη απελευθέρωσης της νομοθεσίας των εξορύξεων καθώς «μέσα από διαδικασίες σχεδόν αποικιοκρατικές, μέσα από γραφειοκρατία η οποία πολλές φορές είναι ανυπέρβλητη, μας δημιουργούνται τεράστια προβλήματα».

Στις στρεβλώσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα και στην αναγκαιότητα αλλαγής στο μεταλλευτικό κώδικα και τη μεταλλευτική νομοθεσία, αναφέρθηκε στην εισήγησή του και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ανάπτυξης της ΠΑΜ-Θ, Δημήτρης Μανανάς. «Η περιπέτεια του ζεολίθου στα Πετρωτά του βορείου Έβρου, κρατάει αισίως 10 χρόνια. Δηλαδή, από την αρχική αίτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό οφείλεται σε στρεβλώσεις του νομικού πλαισίου, στο διαχωρισμό του ορυκτού πλούτου σε πολλές κατηγορίες στη χώρα μας. Είναι στα μεταλλεύματα και στα βιομηχανικά ή λατομικά ορυκτά. Μοιάζουν οι νομοθεσίες, δεν είναι εντελώς διαφορετικές, δυστυχώς όμως έχουν τις ίδιες στρεβλώσεις που οδηγούν σε καθυστερήσεις και σε πολλά άλλα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Νίκος Παπαθανασίου έκανε λόγο για ολιγωρία των εκάστοτε κυβερνήσεων «οι οποίες κωφεύουν και κρατούν στάσιμη την εξόρυξη» του πολύτιμου ορυκτού. Μάλιστα προχώρησε σε αντιπαραβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξόρυξης χρυσού και ζεολίθου επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία σύγκριση όσον αφορά τις ποσότητες, τα επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη του χρυσού. Για να πάρουμε κάποια εκατομμυριοστά χρυσού απαιτούνται τεράστιες ποσότητες εξόρυξης, αντίθετα λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας των πετρωμάτων σε ζεόλιθο η εξόρυξη είναι κυρίως επιφανειακή και όχι εκτεταμένη».



Επίσης, στο πλαίσιο της ημερίδας, διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στις βιομηχανικές εφαρμογές του ζεολίθου με έμφαση στη δυνατότητα που έχει για να αποθηκεύει θερμική ενέργεια (ηλιακή), τη χρησιμότητά του στη γεωργία, στην περιβαλλοντική διάσταση της εξόρυξης και της κατεργασίας καθώς και τη χρήση του ζεολίθου για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων.

Star-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου