ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Παγκόσμιο Συνέδριο του Ουζμπεκιστάν στην Αθήνα προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τη συμμετοχή των Γρεβενών

Και τη συνδρομή του Τιμολέοντα Κοψαχείλη
Τον Γενικό Πρόξενο του Ουζμπεκιστάν, κ. Όλιμ Κασίμοβ, επισκέφθηκε ο Βουλευτής Γρεβενών, κ. Τιμολέων Κοψαχείλης, έπειτα από πρόσκληση των ουζμπεκικών αρχών
και σχετικό αίτημά τους για συμβολή του Βουλευτή, ως προς την εμπέδωση και διάδοση της ελληνιστικής κληρονομιάς τους και τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.


Τα Γρεβενά θα είναι ένας κομβικός σύνδεσμος, προς την οργάνωση ενός παγκόσμιου συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει το Ουζμπεκιστάν στην Αθήνα, τον προσεχή Οκτώβριο, προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



Ο Γ. Πρόξενος του Ουζμπεκιστάν ενημέρωσε τον κ. Κοψαχείλη, πως η ουζμπεκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία παγκόσμια δράση για την ανάδειξη των ελληνιστικών καταβολών του Ουζμπεκιστάν από την εποχή του οικουμενικού κράτους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συγκεκριμένα, οι Ουζμπέκοι θεωρούν ως κορυφαίο κομμάτι της ιστορίας τους την έλευση του Μακεδόνα στρατηλάτη στην περιοχή και την κατάκτηση της Σογδιανής και της Βακτριανής καθώς και τον γάμο του με την γηγενή πριγκίπισσα Ρωξάνη, που συνοδεύθηκε και από τους γάμους στρατιωτών του με ντόπιες γυναίκες, γεγονός το οποίο οδηγεί τους σύγχρονους Ουζμπέκους να υποστηρίζουν ότι διαθέτουν ελληνικό DNA στο αίμα τους.

Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές του Προξένου στις πόλεις Μπουχάρα, Σαμαρκάνδη και Χίβα, που αποτέλεσαν τον ιστορικό «Δρόμο του Μεταξιού» προς την Κίνα κατά τα ελληνιστικά χρόνια, οι οποίες έχουν καταστεί σήμερα βασικά αστικά κέντρα του σύγχρονου Ουζμπεκιστάν.

Ειδικότερα, ο Πρόξενος σημείωσε ότι οι Ουζμπέκοι θεωρούν ότι η γλώσσα τους μπορεί να γίνει κατανοητή σε Έλληνες συνομιλητές, φέροντας ως παράδειγμα την πόλη Μπουχάρα, που σημαίνει χαρά, ‘’την χαρά που ένιωσαν οι πρόγονοί τους όταν ενώθηκαν με τον Έλληνα Βασιλιά’’, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Πρόξενος.

Για τους παραπάνω λόγους το σύγχρονο Ουζμπεκιστάν προχωρά στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του με το ελληνικό κράτος, επιδιώκοντας βαθύτερες και διαρκείς σχέσεις στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου και των διμερών συνεργασιών με στόχο την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Ο Γ. Πρόξενος του Ουζμπεκιστάν επιδιώκει την γνωριμία των Ελλήνων με τη χώρα του και επιλέγει να ξεκινήσει από τα Γρεβενά, όπου μένουν αρκετοί ομογενείς που έχουν επιστρέψει από το Ουζμπεκιστάν (Τασκένδη), τους οποίους θέλει να γνωρίσει και να κάνει μία εκδήλωση προς τιμήν τους, μιας και τα Γρεβενά υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν τον Μάρτιο του 2014 δωδεκαμελή αντιπροσωπεία γυναικών από το Ουζμπεκιστάν στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, έπειτα από πρωτοβουλία του Τιμολέοντα Κοψαχείλη.

Ο Βουλευτής αποδέχθηκε με χαρά το αίτημα του Γ. Προξένου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον θαυμασμό και την προσήλωση που επιδεικνύει το Ουζμπεκιστάν στον Μέγα Αλέξανδρο και στην οικουμενικότητα του ελληνισμού, καθότι αποτελεί ένα ουσιαστικό πεδίο ενδυνάμωσης της σύγχρονης ελληνικής διπλωματίας και της διεύρυνσης της γεωοικονομικής επιρροής της.

Επιπλέον χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προξένου για την εκδήλωση προς τιμήν των συμπολιτών μας, τους οποίους θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά, ώστε να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, συμμετέχοντας ενεργά στη δημιουργία νέων πεδίων συνεργασίας καθώς και στο παγκόσμιο συνέδριο προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου